"Okände" Hall nya Monza-kartis hos Mikkelsen, kan bli utökat WRC-program för Solberg, Ogier vs. Loeb i WRC-premiären, RX-Klara en av sex Rookie-nominerade, utdragen Bilsportgala att vänta och Tom K. pryder WRC-kalender!

Blogg

Det blev tämligen okände i WRC, Phil Hall som fick Andreas Mikkelsens förtroende att läsa noterna i ACI Rally Monza. Inte speciellt våghalsigt då Mikkelsen redan är klar segrare i WRC2 och skulle Hall gör någon miss är det inte mer än självförtroendet som får sig en törn. Nu är risken inte så stor då det inte är något blåbär som sätter sig i Toksport-Skodan, utan debuten skedde redan 2005 med Escort-föraren Steve Grundy och därefter har det åkts rally över stora delar klotet. Hall har varit extremt flitigt anlitad både hemma i England och internationellt även om inte så många större namn använt hans tjänster. De senaste två åren har det varit notläsning i Junior-WRC som gällt för 30-åringen, först med Tom Williams och i år med Jon Armstrong som tappade VM-segern i allra sista tävlingen.

Foto: ERC.com

WRC2-klassen blir ovanligt tunn, förutom Mikkelsen är det bara Marco Bulacia Wilkinson, Enrico Brazzoli och så överraskande nya medlemmen hos M-Sport Ford WRT, Jari Huttunen. Att han och mentorn Marcus Grönholm inte varit nöjda med hur han behandlades av Hyundai var tämligen klart och nu hoppar han istället in i en Fiesta Rally2. Ingen helt tokig gissning att Huttunen passar in i teamets målbild för 2022 då man sökte en rutinerad förare som även hade förmågan att utvecklas bilen ytterligare. Sist men inte minst ville Richard Millener även ha en vinnare och vad jag ser så stämmer det mesta på nyförvärvet. Två av årets WRC2-åkare, Nikolay Gryazin och Georg Linnamäe kör utanför klassen då deras kvot av starter är fylld. Gryazin dessutom för andra gången med en Skoda Rally2 för Movisport SRL. 

  Foto: LOTOS

  Bättre drag i WRC3 med 22 anmälda och hela toppgänget på plats och där Kajetan Kajetanowicz går ut först med Yohann Rossel direkt bakom. Mestadels italienare i klassen och med 12 anmälda Skoda borde detta ge fosterställning åt hårdsatsande Hyundai som bara har fyra bilar i klassen. Om nu Adamo kan svälja detta så vet jag inte om Malcolm Wilson är lika bra på att hantera det faktum att endast en Fiesta Rally2 finns anmäld, britten Frank Bird. 

  *

  I WRC är det inga nyheter alls, Teemu Suninens inträde i Hyundai i20 WRC är känt sedan några dagar och likaså att Ott Tänak avstår start av familjeskäl. Totalt tio WRC-ekipage är anmälda men lite förvånande är att inga ”local heroes” finns med i WRC-bilar. I den här delen av Europa nästan dräller det av sådana bilar i privat regi och som ägarna dessutom gärna showar med inför hemmapublik.

  *

  Att Oliver Solberg och Dani Sordo ska dela en hybrid-Hyundai i WRC under 2022 har varit bestämt sedan en tid tillbaka.

  Foto: Hyundai Motorsport

  Nu kommer dock nya och för duon glädjande uppgifter, andra halvan av säsongen förväntas Andrea Adamo att köra med fyra bilar. Detta innebär att både Oliver och Dani kör vid sidan Ott Tänak och Thierry Neuville. Anledningen till att Adamo ändrat sig är de begränsade testdagarna som varje team har under säsongen. Med helt nya bilar blir varje sådan dag extremt viktig och där tänker sig Adamo att ”runda reglerna” genom att istället ha fyra bilar igång och med slutsatsen ”ju fler mil med bilarna desto bättre”. Inför premiären Rally Monte Carlo finns inte utrymme för någon ”warm up” med hybriderna, däremot menar Adamo att estniska ”Otepää Talveralli” kan bli aktuellt inför Rally Sweden i slutet av februari. Tilläggas kan att ”halvtid” i den 13 tävlingar stora VM-serien kan innebära att Oliver och Sordo har varsin bil till Rally Estonia 14-17 juli.

