Tidemand utan konkurens, Guldratt till Roland, Gullabo-Jonathan kör i Finland, Adielsson vill ha poäng och för två år sedan karting i Åsum nu Formel1!

Blogg

BlogggTidemandNär WRC drar till Mexiko och ”Rally Guanajuato Mexico” slipper Pontus Tidemand och Jonas Andersson de två värsta utmanarna från Rally Sweden. Varken tvåan Teemu Sunninen eller trean Ole Christian Veiby fraktar över sin bilar till Corona-land.
För Pontus blir det premiär här och WRC2-klassen är betydligt tunnare än senast i Värmland. Egentligen är det bara fransmannen Eric Camilli i M-Sports R5-Fiesta som man på allvar kan säga utgöra ett hot mot andra raka segern för Pontus och Jonas.

*
BloggAppelskogNämn orden Östergötland och Appelskog så går tankarna direkt till rally. I går tilldelades nestorn i klanen Roland Appelskog med Svenska Bilsportförbundets högsta utmärkelse ”Guldratten” vid Östergötlands Bilsportförbunds årsmöte. Den som satte dit nålen var ordförande Sören Johansson och att Roland var väl värd detta efter ett helt liv i bilsportens tjänst är oomtvistat. Motorbloggen gratulerar Hundkojeåkaren.BloggAppelskog3

*
BLOGG MYrSELLI Rally Sweden hade Mats Myrsell och Esko Juntilla som man sa själv  ”problem att hålla kälken på vägen” men körde ändå in på en nionde plats totalt i den historiska delen. Nu blir det inte dubbäck utan bättre fäste för Porschen när paret drar till FIA European Historic Championship och 65:e Rally Costa Brava sista helgen i mars. Sedvanligt ressällskap är Anders och Ingrid Johnsen som även de kör Porsche.


  BloggÅhlinTänkte inte riktigt på det men efter att fler påpekat samma sak, så visst för Fredrik Åhlins nya R5-Skoda Fabia tankarna till Ronnie Peterson och hans John Player Lotus. Nu är inte svart min favoritfärg varken på rallybilar eller privat men måste erkänna att Fredriks bil är väldigt snygg i sin mörka kostym.BloggTorstein
  Kul är också att notera att nysatsningen med co-driver Torstein Eriksen och Skoda Sverige har även noterats av brittiska rallymästerskapet BRC som dragit hårt på nyheten på sin hemsida. När man sedan ser Eriksens ”vykort” över hans rallyengagemang 2017 förstår man att det är ”all in” som gäller. Premiär med Skodan blir det redan den 17-18 mars med Brick & Steel Border Counties Rally öppningen av Prestone MSA British Rally Championship.

  *
  BloggLaffeyHär får man bland annat sällskap av Alex Laffey och Dai Roberts men skotten väljer bil från M-Sport, en Ford Fiesta R5. Med nästan tio års rallyerfarenhet i ryggen körde han även i fjor Fiesta i BRC. Kul sponsor har han också med ett företag som specialiserat sig på att fixa studentbostäder. En del av finansieringen av BRC-satsningen sker med hjälp av pengar från Craig Breens förolyckade co-driver och hans fond ”Gareth Roberts Memorial Fund”. Gareth var också bror till Dai som sköter noterna.


  BloggBarableFörsta R5-Hyundaien har nu landat på Brittiska Öarna och det är en bil som Robert Barrable kommer att köra. Huvudmålet för koreanen är att ta Barrable till seger i ”IrishTarmac TROA ” och debuten blir i West Cork Rally.

  *
  R5-Fiesta blir det också för Mattias Adielsson när han och Andreas Johnsson laddar upp för en fullpoängare i Östersund Winter Rally. Premiären i Söderhamn började bra för göteborgren men sedan fick han punktering. Med en enda SM-poäng med sig till Jämtland vill det till en fullträff om inte säsongen ska vara lite körd.
  Vi hade en riktigt skön känsla i bilen vid förra tävlingen. Vi var snabbast, men hade lite otur och gjorde något litet misstag, det räckte tyvärr inte för att vinna guld i sprint-SM, den gången, men väl en silvermedalj, säger Mattias.
  Lite Rally Sweden känsla när man kollar på både snödjup och väderprognosen som lovar runt 3-5 minusgrader fredag-lördag. Men istäcket på sträckorna är tjockt och hårt vilket är viktigast.
  Förra året vann vi klassen med vår Peugeot 208 R2, i år  siktar vi på en topplacering med. Forden är en fantastisk bil att köra och det ska bli spännande och se hur långt det kommer att räcka. Det är dock viktigt att se till hela serien och alla poäng räknas vid årets slut, avslutar Mattias.

