Wilson "crazy" om Evans/Sunninen, tufft i SM:s J-Otrimmat i ESR, TV-Svängen slog SSRC-rekord och final i RS-DM!

Blogg

Om man gör som jag och försöker hänga med i alla turer kring WRC är det väldigt lätt att bli snurrig i skallen (snurrigare menar du, detta kommer säkerligen från mina ”kamrater”…). I dag förklarar M-Sport Ford WRT att det vore ”crazy” att släppa Elfyn Evans och Teemu Sunninen till någon av konkurrenterna. Samtidigt är det ingen större hemlighet att Malcolm Wilsons våta dröm är att få tillbaka Ott Tänak i en WRC-Fiesta. För mig en omöjlig kombination, såvida inte Ford öppnar upp plånboken ännu ett snäpp så Mr Wilson kan ställa tre Fiestor på startlinjen 2020. 

*

Inför East Sweden Rally är det nu ny ledare i Junior-SM:s klass för ”Otrimmat” nämligen Pontus Lönnström från Nora. När SMK Hörbys Victor Hansen ”blåste motorn” i EC Snapphanerally innebar det att han tvingades stå över Kolsvarundan och samtidigt trillade ner till fjärde plats . I fredags åkte han och kartläsare Victor Johansson till Polen och hämtade hem en ny motor, en resa på 200 mil  och sedan dess har det meckats mot klockan för att komma till start i Linköping.

  Motorn är på plats, inkörd och redo och vi har startnummer 33 och går ut som 5:e bil i klassen, berättar glada ”Victörer”.

  – Vi känner oss taggade och redo på att köra igen efter att ha missat Kolsva! 

  Lönnström skiftar om lite i Fiesta-hytten och som ny co-driver kliver nu masen Stefan Gustavsson in. Ingen dramatik utan ett led i Pontus planer för 2020 där då Stefan passar in. 

  Jag får verkligen tacka Jörgen för att han ställde upp i våras som co-driver, samarbetet har fungerat perfekt men nu blir det spännande med Stefan i högerstolen, menar Team Ramuddens yngste medlem.

  Detta blir vår första tävling ihop och vi ska naturligtvis göra vårt bästa för att nå ett bra resultat.

  Bara 8,5 poäng efter ligger Ydres Albin Nordh med den ettriga ”Korvgubben-Twigon” och som även har ett litet trumfess kvar att spela ut, han har ännu inte utnyttjat sin ”Jokertävling” med extra poäng att räkna in. Samma ess har även Victor Hansen kvar vilket då gör att gulddrömmen fortsätter att leva. Mellan sig och Nordh har Hörbyföraren Nyköpingsbröderna Jakobsson, Hampus och Pontus. Dom däremot har använt sin joker. Nu slipper den här toppkvartetten åtminstone att slåss mot regerande mästaren Jari  Liiten.  Efter rullningen i Kolsva får R2-Peggan vila och nu blir det Mitsubishi för Jari och Mikael Kjellgren.

  Roligt att se att klassens enda tjej, Jonna Eson Brådhe är tillbaka med sin Peugeot efter sin ”time out” i Kolsva. Nu laddar ambitiösa Jonna om för nya SM-poäng och detta med nya kartläsare i form av SMK Hörbys flitiga notläsare Julia Thulin.

  *

  I helgen krockar Sydsvenska Rallycupen och TV-Svängen med Svenska Rallycupen som kör en deltävling i Bresontrofén. Att det är lite trögt med rallyintresset i Roslagen är ingen hemlighet och inte heller så värst länge sedan  det kallades till krismöte i syfte att rädda rallysporten i området. Lite märkligt då samma trakt fostrat massor av storheter genom åren som t.ex Björn Waldegård och Åke ”Bryggaren” Andersson.  Nu tvingades Rasbo MK att förlänga anmälningstiden för att inte riskera att behöva ställa in på grund av för  få anmälda. I dag står där 118 namn i anmälningslistan vilket känns lite tunt för att vara deltävling i annars så populära SRC. 

  *

  Rakt motsatt problem uppstod i SMK Hörby där det verkligen blev lapp på på luckan  för den 55:e upplagan av SSRC-tävlingen TV-Svängen. När anmälan stängde i går kväll stannade man på 183 anmälda, en siffra som betyder 50 bilar mer än 2018. Dssutom deltagarrekord för året i Sydsvenska Rallycupen.  Tävlingsledare Eva-Marie Hasslöf är så klart både nöjd men även lite förvånad över att man i sista deltävlingen av SSRC/DM möter så här stort intresse. 