  *

  Nästa helg i Monza gör Sebastien Ogier sin sista tävling som ”full time WRC-driver” och sedan hoppas han kunna fokusera på en ny karriär som racingförare men fortsatt under Toyota Gazoo Racing. Dock blir det en fortsättning även med Yaris Rally1 men bara i speciellt utvalda tävlingar och en sådan är Rally Monte Carlo. Hit kommer han med hopp om att ta sin nionde seger och i andra ringhörnan med hopp att stoppa detta, står troligen Sebastien Loeb. De här båda är Montes stora dominanter och där Loeb har en seger färre än Ogier men som väldigt gärna skulle vilja utjämna detta den 20-23 januari. Den 17 november öppnar anmälan och då återstår att se om det blir en Puma Rally1 hos M-Sport Ford för Loeb i den 90:e upplagan av klassiker med målgång vid stranden till Medelhavet. 

  *

  Att SMK Hörbys rallycrossare Klara Andersson måste se 2021 som ett succéår är uppenbart. Först SM-seger i 2150-klassen därefter handplockad för start i RX2e i samband med World RX i Belgien och nu senast uttagen av Carlos Sainz för test till Extreme E för nästa år. En rad framgångar som gör Klara om Susanne Kottulinsky Åhlin ursäktar, till höstens hetaste. Nu har även World RX:s däckleverantör Cooper Tires utsett Klara till en av sex kandidater till titeln ”Rookie of the season”. Med en snittålder på under 20 år är Klara ensam tjej i gänget som under året kört World RX, RX2e, Euro RX1 och Euro RX3 t. Utmanarna är Dorian Deslandes, Damian Litwinhowicz, Patrik O´Donnovan, Kobe Pavvels och Sivert Svardal.  Vill du ge din röst på Klara så finns omröstningen på https://www.fiaworldrallycross.com/…/2021-rookie-of…/ och fram till midnatt den 19 november går det bra att rösta.

  *

  Senast Bilsportgalan skulle arrangerats satte Covid-19 stopp men nu ska det vara så pass virusfritt att det blir gala den 22 januari 2022 i Norrköping. Här kommer Sveriges samtliga bilsportare att ha möjligheten att gå på gala, hälsar SBF:s marknadschef Jörgen Ekwall.

  Foto: SBF

  Att vi nu kan gå ut och informera om Bilsportgalan och var vi kommer ha den nästa år känns riktigt bra. Även om vi haft ett haltande tävlingsår finns det en hel del mästerskapsmedaljörer att premiera och bara känslan av att vi åter ska få ses på vår egen gala är en bra känsla att ha tycker jag!

  I slutet av november öppnar anmälan till 2022 års galan som arrangeras i samarbete med tidningen Bilsport. Kanske på sin plats att ”varna” för en tidsmässigt utdragen tillställning när 72 rallyförare/kartläsare ska ta emot sina SM-medaljer… 

  Fick idag ögonen på den perfekta julklappen för alla rallylovers, tjeckiske fotografen Honza Froneks WRC-almanack för 2022. En kalender med 24 fantastiskt fina bilder från WRC 2021 gör den till en oumbärlig del av allas ”rallycave”. Att han dessutom tagit med en bild på Tom Kristensson/David Arhusiander från Rally Estonia gör så klart kalendern ännu attraktivare.

  Foto: Honza Fronek

   200 kronor plus porto och emballage är det facila priset för denna kalender. Beställer gör du genom e-post honza.fronek@rally-mania.cz eller via SMS till 777 053 251 .

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se.