Tidemand kör i Argetnina, VW öppnar för att sälja WRC Polo-16, Kia TCR kör STCC, SRC med 30 mil SS och en bild ljuger aldrig!

Blogg

BloggTidemand2Med WRCKorsika väntande runt hörnet där det svenska inslaget i WRC2 består av Emil Bergkvist/Joakim Sjöberg är nästa anhalt efter detta Argentina. Under dagen argentinsk tid, stänger anmälan där och i listan över anmälda finns då redan Pontus Tidemand/Jonas Andersson. Därmed är man klara för årets tredje WRC2-start och håller trenden i sig så blir det ännu en seger och nytt kopplat grepp om toppstriden i WRC2. Med tanke på motståndet så här långt ännu är där några timmar kvar innan man stänger, ser det inte allt för märkvärdigt ut. Bara fem bilar i WRC2, konstigt nog är dessutom samtliga Skoda Fabia R5 och ingen kan vad jag kan se utmana Pontus om segern.
För Mads Østberg är pappeldigheten över så nu är både han och Ola Fløene på ”G” igen och finns med bland de i dagsläget bara tio anmälda i WRC-klassen. Rally Argentina körs sista helgen i april.

*
Redan i september hoppas Sven Smeets att man kan börja testa första upplagan av nya VW Polo R5. En bil där man enligt Smeets kommer att utnyttja all erfarenhet från ”twelve titles in the World Rally Championship” vilket onekligen bådar gott. Man avslöjar dessutom att bilen kommer att bli ett samarbetsprojekt med Skoda och det blir samma motor i Polon som redan Fabian har. En motor som utvecklats gemensamt av de bägge.BloggOgier kopia 4
På sista raden i mediareleasen kommer något väldigt intressant, ” plans are afoot for the 2016 Polo R WRC to be run by customer teams”. Alltså planerar VW för att sälja ut de gamla WRC-bilarna till privatteam. Tyvärr har ju WRC-Trophy inte alls blivit den succé som många trodde/hoppades där de här bilarna platsar. Med några fräscha Polo till salu kanske det blir ändring på detta…

*
Småländska Tema Nybe satsar återigen på två bilar under 2017 och där då den nyinköpta Grupp H Toyota Corollan körs av Robin Sandberg med ”Mr Nybe” själv eller Mathias Bengtsson som kartläsare. Paret har redan varig igång i Rally-SM:s vintertävlingar och ligger åtta i Trimmat 2WD med tio poäng inför omstarten South Swedish Rally.BloggJonas kopia 6
Helt ny i teamet är däremot Karlskronas snabbe Opel-förare Jonas Åkesson med Joakim Karlsson vid nothäftet. Jonas byter nu ut den blå Opel Asconan som han skrällde med i fjolårets SSR där det blev en tredje plats. Byter till den vassa Volvo 240:an som Robin och Mathias körde med under 2016.

  *
  I fjol blev det mest skrot av Robert Scholanders Mitsubishi efter en våldsam rullning i SSRC-delen av SSR. Nu är dock bilen både hel och fräsch samt dessutom SM-ledare i klassen Otrimmat 4WD. På lördag blir det lite upp till bevis för Robert och kartläsare Jonas Magnér när man gör barmarkspremiär i Simrishamnsmixen och med 21 vassa konkurrenter i klassen
  Äntligen är det dags att börja tävla på grusvägar och vi kommer att genomföra tävlingen som ett test, förklarar Robert men tillägger.
  Självklart kommer det att ändå laddas!

  Stoffe Nilsson, Hässleholms MK och Joachim Grahn, Simrishamns MK

  Att leta favoriter i klassen utan att nämna hemmahoppet Joachim Grahn/Rickard Nilsson som även här låter R5-Fiestan göra tjänst eller Hässleholms Stoffe Nilsson/Jesper Johansson vore egentligen rent tjänstefel av mig. Scholander får ursäkta, trots SM-ledning blir det nog svårt att utmana de här två skånska fortåkarna.

