SRC en mellansvensk angelägenhet, visst finns svenskar i Gammelrand, nytänk för DM i Södra, videorek, bra eller dåligt, Bäckman revanschsugen på Ring Knustorp, Sveriges snabbaste "husmor", Supervärme vs. Superkyla och se upp med handspriten!

Blogg

I helgen väntar deltävling tre i Svenska RallyCupen, ”Bresontrofén” på klassisk rallymark i Roslagen.  Rasbo MK och MK Tierp har valt Tierp Arena som HQ för tävlingen med sina sju sträckor på nästan fem mil. Rallyt med runt 120 anmälda börjar och avslutas inne på Arenan. I 4WD med 15 anmälda blir det  ledaren i cupen, SMK Nyköpings Christoffer Haglund som blir lite av favorit med sin nya VW Polo R5.

Foto: Pierre Skytt

Ulf Pettersson, Johan Rudengren, Kalle Gustafsson (bilden) och Stig Andervang är de som räknas som första utmanare. Precis som i SM och för mig lika oförklarligt, finns en ”egen klass för Mitsubishi/Subaru” som här dock sammanlottas med övriga i 4WD. Här ser jag Thomas Bergman med Ida Lidebjer Granberg vid notblocket som lite av favorit.  I A-2WD finns 25 ekipage men där ”Slottssprinten” sållade så kraftigt att alla tre i tabeltoppen saknas, Linus Månsson, Hampus Jakobsson och Emil Karlsson har alla garagejobb framför sig. Något som öppnar upp för fyran Robert Eriksson men även Patrik Åkerman, Martin Broberg, Erik Brodin, André Nygren och arrangörsklubbens Johannes Joons lär bli att räkna med. Vinnaren i premiären för Grus SM, Melvin Bengtsson i Peugeot 208 R2 har ryckt åt sig ledningen i B-förarnas 2WD med Rasmus Pettersson och Claes Söderqvist bakom .

  Foto: Lollo

  Tufft i Appendix K där Peter Johansson leder men Björn Ask, Lars-Ove ”Biffen” Olsson (bilden), Dick Larsson, Kjell Fransson, Roger Brenemark och Eddie Hörbing alla har MSR-tempo i ryggen. 30-talet åkare för grupp F/N & VOC där Daniel Suvala, Andreas Hultström och Niklas Berglund är topp tre i tabellen. Svenska RallyCupen är tämligen en ren mellansvensk angelägenhet och enda ”sörlänning” jag hittar i startlistan är Vimmerbys Kjell Fransson som vill ha revansch för debaclet i MSR där kopplingen rasade på en av de sista sträckorna.

  *

  Inte alltid helt lätt att skriva Motorbloggen som när jag igår skrev om Komo Rallysprint i Gammelrand och konstaerade att där inte var några svenskar anmälda. Tog inte lång stund förrän jag fick besked av några anmälda deltagare, att det var där visst, närmare bestämt sex ekipage under blågul flagg. Då visar det sig att ”utlänningar” anmäler sig separat och finns därför inte med i DASU:s anmälningslista som är den som visas utåt. Där har ni förklaringen till att jag ”missade”.

  Foto: Tommy Svensson

  Från Sverige kommer följande:

  Peter Holgersson/Danny Holgersson Ryds MK Ford

  Mikael Eriksson/Sören Eriksson Kinds M Opel A400

  Skawomir Bronk/Sandra Bergelv Lunds AC BMW

  Anders Kristensson/Olivia Kristensson Trelleborgs MK BMW

  Håkan Bercic/Felix Bercic SMK Hörby BMW

  Leif Axelsson/Peter Augustinsson S. Sunnerbo MK  Volvo (bilden)

  Detta gör att där finns totalt 41 anmälda till lördagens uppgörelse i ”grusgraven”.

  *

  I förra veckan bjöd Södra BF:s Rally-SGA:er Ola Schönström och Sebastian Steiner in distriktets rallyklubbar till ett digitalt rallymöte. Här informerade man om tankar inför 2023 och Ola Schönström förklarar.

