Rally Finnskog bra träning, WRT1 för Ogier, Lisa bästa mekanikern, VM till Kristianstad 2018 och Graff hjälte!

Blogg

BloggMadsSegern i helgens KNA Rally Finnnskog blev en perfekt ”kick off” för Mads Østberg och Ola Fløene inför deras WRC-debut 2017 i Rally Sweden om en styv vecka. Detta blev tredje segern i rad och sjätte totalt i tävlingen med HQ i Kongsvinger. En seger som var allt annat än lättköpt sedan Mads tvingats köra stora delat av rallyt med trasig framdiff på Adaptas R5-Fiesta, ändå lyckades han hålla resten av den norska eliten bakom sig.
– Det här var värdefull träning inför Rally Sweden och snart hoppas jag komma bakom ratten på nya WRC-Fiestan och att prestera bra där är vårt absoluta mål, förklarade Mads för wrc.com.
Än har inte bilen kommit till Norge, faktum är att man just nu bygger på Mads bil i Cumbria hos M-Sport.BlogVeiby
Lika nöjd tvåa var unge Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjaermoen som även de tog hemmatävlingen som träning inför Värmlands stora äventyr i Evens R5-Skoda.
Inget tvivel utan att andra platsen bakom Mads gav mig ökat självförtroende, en av världens bästa förare på snö och is, menade Ole Christian.
Att bara få stryk med fem sekunder gör mig faktiskt riktigt stolt!
Så enkelt är det nog att Veiby inte kan räknas bort från toppstriden i WRC2-klassen i Rally Sweden. bara så ni vet detta Pontus Tidemand och Emil Bergkvist

*
Den som var lite uppmärksam vid Rally Monte Carlo la då märke till att M-Sport hade ”personliga” registreringsskyltar på Sebastien Ogier och Ott Tänaks WRC-Fiestor. Ogier hade WRT 1 medan Tänak fått WRT 2. Så långt kan man också tänka sig att M-Sports marknadsförare bara sett en förkortning av ”World Rally Team” och så ansökt om skyltar med WRT. Riktigt så enkelt var det inte då WRT redan var upptaget av Skottlands en gång först etablerade Fordhandlare, W R Tullock and Sons Limited vilket då lätt kunnat ställa till problem. BloggMSport
Nu blev det inte så då Ford-dealern självklart istället blev stolta över att dess initialer satt på M-Sports bilar i Rally-VM. Ska man dessutom var helt ärlig så var det faktiskt dom själva som erbjöd Malcolm Wilson att få ta över WRT 1 och WRT 2.
Vi har en lång och speciell relation till Ford och där även W R Tullock and sons så vi blev så klart glada över erbjudandet att få ta över deras speciella ”nummer” på våra nya Ford Fiesta WRC, förklarar Wilson.
Nu återstår bara för oss att fortsätta vår starka inledning och sätta ”The Blue Oval” i sitt rätta sammanhang, att utmana om den översta platsen på pallen!

*
M-Sport må ha stått som vinnare med hjälp av Sebastien Ogier i Monte Carlo men det var ändå Toyota som stal det mesta av showen, uträknade som de var av allehanda ”experter”. När Jari-Matti Latvala klev upp på pallen som tvåa var det samtidigt många experttips som hamnade i skamvrån. Dessförinnan var även Juho Hänninen överraskande snabb och låg ett tag trea innan det där lilla och f-bannat dumt placerade trädet ändrade om formen på hans Yaris WRC.BloggLatvala
Allt var det dock inte klackarna i taket utan vid en teknisk kontroll hittade FIA:s tekniker två felaktigheter på Yarisen. Felaktigheter som dock inte var av den dignitet att det innebar efterräkningar som böter, tidstillägg eller annat som FIA annars brukar drämma till med.
Det mest akuta felet var stötdämparinfästningarna bak där måtten inte var helt överensstämmande med homologeringen, något som ska var åtgärdat innan Rally Sweden. Det andra rörde sig om annorlunda material i ventilerna men detta behöver inte vara åtgärdat förrän till Mexico i mars.

