Rally Småland körs oavsett antalet anmälda, David P. snabbast i Olofström, PG fick ingen revansch utan Tom K. vann igen, Ola N. tog dubbla Porschesegrar och Klara A.trea inför semifinalen i Portugal.

Blogg

Idag börjar vi med ett glatt besked från Rally Småland som bekräftar att det blir tävling den 1 oktober trots att det i dag bara är ungefär hälften anmälda mot vad som sägs vara minimum i inbjudan, 120 bilar. Tävlingsledningen skriver.

” Vi från tävlingsledningen vill bara meddela att det blir Rally Småland den 1 oktober. Vi får höra på omvägar att det finns folk som sprider ut att det inte blir tävling men det är helt fel. Undrar ni om något så kontakta oss i tävlingsledningen, så får ni rätt information och inte gå på spörsmål.”.

På en rak fråga på Facebook om rallyt körs oavsett om det inte blir fler anmälda än nu, svaras det kort från Vetlanda.

  -Vi kör i vilket fall som helst för vi har försökt få till en tävling så länge nu, så nu gäller det!

  Så klart ett skönt besked för de som slås om topplaceringarna i SSRC, SSM och DM men det som jag förundras lite över är, hur får man ihop ekonomin? Jag utgår från att de 120 man ville ha för att köra tävlingen byggde på ekonomisk grund och då för att få till en budget som inte innebar förlust. Hur det nu blir med kanske 30-40 bilar mindre vågar inte jag tänka på, men kanske är kassakistan i Vetlanda så frisk att det löser sig ändå…

  *

  Rsakt över till Södra BF:s näst sista DM-anhalt innan Vetlanda, ”Olofströmsspsrinten” som kördes idag ett strålande höstväder. En sträcka som kördes två gånger och om jag hört rätt, samma sträcka som skördade så många offer som SS1 när Asarum körde SM-tävling 2019.

  Foto: privat

  Allra snabbast var inte alls oväntat Asarums David Pettersson/Mikael Jönsson som snodde runt sin vassa Toyota Starlet på en tid som var  4,7 sekunder bättre än totaltvåan, Tim Hammarström/Ditte Hammaström, Älmhults Mk. För deras del blev det ändå seger men då i B-förare 2WD och då med nästan gigantiska 1.17,1 ner till tvåan från Hässleholm, Johannes Haraldsson/Magnus Lörd, Golf. De sin tur hade bara tre sekunder till trean, Opel-åkaren  Hampus Carlsson/Tobias Karlsson, Karlskrona AK.

  Foto: privat

  Åter till A-klassen där far och son Holgersson, Peter och Danny slutade två med sin Ford dock nästan halvminuten bak Pettersson. Trea i klassen kom från SMK Hörby, Lars Mårtensson och Lotta Hansson med Volvo 940. Med dagens seger spurtade David förbi Joacim Kristiansson, Hörby i DM-toppen och i Vetlanda kommer allt att avgöras.Först som fyra hittas bästa 4WD-bil och då med Karlskronas Håkan Rönnebring/Sandra Rönnebring, Mitsubishi. I Standard B gick SMK Hörbys Jim Nilsson/Jörgen Jönsson upp i ledning med dagens seger och även här avgörs allt i Rally Småland var guldet ska hamn. En sak är klar och det blir i Hörby då även tvåan, Henrik Levin tävlar för klubben. Lite av samma sak men då med Hässleholms MK som klubbadress är det i Standard A. Här står DM-fajten mellan dagens vinnare Lars Svensson/Marcus Gadd och tvåan Lucas Ljungbäck/Christoffer Götz. DM-tvåan Jesper Larsson Odenmalm från Kristianstad saknades i Olofström men kan ändå snuva Hässleholmarna om allt går hans väg i finalen. En stark insats gjordes av Asarums Hannes och Christer Håkansson som vann C-förare Trimmat med Volvo 940 dessutom sexa totalt. Tvåa slutade Tobias Holmberg/Isak Arvidsson, Karlskrona AK. I Appendix K var Ryds Mas Andersson/Ulf Thörjesson snabbast, exakt halvminuten före hemmaföraren Hannu Saikanmäki/Kenny Andersson, båda med Ford Escort. Anmärkningsvärt var att bara två av de knappt 50 startande tvingades bryta, annars brukar det hävdas att onotade tävlingar innebär mycket skrot. Sanningen verkar vara exakt tvärtom…