  Foto. Tommy Svensson

  Vi informerade och stämde av tankarna mot hur ansökningar ser ut i Lots och har då utgått ifrån 2022.

  Ola och Sebastian har  i hop med sin motsvarighet i Småland gjort en nykter analys av läget som i grunden är att i Södra finns i dag cirka 35 förare som är aktiva i RS och lite drygt 50 i rally.

  Vi har därför landat i att vi 2023 nog får lägga ambitionsnivån på en rimlig nivå vilket innebär att vi tänker ett Södras RY-DM som körs innanför  just Södras gränser, eventuellt med undantag för Ljungby som kör i början av maj, förklarar Ola.

  Faktiskt riktigt skönt att höra röster som inte hela tiden försöker skönmåla verkligheten vilket slutändan bara ställer till problem. Istället med fakta på bordet är det mycket enklare att få till bra lösningar och som förhoppningsvis i en förlängning, innebär att den här tillfället negativa trenden med sviktande underlag kan brytas. Den tidigare så heliga kon att alla DM-tävlingar ska vara notade och helst med 40 kilometer SS väljer Ola och Sebastian bort. Istället välkomnar man både notat och onotat i Rally-DM plus att även ”Sprintar” välkomnas. Det viktiga och helt rätta är att tävlingarna körs i Skåne/Blekinge och Södra Halland som även de ingår i familjen.

  Foto: Tommy Svensson

    Målsättningen har varit att det ska vara en DM-tävling per månad (en tävling per lön), menar Ola.

  Gillar verkligen tanken på att höja statusen på DM som under hela 2000-talet tvingats leva i skuggan av olika cuper. Detta betyder inte att jag är motståndare till dessa, men ändå måste grunden vara att ett DM-guld ska smälla högre än en cupseger. Att distriktet inte ”äger frågan” om cuperna och inte heller vill engagera sig i dessa, innebär inte att man inte ser fördelar med tävlingar över distriktsgränserna. Ola avslöjar att det i hans huvud finns tankar som egentligen baseras på hur SSRC utvecklas för nästa år.

  Kanske ett möjligt mindre förbundsmästerskap med några få tävlingar mellan Södra och Småland? 

  För RS-DM tänker man sig samma upplägg med en tävling/månad och där Asfalt SM blir en del. Som bekant lyte inte det mästerskapet heller i år och här har ändå Södras förare varit flitigast att köra. Inte så konstigt med två av deltävlingarna I Skåne (Hässleholms GP och Rally Kristianstad) och även 2023 kan det bli liknade upplägg.

  Foto: Tommy Svensson

  Plan finns då att SMK Hörby ska svara för premiären april och sedan har även Svedala MK sökt SM-status på sin tävling i juli. Tråkigt nog finns ännu inte så många ansökta tävlingar i LOTs trots att detta skulle vara gjort redan i maj. På mötet visade ändå alla klubbrepresentanter stor förståelse och samarbetsvilja för att kunna förverkliga idén om ”en tävling/lön” vilket är väldigt positivt. Att det inte finns någon kalender för de tre SM-grenarna för 2023 är så klart inte lika positivt när man ska pussla ihop en fungerande DM-kalender. Alla utgår jag ifrån, vill köra sina tävlingar på ”SM-fria” helger vilket med 14 olika tävlingar i Svenskt Mästerskap inte är helt enkelt. Till exempel är det inte optimalt att deltävling fyra i Grus SM, YRC-Sprinten krockar med TV-Svängen (KRC/SSRC/DM) den 10 september. Krocken innebär att av de knappt 20 ekipagen från Södra som körde SM-premiären i Älmhult, tvingas välja var man vill åka den 10 september Vallentuna eller Hörby…

  *

  Efter de tunga krascherna i ”Slottssprinten” som dessutom hade flera rutinerade SM-åkare i huvudrollerna, har det uppstått en liten debatt på FB. Det finns där röster som vill skylla avåkningarna på detta att arrangören gjort det möjligt att reka via video på sträckorna. Andra menar att detta inte alls hade någon inverkan och som vanligt ligger väl sanningen någonstans i mitten. Tävlingsledare Christer Nystrand tar till sig synpunkterna som han gärna skulle vilja se lite utvecklade och skriver.

