Om den 46:e TV-Svängen och så trafiken på E22:an!

Blogg

Sitter just nu och kollar in anmälningslistan för den 46:e TV-Svängen som körs om knappt två veckor i SMK Hörbys regi. En dryg timme kvar innan anmälningstiden går ut och så här långt 120 bilar anmälda, ett ”normalt” antal och dessutom lagom hanterbart arrangörsmässigt. Ifjol lockade tävlingen ytterligare hundra bilar och det var lite i mesta laget om man säger…
Skillnaden mot ifjol är att TV-Svängen då var deltävling i Klassiska Rallycupen och Smålands DM vilket bara detta innebar åttio-nittio bilar extra. Några direkt nya spännande namn har ännu inte anmält sig, utan det hela lär bli en uppgörelse mellan fjolårssegraren Stoffe Nilsson och smålandsduon Åke Jacobsson, Ford plus Anders Jonasson, Mitsubishi. Kanske kan segraren från 2008, Joachim Grahn sticka upp?
Annars är det Rally-SM i Trollhättan som står närmast på tur till helgen. Som tur är har man fått med Sverige-Serien i Volvo Original, annars hade det blivit tunt, med knappt sextio bilar i SM-delen. Originalarna ökar på med sjuttio bilar och så det internationella inslaget NEZ, där VM-åkaren Mads Östberg i Subarun blir storfavorit.
Men som jag skrev i förra veckan, Rally-SM känns avslaget och nu måste det bara vända till nästa år annars börjar jag bli riktigt orolig. Lite märkligt att intresset på lokalnivå typ Sydsvenska Rallycupen och DM fortfarande är stort, medan SM inte lockar alls längre. Vad är det stora felet?
När jag började tävla i början av sjuttiotalet så var SM någonting stort, något som alla ville arrangera och alla ville köra. Idag verkar det tyvärr vara precis tvärtom…
Så över till något helt annat. Just nu pågår omfattande vägarbeten på E22:ans förbifart vid Hörby vilket orsakar stora problem för trafiken. Ansvariga har under tiden beslutat att leda trafiken förbi Hörby in på en smal trång lokalväg i skogarna och problemen har naturligtvis inte låtit vänta på sig. En väg där en lastbil och en personbil precis kan mötas är ett, tycker jag åtminstone, dåligt surrogat för en Europaväg.
I förra veckan försökte två långtradare mötas och naturligtvis hamnade då den ena i diket, med ytterligare krångel som resultat. Själv åkte jag ”Europavägen ”i helgen, mycket trafik kan man säga. Det som eggade min fantasi var hjulspåren i dikena som bevis på alla små och stora drama som utspelas dagligen på ”Hästängsvägen”. Undrar om ansvariga har varit där och tittat och om man är nöjd med arrangemanget? Hade det inte varit bättre att behållet trafiken på E22:an? Arbetat på ena väghalvan medan bilarna samsades på den andra, bara en tanke!