  *

  Foto: Tom Kristensson Motorsport

  Söderslätt och Trelleborgs Back SM blev det ingen revansch för PG Andersson för andra platsen i SM-finalen. SMK Hörbys Tom Kristensson med Anders Rasmusson som motvikt och lånad Hyundai R5 visade sig vara svårslagen även på asfalt och satte bästa tid i andra omgången. Fyra tiondelar skilde till WRC-Fiestan med hemmaföraren Stefan Kristensson (han bor i Östra Grevie ett stenkast från Minnesberg). PG rullade in nästan sekunden efter Tom med Ford Fiesta Rally2.

  Foto: Tom Kristensson Motorsport

   I 2WD-klassen visade regerande Svenske Mästaren på asfalt, Joacim Kristiansson vad han och Opel Corsan kan prestera. Seger för Hörby-föraren nästan sekunden före backspecialisten från Gävle, Mikael Lundberg i en Golf. Ny Brynäs-fan som trea, Rickard Berglund med Volvo 940. Övriga klasser hade så få startande att jag lämnar dom därhän och i morgon fortsätter Back SM med ny deltävling men i samma backe.

  *

  När Volvo Euro Cup drog till Norge och ”NM-runden” i Hamar ”Rally Hedemarken” blev det hemmaseger. Stein Frederic Akre/Eivind Akre vann före Gustav Johansson/Caroline Gassner (bilden) och detta med 12 sekunders marginal.

  Foto: privat

  Cupledaren från SMK Hörby Henrik och Ida Levin slutade trea, 41 sekunder bak vinnaren. Ingen lyckad tripp till Har för Ted Malm, cupansvarig och som blev näst sist av de 18 i klassen. Frank Tore Larsen/Torstein Eriksen stod i egen klass i totallistan och tog Polon till bekväm seger med långt över minuten före Skodan med Anders Grøndal/Marius Fuglerud. Trea slutade Lars Martin och Mads Ola Stensbøl, Ford. Superstark sjua totalt och bästa 2WD blev resultatet för Steve Røkland/Raymond Braaten med sin R2 Peugeot. Tillägas kan att en VOC-240 inte är något ”rundningsmärke” i rallyskogen. Vinnaren Akre slutade 24.a totalt av de 67 som nådde målet.

  *

  Därmed lämnar jag dagens rally och gratulerar f.d Hässleholmaren Ola Nilsson som hittat segerflytet i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Fredagens triumf följde han nämligen upp med att vinna även det andra racet på Rudskogen Motorsenter.

  Foto: Porscje Carrera Cup

   Otroligt roligt att farten har kommit och att vi kan vara med och vinna race, säger Ola som segrade före Marcus Annervi och Hampus Ericsson.

  *

  Foto: World rX

  Helt klart har CE Dealer Team gjort sin hemläxa inför World RX i Montalegre, Portugal. I ”Progression” vann Niclas Grönholm och Klara Andersson slutade trea.

  Foto: CE Dealer Team

  Foto: World rX

  Mellan de båda gula bilarna trängde sig in en blå Peugeot med Kevin Hansen bakom ratten. I andra omgången var det Timmy Hansen som var bäst.  När detta skrivs väntar semifinaler och final som sänds live  via Sportkanalen från klockan 18.00. I Euro RX har man bara nått tilt två heat och där EKS Enzo Ide toppar före Anton Marklund och med dansken Ulrik Linneman som trea.

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com