Tidemand ledning i Japan, Sandell trea, VOC-gänget drar till Nora, Mikaela+Max=Sant och klart med Karting-VM till Åsum!

Blogg

Pontus Tidemand och Emil Axelsson leder borta i Japan och Rally Hokkaido efter den första sträckan som var en Superspecial. 0,8 sekunder skilde mellan honom och MRT-kompisen Guarav Gill medan Patrik Sandell i en Mitsubishi EVO X körde in med tredje tid.
Snabba, ”tricky” vägar och utmaningarna är stora som vanligt, kommenterar Pontus.
Men vi försöker att köra för ny seger!BloggSandell BloggTidemand
Svenskarna blev överraskade över dels det stora publikintresset trots häftigt regn och dessutom av ”fan signs” på svenska när man radade upp sig för den ceremoniella starten.

*
BloggConsaniNi som såg Robert Consanis ”monster roll” i ERC Barum Czech Rally Zlin, blir knappast förvånad över att han dyker upp till Rally Cyprus med en ny Citroën DS3 R5 och även med ny co-driver (kan tänka mig att han som var med i Tjeckien inte är så pigg på at läsa till fransmannen längre…). Nu sätter sig brorsan Stéphanes kartis den rutinerade belgiskan Lara Vanneste sig in i Roberts bil. Tidigare har hon läst noterna till Craig Breen, Freddy Loix, Kevin Abbring och Bryan Bouffier tämligen hyggliga fortåkare…
För Consani, fyra i ERC-tabellen gäller det att försöka komma på pallen och då måste han peta bort ryssen Lukyanuk.
Det var en hemsk krasch, i synnerhet när jag tittar på filmen från helikoptern, säger Consani till ERC:s hemsida.
Men Citroén DS3 R5 visade i Barum vilken säker bil det är att rulla med…
Av bilen återstod inte mycket när Consani var klar men ändå var den reparerbar enligt honom.
Ändå tog mitt team Delta Rally beslutet att bygga helt nytt för Cypern.

*
I morgon är det dags för Tom Kristensson/Timmy Berntsson att försöka ta ännu en fullpoängare i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerien. Tre mil sträcka väntar Tom och resten av VOC-gänget när Nora MK kör Noratrofén. Halva startfältet är ”VOC:are” vilket är ännu ett styrkebesked från landets jämnaste och törs jag även säga tuffaste rallyserie. I Nora är det näst sista deltävlingen innan den obligatoriska finalen i Örebro och Rikspokalen den 17 oktober där alla måste räkna in sina resultat.
SMK Hörbys Tom Kristensson är efter sina imponerande resultat årets ”fixstjärna” och det är en imponerad VOC-general Roger Fransson den förste att hålla med om.
I SommarSerien har Tom och Timmy redan säkrat segern, likaså i Nordic West Euro Cup. Detsamma gäller i praktiken också SverigeSerien även om han teoretiskt fortfarande kan utmanas där av Lars Ohlsson, säger Fransson.
Men jag vill bestämt hävda att det bara är teoretiskt och i Nora kan Tom slå in den definitiva spiken i kistan.
Intressant blir att följa är Toms jakt på drömmen att vinna allt. Som läget är inför Nora så har man fortfarande chansen att vinna såväl SverigeSerie som SommarSerie och Nordic West Euro Cup på drömresultatet, dvs alla serier med rakt igenom segrar räknade i sina personliga serier efter de strykningar som reglerna föreskriver. Det är förstås något som i så fall går till historieböckerna som oslagbart.BloggKim
Osbys Kim Nilsson (bilden) som hade oturen att rulla i direkt i Rally Småland har haft en jäktig vecka med att ”stryka” den orange 940:an. Nu är dock bilen klar för start och än en gång intar min unge klubbkompis Viktor Hansen högerstolen, inte avskräckt av premiären med taklägg och allt…
I Elit B har sedan länge Frederick Eckhardt och Co-driver Charlie Ekström greppet om handlingarna.
I SverigeSerien kan Per Allo, Fredrik Jonasson och Erik Stenberg fortfarande utmana. I SommarSerien är det Erik Stenberg, Per Allo och Rasmus Lundh, men då måste de ta in mycket poäng i Nora, förklarar Fransson.
I Cupklassen för C-förare ser tabellerna väldigt olika ut i SverigeSerien och SommarSerien berättar han vidare.
Andre Nygren har greppet i SverigeSerien, men kan trots en mer blygsam placering i SommarSerien komma som en komet i de sista tävlingarna utifrån sitt speciella utgångsläge. Daniel Thorp och Fredrik Hagelin är de två huvudutmanarna men tabellen är så tät att ett helt koppel förare fortfarande kan vinna.
I Ungdomsklassen är namnet som alla vill slå Elias Lundberg och med störste utmanare Isak Nordström.

