SSR-flyttar till juli, BRC/Rally Anderslöv kör samma helg, SBF väl optimistiska, orealistiskt med WRC-flytt, Porsche-gänget kör publikfritt medan småländska DTM flyttar!

Blogg

Idag kom det första riktigt tunga ”Corona-beskedet” för rallyåkarna på hemmaplan. South Swedish Rally flyttar från helgen kring Kristi Himmelsfärdsdag till månadsskiftet juli/augusti. Just ”kristiflygare” har i min värld alltid förknippats med SSR men i dessa tider när inget är normalt blir det flytt.

Foto: Tommy Svensson

Att det här skulle komma kunde ingen ana, men självklart tar vi vårt ansvar för att värna om tävlande, mekaniker, funktionärer, samarbetspartner och all publik, säger tävlingsledare Patrik Persson.

  Många parametrar skulle stämma för att man skulle få till en ny tävlingshelg, inte minst att få till det med serviceplatsen utanför IKEA Hotell i Älmhult.

  Den här helgen har vi också möjlighet att använde de ytor som behövs för serviceplats samt start och mål, fortsätter Patrik.

  South Swedish Rally körs alltså med start torsdagen den 30 juli och målgång den 1 augusti.

  Vi jobbar stenhårt för det, men följer naturligtvis utvecklingen av Covid-19 med förhoppningen att rådande restriktioner har lättat till slutet av juli, avslutar Patrik. 

  *

  Nästan samtidigt kommer så besked från Trelleborgs MK att man flyttar ”BRC-premiären” Rally Anderslöv från den 4 april till samma lördag som SSR,  den 1 augusti. Därmed får man inte status av premiär i Bilsport Rallycup utan denna tillfaller istället Åtvidabergs MK med ”Gruvrundan” den 30 maj, helgen efter SSR. Därmed ser BRC-kalendern 2020 ut så här. 

  30maj Gruvrundan. Åtvidabergs MK
  4 juli Semesterturen. S:a Sunnerbos MK.
  1 aug. Rally Anderslöv. Trellborgs MK.
  29au. Emiltrofén. Vimmerby MS.
  5sept Karlskronapokalen. Karlskrona AK. Gullabo RC.
  19 sept. Klappjakten. Ydre MK.
  31 okt. Novemberskölden. Nässjö MK.

  En sak är lite intressant i detta att ordförande i MAS som driver Rally-SM där South Swedish Rally är en tung spelare, är den store skånska rallyprofilen Lasse Mattsson. Samme Mattsson är även ordförande i Trelleborgs MK som kör Rally Anderslöv samma helg…

  *

  Sticker ut hakan lite, men som jag uppfattar det är det i dag i princip totalt tävlingstopp vad gäller Sverige. Än så länge är det frivilligt stopp då SBF fortfarande inte satt ner foten till skillnad från flera av sina förbundskompisar. Gjorde en snabbkoll på hur många tävlingar som ännu inte tagit något beslut att ställa in, utan där anmälan fortfarande är öppen och hittade då sju stycken fram till 1 juni. Dessutom har jag från en av dessa arrangörer fått lugnande besked att deras rally kommer att köras om inte myndigheterna höjer kraven…

  Redan när det i början av mars började pratas om begränsningar av event/tävlingar/konserter ifrågasatte jag SBF:s väl optimistiska stopp till den 15 april. Istället tyckte jag det vore bättre att sätta en gräns mycket längre fram, åtminstone maj månad ut, så att alla hade något att förhålla sig till. Ett exempel som Finland följde och många med dom medan andra som Skottland satte ett mer drastiskt förbud mot motorsport, nämligen hela 2020 ut. Nu följer britterna efter även om man inte går lika långt som uppe i norr och har beslutat, ” No Motorsport UK-sanctioned events will now take place until at least the start of July”.

  Foto: Goodwood Festival of Speed

  Ännu längre bort i tid så väljer gigantiska ”Festival of Speed”Goodwood att man flyttar fram årets upplaga till i sommar. Än är ingen datum spikad och undertiden jobbar man för fullt för att ”Goddwood Revival” helgen 11-13 september ska gå att genomför som planerat.

