Vinterrrallynas eviga dilemma.

Blogg

Först är det väl bara att konstatera att jag inte var helt ute och cyklade vad gällde Melodifestivalen. Enda egentliga missen var att jag inte trodde att Anna Bergendahl (Bentleyn) skulle kunna tränga undan Volvo 245 Turbon, Pernilla Wahlgren när det var dags för ”lördagsgroggarna” att rösta. Jag är jätteglad att lilla Anna fick åka direkt till Globen, att hon sedan dessutom fick fler röster än ”ikonen” och Range Rovern Jöback visar att det finns hopp för mänskligheten!
Nu tror jag Anna med hjälp av Kristianstadstjejen Emmalisa Norrhamn i kören, sopar banan med resten av gänget och kan se framemot en Oslotripp i maj.
Nu över till Sandviken och andra deltävlingen i Rally-SM, Vinterpokalen. Det är bara att konstatera att Jonas Olsson inte har tumme med Fru Fortuna. I Rally Sweden var det ett litet misstag direkt efter start som gjorde att framhjulet försvann på Forden. I Sandviken gjorde Jonas allt rätt och låg på en mycket fin tredje plats, när Krister Nordlund från Skepptuna behagade parkera sin 940:a så olyckligt på sträcka sex att det var nästan omöjligt att komma förbi. En optimistisk Seatåkare provade och sedan var det verkligen totalstopp. Först på plats efter de två olycksfåglarna var Johan och Morgan Green men inte ens deras samlade muskelkraft fick loss bilarna. Till sist stod där minst sju bilar parkerade, och med hjälp av nästan tjugo man lyckades det att göra ett så pass stort hål att det gick att passera.
Bröderna Green tappade ett par placeringar medan Jonas gick miste om den fina tredje plats han höll fram till stoppet.
Jonas konstaterade också.
– Piss, rent ut sagt ett djävla piss!
Detta är vintertävlingarna eviga dilemman där det är lätt att blockera en sträcka då de ofta är plogade väldigt smala och med höga snövallar. En bil på tvären och det blir stopp direkt. Regelboken är dock solklar, inget tidsavdrag eller strykning av sträckan medges vid sådana här tillfällen. Orättvist kan tyckas, men i förlängningen är detta det enda riktiga. Om tidsavdrag medgetts, vilket hade varit ganska enkelt att räkna fram, kunde det innebära följande. En tävlande får problem på sträckan och tappar tid. Väljer då att ”åka av eller få mekaniskt problem” på ett ställe där det är omöjligt att passera. Stopp på sträckan och alla får då en framräknad tid eller så stryks sträckan. Vips tjänar den föraren som orsakat problemet på detta. Är detta rättvist? Nej självklart inte, därför måste man göra som i Sandviken, även om det den här gången tyvärr drabbade våra hemmaförare. Nu gäller det bara att bryta ihop och komma igen, vilket jag vet att både Jonas och Johan klarar.