"VM för arrangörer" till Kristianstad KK, Oscar S. fick Greta-stipendie, MC-Rosi vann med WRC-Fiesta och när redaktör Kjellström gyttjebadade!

Blogg

BloggKartingDet är inte ofta som karting får inleda Motorbloggen men idag känns det helt omöjligt utan att börja med att Kristianstad Kartingklubb i går vid den stora FIA-galan i Wien fick ta emot CIK-FIA:s pris för bästa event 2016. Med andra ord är gänget ute i Åsum ”Världsmästare som arrangör” och frågan är vad som skulle kunna bli större. Tre eldsjälar Jörgen Andersson, Tobias Groth och Jesper Håkansson fick ta emot det fina priset och efteråt skrev Jörgen, ”Mitt i natten och med nattamat från den lokala korvmojen har gjort att vi mår jäkligt bra. Priset som bästa event är fantastiskt och är långt utanför vad vårt mål var för typ 10 år sedan.
Att få vara en av galjonsfigurerna att hämta pris till Sverige och Kristianstad……. jag är  överväldigad, kan kanske  förstå hur Dettmar Wollin och gänget kände sig när dom fixade Råbelöfsbanan, dåtidens F1 och Motorola GP.
Skit samma. vi är så stolta så vi håller på att spricka!”.
Efter detta internationella erkännandet är det väl inget snack om var utmärkelsen ”Årets Förening” vid Kristianstads stora idrottsgala i januari, var det kommer att hamna? Vet att det finns dom som menar att IFK Kristianstad är det största i sta´n och visst, det är väl roligt för handbollarna att vinna SM-guld. Ett guld som kommunen varit med om att skapa med hjälp av flera hundra miljoner kronor inpumpade i deras flotta ”hemmaplan”.
Men för Åsum-gänget är det inte något så futtigt som SM som gäller längre, nu är det minst EM och som i somras VM som räknas. Dessutom detta utan att kommunen pumpat in mer än ”kaffepengar” ute i den i miniatyr-F1-liknande anläggningen.
Som sagt om inte Kristianstad Kartingklubb får utmärkelsen i år, är det bara att konstatera att klubben aldrig någonsin kommer att bli ”Årets Förening”. Räcker det inte med att först arrangera ett världsmästerskap som sedan dessutom utnämns till årets arrangemang i konkurrens med pengastinna länder som Bahrain. Om inte detta räcker så vet jag inte vilka kriterier som måste uppfyllas för att sport med hjul ska kunna utmana sport med bollar? Kanske kräver juryn att det körs både SM, EM och VM samma år ute i Åsum för att eldsjälarna ska få ta emot ”Årets Förening”…

*
BloggAlfredHöll på att missa att den skånske stora talangen Alfred Nilsson från Tomelilla, tävlande för KAK även han var på plats och uppmärksammades av CIK-FIA för sin andra plats i Academy.


I dag la Rallyutskottet ut minnesanteckningarna på Facebook från det öppna rallyforumet på Arlanda förra lördagen. Sex A4-sidor fick man ihop och med allt från funktionärslicenser, använda allmänna vägar och som ni förstår alldeles för mycket för att jag enas ska kunna skumma av innehållet här på Motorbloggen. Intressant var också att man tog upp frågan om ”Huliganer i rallyskogen”. Det kom upp förslag på att förare/kartläsare ska kunna ringa in till tävlingsledningen ”om de blir otrevligt bemötta eller om de oroar sig för att någon ska åka av och SKADA SIG”. Vidare vill man även kunna ”artbestämma gamarna” och påpekar skillnaden mellan gamar/entusiaster som hjälper till i rallyskogen och huliganer som förstör och beter sig illa.” Framkom även förslag att att skriva in i tävlingsprogrammet ”varje händelse kommer att polisanmälas”. Vet inte vad jag ska säga om detta, känns lite tandlöst med åtgärder som att skriva i programmet eller att man ska kunna ring till tävlingsledningen. Tror det behövs mycket tyngre grejor för att komma till rätta med den arten av rallyåskådare som inte kan artbestämmas med ord som hjälpare och entusiast…

  *
  Unge Oscar Solberg bara 19 år fick i går ta emot ett stipendie till minne av rallydrottningen Greta Molander på 50 000 norska kronor. Det är Norges Bilsportförbund som årligen delar ut detta till ”en ung framgångsrik rallyförare”. Oscar blev den 31:a mottagaren av stipendiet och före sig har han bland annat haft WRC-storheter som pappa Henning, farbror Petter Solberg och Andreas Mikkelsen.

  *
  BloggSordoDet blev mc-åkaren och mångfaldiga världsmästaren på två hjul Valentino Rossi som körde hem segern i Monza Rally Show efter tio körda sträckor. Rossi körde en av många WRC-bilar i det runt hundra bilar stora startfältet och för hans del var det Fiesta som gällde. Tvåa, 18,4 sekunder efter kom ende etablerade WRC-åkaren i fältet, Dani Sordo med Hyundai i20 WRC. Men här var det hårt för som trea rullade italienaren Marco Bonaomi, WRC-Citroën DS3 och detta 0,5 sekund efter Sordo.
  Kalle Rovanperä hängde inte riktigt med hemmaåkarna och slutade på 18:e plats totalt men fyra i R5-klassen.

  *
  Hade lite skåprengöring och hittade då en bild från Silverratten i Älmhult i början på 90-talet. Teknikens Världs reporter Peo Kjellström skulle göra ”ett knäck” på hur det var att åka rally med en av dåtidens allra snabbaste tjejer, värmländskan Yvonne Hultgren. Minns idag inte om det var en ”nationell” vit Volvo 240 Yvonne tävlade med eller om det var en Grupp A Turbo oavsett vilket så skulle hon bjuda Peo på en åktur på Älmhults erkänt tuffa sträckor. För ”knäcket” hade Peo engagerat mig som fotograf så jag var på plats och tog några bilder före start innan det var dags att åka ut på sträcka ett. Här väntade en välkänd för att inte säga, ökänd kurva som i noten kunde vara ” krön direkt V2 träd ytter”. Tog inte heller många bilar innan det började åkas av lite lätt och först var det Klassiska Rallycupen som hade uppvisning. BloggPeo
  Väntade med spänning på att Yvonne och redaktör Kjellström skulle dyka upp och plötsligt var väntan över. Med fullt påslag dök den vita 240:an upp på krönet och direkt tog publiken ett par steg tillbaka, fullt på det klara med att det där, det kommer aldrig att funka. Mycket riktigt blev det ett par varv över taket innan det blev nerslag i en kombination mosse/bäck och med ett gigantiskt plask var Silverratten över. Tog en liten stund innan Yvonne och Peo lyckades kravla sig ur bilen och likt en lergubbe plus en lertant kunde de bara konstatera faktum. Det krävdes bärgning av 240:an, en dusch för besättningen och så blev det ett minne för livet för oss alla tre…