  Normalt brukar det vara färre startade mot slutet av cupen då många som inte längre har chans på topplaceringar stannar hemma, menar Eva-Marie.

  Så att vi fick så här många anmälda tog oss faktiskt lite på sängen och ska jag vara helt ärlig trodde vi nog som bäst på ungefär samma antal startade som i fjol…

  Bertil Gunnarsson, tävlingssekreterare har varit med i arrangörsstaben för TV-Svängen sedan början av 70-talet, är även han överraskad över antalet anmälda.

  – Vågar inte säga att det är rekord, men helt klart är det med i ”topp-fem” under de 55 gånger TV-Svängen arrangerats.

  Med så stort startfält ställer det nya och ännu högre krav på gänget som har de tyngsta positionerna i tävlingsledningen. Förutom Eva-Maj och Bertil är det SMK Hörbys rutinerade och i år biträdande tävlingsledare, Mia Nilsson som tillsammans med ansvariga för banan Linn Wingren och Magnus Larsson får extra mycket att stå i. Ett litet krux är att startplatsen på Parktorget i centrala Hörby inte är riktigt dimensionerad för att kunna husera så många uppställda bilar samtidigt.

  Här hoppas vi för förståelse från både tävlande och publik för att få ihop det hela, menar Mia Nilsson.

  Parktorget kommer enbart att vara öppet för rallybilar, medan servicebilar och publik får leta upp platser på kringliggande gator. Alternativet till att det nu blir lite trångt på Parktorget hade varit klart sämre. Alternativet hade så klart annars varit att gallra i startfältet. Nu låter vi alla starta och då blir det istället lite av ”finns det hjärterum finns det stjärterum” som gäller.

  Den 55:e TV-Svängen ingår som final i Sydsvenska Rallycupen, Rally-DM för både Södra BF och Smålands BF. Dessutom kör rikstäckande Rallyklassikerna även dom en deltävling för Klassiska/Historiska Rallycupen, som bara den lockat nästan 40 ekipage.

  Jättekul att få se så många långväga gäster i sina fina gamla rallybilar, en given publikdragare, menar Eva-Marie.

  Just publiken får en högtidsstund den 14 september och speciellt vid specialsträcka två, där ”Bilmånsson Arena” kommer att finnas med massor av olika aktiviteter för hela familjen.

  *

  Före detta är det även final på söndag  i Södras RS-DM och näst sista tävlingen i Asfaltcup där det återstår en tävling i Uddevalla om två veckor. Tävlingen det handlar om är Eslövs MK:s ”Kanonen” som har 58 anmälda.

  Väldigt jämt i toppen för klassen ”StandardA” där det bara skiljer fem poäng mellan Hässleholmarna Fredrik Dehlin och Viktoria Lindh. Lite förenklat så är den som är först mål av de två också DM-vinnare. Samma sak i ”StandardB” där det skiljer tre poäng mellan SMK Hörbys Jonas Hansson och Rolf-Arne Nilsson. I GruppF eller som det kallas här ”Standard C” är däremot Hässleholms Peter Vestlund redan klar vinnare med sin BMW.

  I klassen ”Trimmat” står guldfajten mellan Joachim Kristiansson, SMK Hörby och hemmafavoriten Mats Andersson. Lite guldläge för Kristiansson som är nio poäng före ”Asfaltkungen”. En som redan skulle kunnat stämpla ut som ”Distrikts Mästare” är Rolf Grybb från Hässleholm med sin R5-Citroën. I resultatlistan står Grybb på 94 poäng medan tvåan Håkan Oddshammar redan gett upp och väljer att istället köra danska Yokohamamesterskabet Vest. Även trean Sune Larsson, Hörby står över så i den här klassen är redan alla medaljerna fördelade. Kanonen startar klockan 09.30 från Flexilast i Eslöv och därefter väntar fyra specialprov som alla ska köras två gånger.

  *

  I morgon blir det SM-tipset inför East Sweden Rally. 

  *

  Motorbloggen hämtar sitt material förutom genom egna källor, via officiella pressreleaser och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Tommy Svensson