  *
  Samtidigt med Simrishamnsmixen den 1 april körs det även ”rallytest” på Själland och detta utanför Roskilde. Platsen för testet är för oss på den här sidan Sundet, exotiska ”dyrskuepladsen” och ”ude ved Syv Holme (syd for Roskilde)”. På Facebook bjuder man även in publik med ”Det er gratis at komme og kigge så har I lyst til at se på lidt hurtige biler eller er nysgerrige på hvad rally er, så kom og kig”.
  Nu blir det inte enbart danska rallyåkare på detta ”rallysläpp” även Tom Kristensson tar chansen att slipa bort de sista resterna av rattrost inför premiären för ”Adam-Cup” helgen efter. I sin ”Test-Adam” sätter Tom den här gången Jim Hjerpe. Han i sin tur ser även till att hans ordinarie chaufför Elias Lundberg hänger med till Roskilde för att få känna på lite ”internationell rallystämning”. Dock enbart som observatör, R2-Peugeoten stannar hemma.

  *
  BloggOscarssonHelt nytt märke i TCR-cirkusen blir Kia och detta i händerna på Nicklas Oscarsson som tar klivet in i STCC. Tidigare har Nicklas kört Renault Clio Cup där han slutade tvåa bak Marcus Annervi i fjor. Nu tar han klivet upp och detta alltså med Kia
  Vi har valt en egen lösning och ser verkligen fram emot säsongen. Det här ska bli både kul och spännande, säger den 18-årige STCC-debutanten.
  Oscarsson och TeamA Teknik blir ensamma med en Kia Cee´d TCR som därmed blir femte märket i nytändningen för STCC
  – Det enklaste hade givetvis varit att göra som många av våra konkurrenter och välja TCR-bil från något av de mest populära märkena. Men vi rör gärna om lite i grytan och tror att vi med våra resurser har störst möjlighet att konkurrera om vi inte har samma material som alla andra. Vi gjorde lika dant när Nicklas körde gokart – vi åkte alltid med annat chassi än våra tuffaste motståndare, berättar Per Oscarsson, pappa till Nicklas och teamets chef och ägare.
  Bilen är nybyggd av österrikiska Stard som drivs av välkände Manfred Stohl och som gett svenskarna starkt stöd så här långt. Även i fortsättningen blir det samarbete med Brovallen Design.

  *
  Medan Sydsvenska Rallycupen har sin premiär redan i helgen med Simrishamnsmixen så väntar ”konkurrenten” Svenska Rallycupen till mitten av maj för sin premiär, ”Rally Biltema” med nya Carlstad Rally Club som arrangör. Sju deltävlingar ingår i cupen som avslutas med ”Elektrikerna/Marknadsnatta” i regi av Västra Östergötlands MK sista helgen i oktober.
  SRC aviserar att man kommer att erbjuda runt 30 specialsträckor på lika många mil för i första hand de mellansvenska rallyåkarna. Lite tråkigt är dock att det blir en krock mellan SSRC och SRC när man samma helg har deltävlingar. I SSRC körs Rally Blekinge den 23 september och samtidigt är det även SRC och ”Badhotelletrallyt”. Trist tycker jag, även om det till försvar hävdas att det är olika förare i de bägge serierna.
  Tävlingskalender för Svenska Rally Cupen 2017:
  13/05-17: Rally Biltema. Carlstad Rallyclub.
  03/06-17: Heda Gästabudstrofén. SMK Nyköping.
  08/07-17: Slottssprinten. Katrineholms MK.
  05/08-17: Kullingtrofen. Kullings MS.
  26/08-17: Gruvrundan. Åtvidabergs MK.
  23/09-17: Badhotelletrallyt. Team Skogsåkarna, Gränna MK.
  28/10-17: Elektrikerna / Marknadsnatta. Västra Östergötlands MK.

  *
  BloggBAKKERUDBörjar hetta till inför World/ Euro RX som drar igång i Barcelona till helgen. I dag visade Andreas Bakkerud och Ken Block upp sina Fiesta RX Supercars i ny kostym.

  *
  BloggTingsrydI dag släppte Ryds MK affischen till TingsRyd Rallysprint som i år körs den 25 maj som lite uppvärmning inför South Swedish Rally som drar igång dagen efter. Ingen hemlighet att jag trots både ”oväntat häckbesök” och tveksamma sträcktider ändå anser att smålänningarnas bidrag till Asfaltcup är årets höjdpunkt i den här genren. Men att jag skulle hamna som publikdragare på affischen för tävlingen hade jag aldrig kunnat drömma om. På bilden är det Silver-VOC:en som ligger före Eslövs BMW-åkare tillika  äkta paret Alf och Anneli Nilsson. Som sagt ligger före, en bild ljuger som bekant aldrig och säger ofta mer än tusen ord…
  Kan väl också tillägga att jag är stolt som bara den över detta att både vara före Alf och att hamna på affischen, tack Ryds MK!