  En rolig grej blir det av att även pappa Adielsson, Mats ställer upp i Östersund men för hans del är det Mitsubishi som gäller.

  *

  Alerta Ericsson Motorsport missar inte mycket när det handlar om rally, skummar startlistor från när och fjärran, läser releaser med mera på ett imponerande sätt. Till exempel har man sett att Gullabos- Golf-åkare Jonathan Johannesson tar sin nya Golf över till finska mästerskapstävlingen Tahko SM-Ralli, 10-11 mars. Med sig i Golfen har han Christoffer Bäck som ersätter Julia Svensson som sitter i bilen när det är i helgen körs Östersund Winter Rally. Inför detta håller paret en fjärde plats i klassen J-SM Trimmat 2WD.
  WRC-åkaren Yazeed Al Rajhi gillar finska vintertävlingar och gör ett nytt försök med sin Fiesta WRC. Kan inte gå mycket sämre än vid FM-premiären i Rovaniemi då Yazzed och Michael Orr mest skottade snö.

  *
  BloggWilksMedan Polo R WRC 2017 samlar damm så är det inte samma sak med Volkswagen Sweden RX 2016 Polo RX Supercar. Tämligen färske rallycrossaren Guy Wilks ska köra Johan Kristofferssons silverbil från 2016 i årets World RX.
  Att tävla i en bil som kom tvåa förra året ökar pressen, men gör det också möjligt att utmana toppförarna, säger Wilks
  Med bara fem VM-tävlingar i sitt CW lär han få tufft att slåss om pallen. Annars har han en gedigen rallybakgrund med bland annat ett silver i Junior-VM när han var teamkompis med PG Andersson hos Suzuki. Ett ruggigt minne har han även då han i samband med Rally Sweden i början av 2000-talet krockade med en privatbilist och skadades svårt. Nu är Wilks dock helt återställd.

  *
  BloggSMKI går var det tävlingsmöte i SMK Hörby och med fyra tävlingar på programmet under året finns mycket att diskutera. Först ut är RS:DM/Asafaltcup och ”Express-Specialen” den 9 april och redan lördagen den 22 april är det dags för klubbens bidrag till Bil-O-serien, ”Hörby-Rundan”. Nytt för både året och klubben är en sprinttävling på grus som planeras till den 6 maj.
  Höjdpunkten är sedan den 53:e upplagan av TV-Svängen, ingående i Sydsvenska Rallycupen och DM för Södra och Småland. TV-Svängen körs den 2 september.

  *

  EM i Karting, Kristianstad karting Klubb Åsum ring. Europamästaren Christian Lundgaard med mamma Lotte

  Sommaren 2015 rullade dansken Christian Lundgaard över mållinjen på Åsum Ring som Europa-mästare och kastade sig i mamma Lottes armar och grät av lycka. Att idag läsa att 16-åringen är påtänkt som utvecklingsförare hos Renault Sport Formel 1 känns minst sagt märkligt. Det var när nya F1-bilen visades i London som danska bilsajten vildmedbiler.dk träffade höjdare hos Renault som detta avslöjades. Han blir därmed den förste som kan gå direkt från karting till kungaklassen. 2017 skall Lundgaard köra Formel 4 i NEZ Formel 4-serie som körs i Estland, Finland och Ryssland.

  *
  Har konstant dåligt samvete för att jag omöjligt har tid att besvara alla mejl som kommer till Motorbloggen jag läser alla men tyvärr, tid att svara saknas. Nu hoppas jag bara att ni inte tröttnar på att skriva för i många fall blir det ändå något i bloggen av innehållet men känner att jag även borde svara er direkt. Ber om ursäkt men jag kan tyvärr inte lova bättring, tid blir en allt större bristvara…