  *
  BloggMikaelaI går gick Mikaela Åhlin-Kottulinsky ut på sociala medier och berättade att hon holländske Formel 1-föraren Max Verstappen numera är ett par. Till Värmlands Folkblad berättar Mikaela att hon och Max varit ett par en tid tillbaka och att man såg varandra för första gången på Norisring. Senare tog Verstappen kontakt via Facebook och resten är som man säger historia.

  *

  Vi träffar gänget bakom Kart-EM

  Vi träffar gänget bakom Kart-EM

  Verkar som att ”lobby-trippen” till Le Mans där företrädarna för Kristianstad Karting klubb träffade sina kollegor hos CIK-FIA gav positivt resultat. Idag avslöjar ordförande Tobias Groth ( längst fram på bild ihop med Magnus Hedman och Jesper Håkansson) att det är mer eller mindre klart att VM hamnar på Åsum Ring 2016. Återstår bara FIA:s klartecken för att det ska bli VM-fest helgen 1-4 september ute bland furorna i Åsum.
  Motiveringen är att vår organisation håller världsklass i alla aspekter. Att vi fortfarande är en klubb som ändå lyckas driva det bättre än de som är kommersiella. Sedan är det geografiska väldigt viktigt, norra Europa är ny region där man kan utöka antalet förare. Plus att Kristianstad är en säker stad och att det är nära till flygplatsen i Köpenhamn, säger Groht till Kristianstadsbladet.
  Stort grattis säger jag till den mer än målmedvetna klubben.

  *
  BloggOpelI senaste numret av Classic Motor har Robert Gustavsson en liten artikel om ett jubileum som inte alls fått den uppmärksamhet som det borde. Opel firade i samband med Oldtimer Grand PrixNürburgring 115 år inom motorsporten. Vad säger alla Volvo-lovers om detta? Den förste Volvon i motorsport var väl i början av femtiotalet, då hade Opel redan tävlat framgångsrikt i över 50 år…

  *
  Mycket svenskar tar Öresundsbron i helgen över till Roskilde och tredje deltävlingen av Yokohama Mesterskabet Øst. Svedalas Mats Lundahl är inne i ett stimm” och kan mycket väl utmana med sin BMW M3, samma sak med Hässleholmaren Rolf Grybb. BloggEbbeÄven Eslövs Anders Karlsson, Ford och tidigare flitige YM-besökaren Ebbe Nilsson, Golf  (bilden) kan ställa till mycket förtret för hemmaåkarna. SMK Hörbys snabbe Opel-åkare Bengt Bengtsson ska inte heller räknas bort, kanske inte till totalseger men väl på topp-tio.
  Tre VOC:åkare tar sig också över bron där det största intresset helt klart knyts till hur Robin Svensson, redan klar DM-segrare och i praktiken även vinnare av Asfaltcup. Intressant att se hur han klarar sig mot danskt motstånd. Övriga VOC:are är Peter Vestlund, Hässleholm och Sven-Erik Nielsen, Dalby. Siste svensk är Kristianstads relativt färske Andreas Andersson i en BMW Compact.
  Mot dessa sätts in en hel armada snabba danskar som Tim Svanholt, Kenneth Madsen, Steen Andersen och inte minst svenskbekantingen Johnny Pedersen.

  *
  Medelhavsön Elba körs just nu en deltävling i Rally-EM för Historiska bilar och där Mats Myrsell och Esko Juntilla leder klassen före Anders och Ingrid Johnsen. Myrsell är 13:e man totalt efter ledaren Guagliardo även han i en Porsche dock av lite modernare snitt.I morgon väntar sista tävlingsdagen med de avslutande 4 sträckorna nordöst på ön.

  *
  BloggTOPLite häftigt att amerikanske Top Gear profilen-Tanner Foust körde Koenigseggs superbil ute på flygplatsen i Everöd i går. BloggFaustIdag kör Foust tester inför helgens Rallycross-VM i Barcelona med Marklund-Polon. Snacka om ”drive through”…

  *
  Idag för tio år sedan omkom Mike ”Beef” Parks när han och Markko Märtin åkte av vägen i samband med det brittiska VM-rallyt. Deras Peugeot 307 gick med Parks sida före rakt i ett träd och hans liv gick inte att rädda. Efter detta la Märtin mer eller mindre av rallykarriären även om han gjort sporadisk inhopp. Fungerar nu som konsult åt olika rallyteam.

  *
  För mig väntar ”jobbhelg” och då vet ni vad detta innebär, ingen Motorbloggen på lördag. Ses på söndag och ha en trevlig helg.