Rallyåret mot sitt slut och Ken Blocks senaste vilda video!

Blogg

Idag var det tomt i bloggförrådet och inget spännande på gång alls. Den lokala rallysäsongen börjar lida mot sitt slut och återstår gör bara finalen i Sydsvenska Rallycupen uppe i Älmhult nästa lördag den 23:e. Ska Stoffe Nilsson i Subarun vinna även finalen och sätta punkt för en oerhört lyckad säsong? Spännande lär det hur som helst bli uppe i Millebygden!
Dagen efter körs så sista DM-tävlingen för året i Skåne, Eslövs klassiska RS ”Kanonen”. Asfaltskungen från Eslöv Mats Andersson har i vanlig ordning kört hem DM-guldet för länge sedan och nu är det bara frågan vem som tar hand om silver och brons? SMK Hörbys Tommy Andersson och Hässleholms Ebbe Nilsson gör upp om de här medaljerna.
På tal om asfalt som det nu är i Kanonen, fick jag se senaste videon där ”asfaltsdåren” nummer ett, amerikanen Ken Block svingar runt sin Andreas Eriksson byggda Ford Fiesta så man baxnar. Videon finns på
http://www.youtube.com/watch?v=VB3D0RoHzLM
Block snurrar runt Fiestan på Monthlery-banan utanför Paris med full kontroll och det törs jag lova, något vildare än detta har aldrig körts på den här racingbanan sedan invigningen 1924.
Tanken som slår en, Block kan köra bil inget snack om detta, är att i WRC är han nästan snudd på ”rundningsmärke”. Vad är det som gör skillnaden mellan körning i skarpt läge och när det är mer show som på videon? Skulle Loeb kunna göra om samma sak och kanske till och med strået värre? Jag vet inte, men det skulle inte förvåna mig.
Tanken går ju osökt till de mera lokala ”Block-varianterna” som härjar på diverse industriområden med mera. De flesta i slutkörda Volvo, helst 240 eller 740, som sladdar runt på kvällarna inför jublande kompisar. Det bör ta några år innan man kommer upp i Blockens kapacitet. För de flesta av dessa ”local heroes” skulle jag tippa att träning mellan 100-150 år behövs för att komma i kapp…