  *
  Det blev inte Höljes som blev ”Årets Arrangör” när FIA i helgen hade sin stora gala i Porto. Istället var det Neste World RX of Latvia som av FIA ansågs ha gjort bästa tävlingen 2016.
  En kick för oss att ha svarat för den bäst organiserade World RX/Euro RX-tävlingen och detta i konkurrens med stora rallycrossland som Sverige, Storbritannien, Frankrike och Norge, konstaterade, Raimonds Strokss, RA Events.

  *
  BloggLisaInte från Skåne men ändå väl värd att uppmärksammas är PWR Racings juniormekaniker Lisa Jonasson som utsågs till ”Young Technician Award” vid lördagens Bilsportgala. Lisa går tredje året på gymnasiet med specialinriktningen att bli tävlingsmekaniker och skaffade sig erfarenhet genom att i fjor jobba som helgmekaniker hos PWR i STCC. Nu siktar Lisa ännu högre och 2017 väntar World RX.
  – 2016 var min första kompletta säsong inom motorsport och jag lärde mig extremt mycket under det gångna året. Att få denna utmärkelse när jag vet hur många duktiga mekaniker det finns runt om i landet känns fantastiskt, hälsar Lisa.

  *
  När Jörgen Andersson höll tacktal på ”Nordöstra Skånes Idrottsgala” efter att Kristianstad Kartingklubb utsetts till ”Årets Idrottsförening 2016” släppte han även en nyhet. Högst troligt är Åsum Ring tillbaka i VM-kalendern redan 2018.
  Vi var på ett möte i Bahrain för ett tag sedan och redan där fick vi en hint om att vi ligger bra till, berättar Jörgen.
  Det är inte klart än och vi tar inte ut något i förskott…

  *
  BloggNoahMer karting, i helgen körde Kristianstads Noah Milell årets första tävling på Adria Raceway i Italien med ett tufft startfält, 49 förare i OK-klassen där Noah hör hemma.
  Jag kvalade in som nia totalt och sedan skulle vi köra tre kvalheat, där slutade jag 3:a-3:a-3:a och plats i tredje startrutan vilket jag var nöjd med, berättar han.
  Efter en lyckad semifinal fick Färlövs-föraren pole position i finalen.
  Försökte rycka ifrån hela startfältet, ledde i sju varv men sedan fångade dom in mig och det blev riktigt hård fajt om platserna.
  Slutade femma till slut, aldrig roligt att tappa fyra placeringar!
  Vann finalen gjorde spanske världsmästaren 2106 Pedro Hiltbrandt. För Noah väntar nu fler tuffa tävlingar och detta samma team som i fjor men i år med ännu större satsning.
  Lite hemlighets fullt säger Noah också att det finns nyheter för framtiden.
  Det har öppnats lite dörrar här och där inom andra grenar men återkommer till detta…

  *
  Danske ”racerkjøreren” Michael Christensen gjorde en stark insats i helgen när han tog Alegra Motorsports nya Porsche 911 GT3 till seger i GTD-klassen på Daytona Speedway. Bara 0.293 sekunder före en Audi R8 LMS.
  Michael körde i hop med Daniel Morad, Jesse Lazare, Carlos de Quesada och blott 17 år gamle Michael de Quesada.


  Glömde att berätta att till kvällens hjälte vid ”Idrottsgalan” i Kristianstad utsåg Kristianstadsbladets sportredaktion segraren i V8 Thunder Cars, Alexander Graff. Åhusbaserade Memphis Racing-föraren prisades av Kristianstad Kommun för sin SM-seger. Prischecken skänkte sedan Graff till välgörande ändamål så hjälte utnämningen tycker jag känns helt rätt.

  *
  BloggKadettSåg den här Blocket-annonsen med en nybyggd Opel Rally Kadett från 1969 för Appendix K och genast infann sig ”vill ha-känslan” men så är det den där dj-la verkligheten igen. Plånboken går som vanligt inte i fas med ”vill ha”…