Storföretagen svek PG och Rally Sweden, hade aldrig hänt i Finland!

Blogg

Då blev det precis som jag befarade, P G Andersson fick inte ihop stålar tillräckligt för start i Rally Sweden. Strax före han gick ombord på planet som tog honom till Monte-Carlo Rallyt och starten med Protonen i IRC-mästerskapet, tvingades värmlänningen inse att loppet är kört.
Därmed blev rallyt en stor profil fattigare och för PG som kört rallyt varje år sedan 2003 är det naturligtvis frustrerande. Planen lär ha varit att hyra en WRC-Ford men det stupade på plånboken, cirka miljonen ville Wilson ha för att låna ut en av sina bilar. Av detta lär halva summan ha saknats när PG lyfte luren till Klarin och berättade att han inte kom till start.
En halv miljon kronor, mycket pengar men samtidigt en skitsumma i de här sammanhangen. Så mycket kan jag lova, hade detta handlat om en finländare med samma status och start i Finska Rallyt, hade det varit fixat för länge sedan. Där hade någon bank, byggbolag eller annat storföretag gläntat på börsen och sett till att hemmarallyt fick extra lyskraft. Men i Sverige tittar storföretagen istället bort och hoppas någon annan fixar det. Skandal är ordet jag tycker ligger närmast till hands…
Nästan 130 bilar hann med att anmäla sig innan repet drogs igår eftermiddag, bara ett drygt tiotal från taket på 140. Av dessa kör åttiotre SM-delen och resten i VM. Glädjande nog kom Petter Solbergs anmälan in i tolfte timmen och dessutom med bilmärket angivet, Citroën blev det såklart!
Flest WRC-bilar kommer inte oväntat från Ford som mönstrar hela åtta nya Fiestor, bland annat en till Henning Solberg.
Kollade in väderkartan för Hagfors de närmaste tio dagarna, såg väldigt lovande ut. Lite snö, några dagars tö och sedan riktig rysskyla, ner mot tjugo minus, idealiskt om man vill köra vinterrally. Lite tö innebär bra med is på sträckorna vilket ger kanonfäste, samtidigt som både däcken och vägen håller så mycket bättre.
Det mesta verkar därmed bäddat för riktig rallyfest i Värmlandsskogarna, synd bara att en av huvudpersonerna får sitta i köket…

Presstop: Strax efter 17.00 dök ändå PG:s anmälan in på kansliet i Karlstad, dock utan anmält bilmärke. Arrangörerna verkar ha gett hemmastjärnan dispens och då har han ytterligare några veckor på sig att fixa fram mer sponsorpengar. Se här PR-nissar och nissor, ni får en extra chans att hjälpa vårt största hopp att få in en fot i rallysportens verkliga finrum. För visst vore det för dj-ligt om han skulle sitta kvar i köket när festen börjar om en månad!!