  – Är klart intresserad av hur förarna/teamen uppfattade möjligheten till film-rek, även RU är intresserade av detta. Så en konstruktiv diskussion utan påhopp kan vara av högt värde!

  *

  När det närmar sig halvlek i ”Racingmatchen” STCC TCR Scandinavia är det på hemmaplan för mästerskapsledande Brink Motorsport, Ring Knutstorp. Helgen inleds i morgon med test, på fredag fri träning och Q1/Q2 medan de tre racen körs på lördag. Med internationella meriter trodde nog många att Andreas Bäckman skulle dominera mer än vad han gjort. Trots pole och banrekord i Skellefteå blev inte helheten så bra.Foto: Martin Öberg

  Jag känner mig revanschsugen och ser framemot att få tävla igen efter det långa uppehållet, konstaterar Andreas som kör för Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS.

  Inför Knutstorp ligger han sexa och menar att farten finns men det gäller att knyta ihop säcken.

  Tyvärr gav inte racen den utdelning som jag både jag och teamet hade hoppats, men jag känner mig revanschsugen och ser framemot att få tävla igen nu till helgen på Ring Knutstorp efter ett uppehållet på fem veckor sedan. 

  Banan på Söderåsen är ingen som Andreas från Boden känner sig så där hemma på berättar han.

  Senast jag körde på Ring Knutstorp var för fyra år sedan, så jag har inte jättemånga varv på banan, men det ska bli intressant och se hur vi ligger till mot de andra teamen.

  *

  Avslutar med ett kul klipp från DagensNyheter 1967 och tänker mest på rubriken och hur tiderna förändras. Då var där ingen som reagerade på benämningen ”husmor” för en av våra då snabbaste rallyförare Sylvia Österberg. Med sin Renault R8 Gordini var hon alltid lika svårslagen så rubriken är absolut korrekt. Men jag skulle vilja se den tidning/rubrikmakare som idag skulle våga använda epitet husmor oavsett sammanhang…

  På tal om rubrikmakare så är det väldigt märkligt med moderna väderleksrapporter i tv och tidningar. Så fort det blir lite varmt ute presenteras detta inte som förr med en stor sol, nej nu är det så ilsket rött över kartan att även en tjur snäll som Ferdinand hade blivit galen och gått till attack. Nu är vi som bekant inne i en period med samma ”Supervärme” som många nordbor i åtskilliga år genomlevt på Mallorca och allehanda chartermål utan större problem.

  Foto. Tommy Svensson

  Nu krävs läkare och andra värmeexperter som i tid och otid förklarar vikten av att hålla sig skuggan och dricka mycket vatten om man vill vara något så när  säker på att få uppleva julen 2022. Själv har jag flera gånger både på Mallorca, Cypern och i Florida upplevt dagar i sträcka med värme över 40 grader i skuggan. Trots detta  är jag ändå något så när kapabel till att i dag skriva en Motorbloggen, lite av ett naturens under eller? Nåväl både igår och idag har det varit varmt, runt 30 grader i Hörby men som jag säger till dom som gnäller, snart är det november.

  Foot. Tommy Svensson

  Dessutom gäller det att hålla ut till fredag då kommer det som kanske media kommer att benämna som ”Superkylan”, ner emot 17 grader förväntas. Förlåt detta är inte ”Superkyla” utan mer aktuella ”Ryss eller Putinkyla” då det som bekant är bekvämt att skylla allt på tomten i Kreml, oavsett om det är priset på bensin, el eller den djupfrysta laxen…

  *

  Bloggfritt på torsdag och fredag då det årliga besöket (Covid stoppade det både 20 och 21) i Kalmar och Krusenstiernska Gården där Thomas Pettersson ska locka mig och sambon till skratt. Med lite tur ses vi på lördag och då har kanske ”Rysskylan” dragit förbi? Kom just på att jag måste plocka ut min lilla flaska med handsprit jag har i bilen, då det med en sådan i värmen föreligger akut explosionsrisk enligt en radioreporter och det vill man så klart inte utsättas för…

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com