SSR kan bli "DM-Runde", Opel-Robert byter till Hyundai i SM, OK för åskådare till Arctic och sprängdåd under Dakarrally.

Blogg

Om ansträngningarna lyckas med att få ihop en fungerande tävlingsledning för  South Swedish Rally efter att en utomstående gjort en Förbundsanmälan mot tävlingsledare Björn Larsson, kan det faktiskt bli så att tävligen förutom att ingå i SM även kan bli deltävling i Danska Mästerskapet.

Foto. Kristian Lindberg

Redan klart är att SSR ingår i FIA-mästerskapet för vår del av Europa och där de två andra tävlingarna körs i Danmark och Finland. När DASU inte lyckats hitta en sjätte ”DM-runde” kikar man därför på både Sverige och Tyskland för att ta hand om den felande ”runden”. ”Rallyudvalget” tittar nu på SSR den 25-28 maj eller ADAC Ostsee Rallye den 25 September. 

  *

  Ett högst oväntat tillskott till Internationella 4WD-klassen i North  Rally som startar i Boden på fredag avslöjades igår. Tillskottet kom från Eskilstuna och Robert Andersson som byter ut sin Kit-Car Opel Astra och hyr den av William Binbach nyligen inköpta Hyundai i20 R5. Robert  som så sent som 2019 plockade hem SM-guld i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen tillsammans med Karl Gustaf Karlsson i en Peugeot. Mina öron/ögon i trakten, Pierre Skytt träffade ny Hyundai-föraren i lördags och berättar.

  Foto: Pierre Skytt

  ”Till årets säsong har värmlänningen Jesper Gustavsson vid notblocket tagit plats att lotsa Robert i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. Bilen duon tänkte köra är en Opel Astra kitcar, en bil Robert är väl bekant med sedan tidigare. Flera toppresultat gjordes i sådan Opel för några år sedan och nu hoppas Andersson på mer utdelning i det finaste mästerskap Sverige kan erbjuda. Med bara dryga veckan kvar till start erbjöds en chans som var för bra att tack nej till och hela planen ändrades, under nyårshelgen blev det hela officiellt. 

  – Ett erbjudande man inte kan tacka nej till dök upp, en Hyundai i20 R5 fanns tillgänglig till premiären, det är klart man vill testa högsta klassen, menar Robert glatt.

  Helt klart en fyrhjulsdriven vinnarbil, även om Verkstadsägaren Robert inte har den rutin från fyrhjulsdrift som konkurrenterna så ser han ändå positivt på att hyra denna bil.

  – Planen var att åka hela SM-säsongen i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med Astran, nu när det här hände så får vi fokusera på grussäsongen med Opeln i stället, resonerar Robert.

  Men hur ska Robert kunna matcha världsförarna PG Andersson och Pontus Tidemand? Ny på fyrhjulsdrift men Robert har en hög lägsta nivå som ändå bådar gott i den 15 bilar starka klassen, Målsättningen då?

  – Jag vet egentligen inte vad jag ska förvänta mig, första gången i Boden, första riktiga försöket i en fyrhjulsdriven bil och ny co-driver, det är mycket att lära in med alla system och inställningar som ska in i huvudet när det blir skarpt läge till helgen, säger Robert.

  På tisdag är ett test inplanerat norröver och ska ge Robert den grundläggande känsla som han behöver för att bemästra Hyundaien.

  För övrigt ser regerande mästaren PG Andersson ut som favorit om titeln även kommande säsong. Även om Mattias Adielsson, Jari Liiten eller Jörgen Jonasson och inte minst Pontus Tidemand anmält sig, lär det bli en fin fight om topplaceringarna även i år. ”.

  *

  Några större restriktioner gällande publik och Covid-19 har inte aviserats inför SM-premiären i Boden. Nu har även finska myndigheter gett klartecken för Arctic Lapland Rally i Rovaniemi helgen efter. I fjol var det publikfritt både när tävlingen kördes i finska mästerskapet men även i den all hast inkastade WRC-deltävlingen eftersom Rally Sweden ställdes in. Nu däremot är det fritt fram för åskådare.

  Efter diskussioner med de lokala myndigheterna kan vi nu bekräfta att allmänheten kommer att kunna följa tävlingen på plats, säger tävlingsarrangörerna på Arctic Lapland Rallys hemsida.

  Arrangören följer strikt de lokala myndigheternas instruktioner och förbehåller sig rätten att göra ändringar om situationen kräver det, men enligt de senaste riktlinjerna förväntar vi oss inga förändringar i situationen.

  *

  Efter gårdagen korta prolog är i dag Dakarrally i full gång med första riktiga sträckan. Samtidigt skakas rallyt av att arrangören gått ut med  Warning alert” efter att en av de tävlandes bil sprängts i luften. Redan dagarna före start skedde ett sprängdåd i Jeddah som kopplas till gårdagens attack mot fransmannen Philippe Boutron som med skador på benen flugits  hem för operation. Efter detta har nu arrangören förstärkt säkerheten för de 3500 personerna som är inblandade i rallyt. När detta skrivs har enbart ett fåtal ekipage nått etappmålet så någon resultatrapportering blir det därför inte i dag.

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se.