Petter Solberg får fabrikssits och så Skidskyttehelvete med full kraft!

Blogg

Ännu en glädjande rallynyhet, om den stämmer alltså, Petter Solberg är klar för Citroëns andra team i Rally-VM. Detta hävdar iallafall Norska nyhetsbyrån NTB medan Solberg själv varken bekräftar eller dementerar.
– Jag har alltid mycket på gång, var Petters kommentar till nyheten.
Inte heller Citroénbasen Olivier Quensel vill bekräfta, förrän budgeten är klar. Hur som helst känns det ändå bra att Petter är kvar på banan och att vi med allra största sannolikhet får se honom i Karlstad i februari. För Rally-VM utan Petter Solberg, känns lite som julafton utan jultomte!
Skrev igår lite om att Skidskyttehelvetet brakat loss på allvar. Vad är det som gör att just denna minst sagt udda nischsport, får breda ut sig i alla media? TV och radiosändningar flyttas och stuvas om för att några ”jönsar och jönsor” åker skidor med en bössa på ryggen. Man verkar vilja få oss att tro att det är en stor nationell angelägenhet när Björn Ferry blir 57:a, men vem bryr sig!
Roade mig med att försöka få fram lite fakta om svenskt skidskytte vilket inte var så lätt och Skidskytteförbundets egen hemsida var inte till stor hjälp. Bland annat försökte jag ta reda på hur många licensierade utövare det finns i landet, vilket inte redovisas någonstans, kan detta vara en slump? Vill man inte tala om hur pytteliten sporten egentligen är? Det enda jag lyckades plocka fram var att det finns 45 skidskytteklubbar i landet och att det 2009 hade varit 196 skidskyttar samlade vid SM. Fyrtiofem klubbar (den sydligaste finns i Bohuslän), att jämföra till exempel med Svenska Bilsportförbundets 470 klubbar. I dessa 470 klubbar finns totalt 107 424 medlemmar och jag har för mig att det finns strax över tjugotusen med tävlingslicens. När får vi samma uppmärksamhet i media?
Bara i Södra Bilsportförbundet finns tio klubbar fler än hela Skidskytteförbundet och med nästan nio tusen medlemmar. Hur många medlemmar finns det totalt i skidskytteförbundet, tusen, två tusen vem vet? Kan någon då förklara för mig varför klockorna stannar så fort det är tal om skidskytte? Inte sänds det direkt i radio och tv från Rally Sweden med hundratusen åskådare på plats. I Skidskytteförbundet jublades det över att man haft tjugotusen åskådare på någon sorts World Cup i Östersund, alltså tjugotusen på fyra dagar. Jag tror inte att det är en speciellt vild gissning, att det egentligen är femtusen åskådare som ser tävlingarnas alla fyra dagar…
Hörde på P4 idag i deras kulturprogram där min gamle arbetskamrat Hedvig Weibull pratade om nästa stora publiksport. En sport som kommer att konkurrera med skidskytte, nämligen Boxnings-schack. Jo det är sant det finns, parallellerna är dessutom slående mellan de här två konstruerade sporterna. Först spelar man ett parti schack, sedan går man upp i ringen och boxas, nytt schackparti o.s.v.
Nu väntar jag bara på den här sportens stora mediagenombrott, till dess får backhoppning med basketboll och orientering med skridskor ge sig till tåls. Men lugn er tid kommer säkert!