  *

  I går berättade jag om WRC som nu hoppas på att kunna dra igång igen med Safarirallyt i juli. Samtidigt med detta läste jag att Corona förväntas nå sin kulmen i Afrika i sommar så den krocken kan bli tuff för WRC att hantera. Många hoppas att de tävlingar som nu står med ”Cancelled” i kalendern ändå kommer att kunna genomföras under andra halvan av säsongen. Något som bland annat Tom Kristensson hoppades på och då i första hand att J-WRC Sardinien bara flyttas fram från juni till, ja när? En som inte delar den här uppfattningen är Jari-Matti Latvala som i bästa fall tror/hoppas att WRC-2020 drar igång med Rally Finland i augusti.

  Foto: Tommy Svensson

  Att flytta tävlingar är enligt honom också orealistiskt berättar han i finsk media.

  – Till när ska man flytta?

  Tidsplanen för hösten är redan trång och logistiken måste fungera utan allt för stora extra kostnader, det går hel enkelt inte att lägga till fler tävlingar,  konstaterar Latvala. 

  En liten lösning har han dock som dessutom borde gillas av Tom och resten av J-WRC-gänget.

  – Ser inget annat än att Portugal ersätter Turkiet i september medan Sardinien får stå över i år.

  Just i Rally de Sardegna var det meningen att Latvala skulle fått en ny start som plåster på såren efter Toyotas schabbel i Rally Sweden. Nu ser det istället ut att bli Wales Rally GB förutom Rally Finland som får nöjet att ha Latvala på startlinjen.

  Har redan varit i kontakt med Wales och där vill jag väldigt gärna köra och nu ser det allt ljusare ut. 

  Latvala ser också att Corona kan vara lite positivt för honom då ingen av konkurrenterna hinner få mer tid i bilen än han själv när nu rallyna ställs in.

  Viktigast är att förbättra situationen i världen, men kan ingen annan köra så är det bra för mig, ett litet plus i det här trista läget!

  *

  Foto: Micke Fransson/teambild.se

  Känns faktiskt väldigt tråkigt att i varje Motorbloggen låta ”The Corona News” dominera innehållet men svårt att värja sig. I dag meddelade dock Porsche Carrera Cup Sverige att man planerar att köra serien som tänkt.

  Målsättningen är att genomföra säsongspremiären i Skåne som planerat den 15-16 maj, berättar cupens Raine Wermelin.

  Det blir ett komprimerat format utan publik och med ett minimum av personal på plats.

  Alltså följer man många andra idrotters exempel och kör publikfritt. Men ändå kommer det att gå att följa Porscheuppgörelsen berättar Wermelin.

  All action i bägge deltävlingarna på Ring Knutstorp live-sänds på streamingplattformen Viaplay och på Viasat Motor.

  Nu har man även gjort klart med årets tre första ”gästförare och först ut att köra den välkända gästbilen, en Porsche 911 GT3 Cup med startnummer 911, är Rasmus Lindh som sedan följs av Tom Blomqvist och Dennis Hauger.

  *

  Något som många racingfans sett framemot  är DTM:s första besök i Sverige, Anderstorp och Scandinavian Raceway. Nu stökar Corona till det även här och tävlingen flyttas från den 12-14 juni till ett ännu icke bestämt datum längre fram. Alternativen är 31juli-2 augusti (SSR-helgen) eller dem 2-4 oktober. De som redan köpt biljetter kan sitta lugnt i båten då dessa gäller oavsett vilken data racet kommer att köras.  

  Det här är en mycket speciell situation, och vår självklara prioritet är förstås allas säkerhet och välmående, säger Peter Eklund, VD på Scandinavian Raceway.

  Jag är övertygad om att alla där ute har förståelse för läget som råder och att det här beslutet helt enkelt var nödvändigt. Jag kan garantera alla som ser fram emot DTM-tävlingen på Scandinavian Raceway att vi fortsatt gör vårt yttersta för att leverera ett bra evenemang.

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se Tommy Svensson