Tänak med bäst "pace", tufft i Autoglym Ralli, Berglund blev "Kung på slottet", flerfaldig italiensk mästare svårt skadad vid däcktest och ingen Gago till Rom!

Blogg

Blir en kortversion av Motorbloggen i dag och förhoppningsvis en lite fylligare i morgon. 

*

I Rally Estonia är det föga förvånande Ott Tänak som har visat bäst ”pace” med Yaris WRC och leder efter åtta sträckor med 13,3 sekunder före Craig Breen, Citroën. Den tredje WRC-åkaren Hayden Paddon tar i vad han kan men räcker inte riktigt till, 22,2 skiljer till den rusande Tänak. Fyra är finländaren Pietarinen, bäste R5-åkare med sin Skoda och runt 14 sekunder efter Hyundais officiella WRC2-förare, Jari Huttunen.

  I de tuffa och jämna 2WD-klassen är det hemmaledningen genom Ken Torn och bäste skandinav är Oliver Solberg med Veronica Engan vid sin sida på fjärde plats. Adam Vestlund har det tyngre och ligger en bit ner i reusltalistan och en orsak kan vara att kartisen Jim Hjerpe inte är riktigt kry. När han dessutom blev så illa getingstucken att han fick uppsöka läkare gjorde detta inte saken bättre….

  *

  I Autglym Ralli är det Sunnyside Experience-stöttade Emil Lindholm som är hetast och leder med en enda sträcka kvar att åka. Marginalen mellan hans Skoda och tvåan Jarkko Nikaras Fiesta är 27,2 sekunder. Lite förvånande är att WRC2-trean Ole Christian Veiby är avhängd med hela 38,9 sekunder. Krävs att tempot skruvas upp inför kommande Rally Finland om han ska vara med i toppstriden…

  Bäste svensk är Mattias Monelius på sjätte plats och upp till Lindholm har han över fyra minuter. Placeringen efter håller Lars Stugemo, 20 sekunder efter Monelius som kör Sunnyside-åkarens gamla Skoda.

  I 2WD-klassen håller Dennis Rådström en stark tredje plats.

  *

  I Slottssprinten där knappt halva startfältet kört femte och sista sträckan tog starke SM-åkaren Martin Berglund/Joakim Gevert en knapp seger, fem sekunder före SM-ledaren i ”4WD-övriga” Tobias Johansson. Ludvikasonen tog i allt han kunde på sista sträckan och var här sträcksnabbast men det krävde sin tribut. I det avslutande jättehoppet flög Tobias så långt att landningen blev i brutalaste laget vilket fick till följd att co-driver Bosse Holmstrand skadade sig, hur illa är för mig oklart. Dock har jag sett en bild när han ligger på marken och verkar mest ta igen sig.

  Trea slutade Kjell Sandberg/Göran ”Spex” Lönnmark och detta bara 8,9 sekunder efter Berglund, starkt kört av Haningeåkaren. Fyra slutade Stig Andervang medan rallycross-åkare Sebastian Eriksson visade att han även kan köra rallybil. Med Miriam Walfridsson vid sin sida slutade paret femma. Placeringen efter togs av Anton Eriksson med flitige/ambitösa högersittaren Ida Lidebjer Granberg i Skodan. Undrar hur många rally Ida avverkar under en säsong, måste vara åtskilliga?

  I 2WD-gänget blev det Toyota-seger genom Pontus Jakobsson/Martin Andersson men bara tre sekunder efter kom en annan Toyota, Oskar Sundell/Håkan Jacobsson. Lite av förhandsfavorit var han, Fredrik Eriksson med Krisoffer Nordlund till höger i Golfen men fick ändå däng av Jakobsson. Fast upp till andra platsen hade Golf-paret bara en enda tiondels sekund. Fyra Markus Theorin/Henrik Söderkvist, 13,1 bak medan bäste skåning, Johan Green/Kevin Athley hade 27,1 upp till märkeskompisen överst i listan.

  Återkommer i morgon med lite mer om sommarens rallyhappening nummer ett.

  *

  I dag skadade sig den tiofaldiga italienska mästaren och medlemmen i Peugeot Sport Italia Paolo Andreucci och co-driver, tillika hans fru Anna när man testade däck för Pirelli inför kommande ERC Rally di Roma Capitale. Parets R5-Peugeot sladdade av vägen och träffade en betongmur så kraftigt att motorn slets loss. Den 53-årige föraren förlorade dock aldrig medvetandet men har ändå åtskilliga skador som nu behandlas på sjukhus nära San Remo. För hustru Anna är det bäckenfrakturer som är svårast.

  *

  Skrev i går att det var oklart om ledaren i ERC Junior u.27, portugisen Diogo Gago skulle komma till start i kommande helgens Rally di Roma Capitale. Har nu fått bekräftat att hans namn inte finns med bland de tolv som är anmälda i klassen. Ett klart plus för Tom Kristensson och övriga i klassen då Gago visat sig otäckt snabb hitintills…

  *

  Skrev i går om Steve Perez som brännskadades svårt när han skulle tanka sin Lancia Stratos i Ypres Rally. I dag ger britten en ny lägesrapport om vad som åstadkommits.

  Gått 20 steg med hjälp av två sköterskor. Tittat ut genom fönstret och sett himlen för första gången på 21 dagar. Har fått min syrgasmaskin bortkopplad. Har både kissat och bajsat själv på toaletten. Fått minskat mina mediciner med tio tabletter och så det allra bästa, själv ätit en hel portion apelsinfromage. Have been a good day!”

  Livets glädjeämnen ser olika ut beroende på var du befinner sig…