Vilken skånsk motorhelg, SMK Hörbys Magda och Tom prisades, gott om is i Söderhamn och Åberg vann "Föråkarklassen"...

Blogg

Bloggmagda3Vilken jubelhelg det har varit för de skånska bilsportarna där Magda Andersson, SMK Hörby inledde nere i Porto med att ta emot priset för andra platsen i Euro RX:s klass för Touringcars i FIA:s stora ”Pricegiving cermony”. Direkt efter detta flyg hem för att vid Bilsportgalan i Stockholm ta emot utmärkelsen ”Årets Landslagsförare”. BloggmagdaEn utmärkelse som även gav Magda ett stipendie på 25 000 kronor och kommer väl till pass inför årets stora kliv till en Supercar i Euro RX.
I Stockholm delades igår ut alla SM och RM-medaljer i bilsportens olika grenar, Thobias Svensson, SMK Hörby fick ta emot guldet i RM för Grupp E. Mattias Lindberg, Hässleholm gjorde medaljsamlingen komplett på kavajslaget med silver i V8 Thunder Cars, detta då han tidigare har både guld och brons. En som måste ha saknats var Hässleholmaren Johan ”Kalle” Green, trea i Rally SM:s klass för Trimmat 2WD. Kalle kämpade med en trilskande växellåda i Toyotan i Bergslagsrallyt istället för att klä upp sig för medaljmottagande.
Krockade gjorde det också för Kristianstad Kartingklubbs VM-trea Benjamin Thörnquist som var på plats i Stockholm för att hyllas för detta och sitt SM-guld samt även tilldelades 25 000 kronor ur Ronnie Petersons Minnesfond. Redan tidigare var det ju känt att Benjamin från Höör fick Bilsports Award som ”Årets Kartingjunior”. BloggKartingMen samtidigt med festligheterna i kungliga huvudstaden hölls det även en liknande tillställning i Kristianstad ”Nordöstra Skånes Idrottsgala”. Här fick Benjamins storebror Morgan det höga nöjet att under folkets jubel ta emot priset som ”Årets Stjärnskott” åt lillbrorsan.
Knappt hade Benjamins applåder lagt sig förrän det togs upp nya och nu med nästintill orkanstyrka när det tillkännagavs att Kristianstad Kartingklubb hade gjort det omöjliga. Gänget ute på Åsum Ring snuvade ”stadens stolthet” handbollslaget IFK Kristianstad på den tunga titeln ”Årets Idrottsförening”. Kristianstadsbladets sportchef Patric Nilsson och en del i juryn konstaterade, ” 2016 var IFK Kristianstads bästa år i föreningens historia men det räckte inte mot Kristianstad Kartingklubb och den bedrift klubben svarade för.
Kristianstad Kartingklubb har anlagt en av världens modernaste kartinganläggningar och VM-arrangemanget 2016 gjorde att klubben utsågs till bäste arrangör på den internationella Bilsportgalan i Wien. Nu fick klubben också uppskattning på hemmaplan och eldsjälen Jörgen Andersson strålade när han tog emot prischecken på 25 000 kronor.”.
Motorsporten tog priser och bollarna satt i passagerarsätet, verkligen en kväll att minnas, summerade eldsjälen Jörgen Andersson och la till med ett riktigt ”understatement”.
– Det går bra nu….
Jag har sagt det tidigare, att ens fundera på någon annan som ”Årets Idrottsförening” än Kristianstad Kartingklubb hade varit ett gigantiskt tokfel. Det som skett ute bland furorna i Åsum är så stort, så stort att ett guld i handboll inte är i närheten. Ungefär som att jämföra en JSM-vinnare i rally med Sebastien Ogiers fyra raka VM-guld så förstår ni bättre vad jag menar…

*
BloggAlfredÅter till Bilsportgalan där även skånska kartinglöftet Alfred Nilsson uppmärksammades och detta med hela 50 000 kronor från Robert Essebros Minnesfond.
Tomelillas Joel Eriksson fick ta emot Bilsport Award för ”Årets Racingjunior” men även ”Årets Rookie FIA F3 European Championship”.
Årets Racingförare” blev helt naturligt Felix Rosenquist, numera Malmö som efter sina många framgångar snart känns mogen att börja konkurrera med Marcus Ericsson om en plats i Formel 1.

*
BloggTomSå över till det allra roligaste, rallysidan på Bilsportgalan. Exakt klockan 22.37 plingade det i min mobil och ett meddelande från Svenska Rallyts VD Glenn Olsson dök upp.
Rally dominerar på Bilsportgalan! Först Pontus och Jonas som Årets Senior, nu avslöjas dessutom att Tom Kristensson blev ”Årets Junior”!
Trögfattad som jag är i synnerhet så sent på kvällen, var jag tvungen att fråga Glenn om det var ”rallyjunior” eller om min klubbkompis blev ”Årets junior” alla kategorier? Svaret kom direkt från Glenn.
Yes, Tom blev Årets Junior!
Bara detta att Tom och dåvarande kartläsaren Timmy Berntsson redan förärats priset ”Årets Rallyjunior” så trodde jag att Toms chanser att på allvar utmana, till exempel Kevin Hansen och Joel Eriksson var minimala. Sällan har jag därför blivit så glad över att ha fel som när Glenn skickade årets hitintills gladaste nyhet att man utsett Opel Adam-tvåan till ”Årets Junior 2016 i Bilsport Award”. Var så klart tvungen att gratulera Tom direkt och då menade han.
Vilken start på nya året och ett kvitto för team Tom Kristensson Motorsport som visar att hårt kämpande, tålamod och höga ambitioner kan få dig att lyckas!
Tom ville också uttrycka sin enorma tacksamhet till alla som gjort detta möjligt.
Helt obeskrivligt ett mäktigt tack till alla som varit med och röstat och trott på oss!
Tidigare på dagen hade Tom även avslöjat att han gjort klart med nytt kontrakt hos tyska Audex-teamet för ännu en säsong i ADAC Opel Rallye Cup och i år ihop med östgöten Henrik Appelskog i en ny Opel Adam. Fjolårets andraplats ska nu ersättas med en första plats med allt vad det innebär för den fortsatta karriären.
De som utmanade Tom om ”Junior-titeln” var den här kvartetten, Årets Kartingförare, Benjamin Törnqvist Persson, Årets Dragracingjunior, Simon Andersson, Årets Rallycrossjunior: Kevin Hansen, Årets Racingjunior, Joel Eriksson.

  *
  BloggTom2Vill så klart även gratulera Pontus Tidemand och Jonas Andersson för titeln ”Årets Rallyförare”och ”Årets Senior” båda bevis på erkännande från motorsportfansen. Få se 2017 om Emil Bergkvist/Joakim Sjöberg lyckas utmana?

  *
  BloggJonnaKanske inte av riktigt samma dignitet men ändock väldigt roligt att Jonna Eson Brådhe i lördags fick ta emot stipendium från Bergslagsrallyts Juniorfond.
  Det trodde jag inte när jag åkte upp till Grängesberg för att sända Rallyradion tillsammans med fantastiska Sebbe och Per! Tack er alla för att ni tror på mig, hälsar en glatt överraskad rallytjej.

  *
  Får många frågor om hur det ser ut i Söderhamn där Rally-SM och SM-Sprinten ska köras nu till helgen. Kollade på yr.no och där kunde man se att temperaturen skulle pendla runt ”nollan” fram till start.BloggSöderhamn En som dock vet bättre besked är VOC-seriens anfader Carleric Johansson som gom gått in som pressvärd för motordelen av SM-Veckan. På bilden poserar Carleric på en del av det som ska användas i sprinten och han berättar. ”Så här ser det ut på rallysprintbanan just nu. SM-ekipagen erbjuds en bred, jämn och omväxlande bana på söndagen. Och lördagens specialsträcka ser i princip lika fin ut. Blir det fler kalla nätter fortsätta gubbarna att spola.
  Sträckan som ska används som deltävling i Rally-SM är en 7 km lång klassisk rallysträcka som utgår från Ljusne, söder om Söderhamn. Samma sträcka körs två gånger.”.

  *

  Anders Åberg och Björn Johnsson, Hässleholms MK. Ska köra Rally Sweden och hela Rally-SM med en Peugeot 208 R2.

  Låter hoppfullt och en som ska åka till Söderhamns är Hässleholms Anders Åberg som med svågern Björn Johnsson gör en fullsatsning på SM-serien med en Peugeot 208 R2.
  I helgen gjorde Anders och Björn debut som föråkare i Bergslagsrallyt och en tur som gav mersmak enligt Anders.
  Vi vann föråkarklass B i Bergslagsrallyt. Riktigt kul med vinterrally trots avsaknad av snövallar. Lite lömska kanter som ville suga ner bilen i diket. Bilens inställning blev ganska bra mot slutet och vi var bra med tidsmässigt.

  *
  Nu finns säkert risken att jag missat någon pristagare på Bilsportgalan men detta är isåfall helt oavsiktligt. Vill även tacka för alla bilder jag fått från galan och speciellt Carsten Magnusson som var flitig med kameran. Till detta också jättestora grattis till alla pristagare från Motorbloggen.