Ogier leder, Meeke kraschade på Korsika, Tidemand helt överlägsen i SM, Johan Green tog tredjeplatsen, Solberg diskad i Q2 och Magda tia i Touringcar!

Blogg

Sébastien Ogier (F) WRC Rally France - Corsica 2016 Foto: Bodo Kräling

Efter en tämligen odramatisk dag i WRC Rally de France och med en sträcka kvar av lördagen, 30,8 kilometer långa ”NOVELLA – PIETRALBA” är det med Sebastien Ogier i stabil ledning. Tvåan Thierry Neuville kämpar på bra och har en tät fajt med Andreas Mikkelsen som är trea. Runt tio sekunder skiljer mellan de båda medan det är minuten upp till Polo R WRC #1. Trippel världsmästaren är i en klass för sig och har vunnit alla sträckor utom SS5 där Kris Meeke var värst. Dock utan någon större nytta då han sedan på sträckan efter åkte av och träffade ett träd med höger fram. BloggMeekeEn ändrad ”pacenote” var orsaken berättade Citroën-åkaren efter kraschen.
På första varvet av ”reccen” hade jag ”lång vänster 3 smalnar till minus” men när vi körde andra gången tog jag bort minuset. Skulle jag inte gjort, var på gasen när jag istället borde varit på bromsen…
Skadorna blev dock inte så stora utan att Meeke och Paul Nagle startar om på söndag.
Bästa Ford är Eric Camilli som ligger åtta före Mads Østberg placeringen efter.
I WRC2 är det Elfyn Evans som trivs allra bäst på de heta asfaltsträckorna med R5-Fiestan medan Jan Kopecky har svårt att hitta samma ”pace” som britten.BloggAbbring Nya Hyundain har fått bryta sedan man fått upp stötdämapren genom huven.

*

  FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2016 -WRC Finland (FIN) - WRC 28/07/2016 to 31/07/2016 - PHOTO : @World

  Några hundra meter in på första sträckan av Rally Uppsala gick luften ur rallyt när redan klare SM-vinnaren PG Andersson/Emil Axelsson gick av vägen och rullade WRC-Skodan. Därmed behövde aldrig Pontus Tidemand/Jonas Andersson kavla upp ärmarna och ta i med TGS-Skodan, istället blev det bara ” en dag på jobbet” för duon.
  Med en marginal ner till tvåan Mattias Adielsson/Andreas Johansson hade SMK Eda-föraren 2.31,3 vilket så klart är för mycket i det som ska vara en ”tät SM-final”. Ingen skugga över Mattias vars Mitsubishi inte alls kan mäta sig med Pontus R5:a, utan åsikten gäller mer att SM-toppen för närvarande är ganska tunn.
  Trea i Trimmat 4WD slutade den långväga med WRC-Focusen med Michael Wickström/ Lennart Nilsson som var ytterligare en minut långsammare. Poängen från de övriga två tävlingarna som Boden-åkaren kört gav en femte plats i tabellen. På pallen kom förutom PG, Jerker Axelsson, silver och Mats Jonsson, brons. Ingen av dessa körde i Uppsala.

  *
  BloggGreenDet enda teoretiska hotet mot Johan Green/Mats Jönsjös bronsmedalj i Trimmat 2WD, Andreas Sjölander rullade redan efter några hundra meter i samma böj som PG. Efter detta  hade egentligen Sösdalabon inte något att köra för. Dock tyckte ”Kalle” samma som jag, ville avsluta med flaggan i topp och slutade på en mycket stark tredje plats i Uppsala. Upp till lite överraskande tvåan Jens Branteström i en udda Nissan Sunny skilde bara någon futtig sekund. Att den skånska Golfen har varit väl underhållen samtidigt som besättningen varit på tå förstår man när man kollar SM-tabellen, man är nämligen ensamma om att ha kommit i mål i alla sju SM-tävlingarna.
  SM-guldet gick som väntat till Tobias Söderquist som tack vare en dålig tid på näst sista sträckan rasade ner till fjärde plats i helgen. Dock inget som spelade någon roll då säsongen tidigare gett så mycket poäng att guldet aldrig var i fara.BloggKristian
  Vann gjorde Kristian Johansson/Fredrik Livh som visade att den nya ”Golf fyran” är en vinnarbil, tre tävlingar i Kristians händer innebär även tre vinster.

  *
  Det blev inget J-SM guld för Erik Telehagen/Björn Jonasson som hade en slow start och sedan aldrig kom i fatt Kopparbergs Jacob Jansson/Malin Strömberg. Nu blev det både seger och guldmedalj.BloggRöjsel
  Enda ekipaget med ”fabriksstöd” från Ford, Daniel Röjsel fick en tråkig avslutning på SM-året när Fiestan fick nytt utseende på sträcka fem.
  Plötslig punka vänster fram i en högersväng var ingen bra kombination. Slog sönder styrarm och länkarm mot en sten, förklarade Daniel besviket.

  *
  I den trimmad juniorklassen var Pelle Willén redan klar vinnare och nu blev Emil Karlsson lika klar silvermedaljör i kraft av seger i helgen. Tvåa i Uppsala och trea i J-SM totalt blev Andreas Persson.

  *
  Otrimmat 4WD gick SM-guldet till fyran inför finalen, Kristoffer Karlsson (om jag räknat ihop SM-poängen rätt vill säga) och detta i kraft av seger idag. Klassledaren före finalen Joachim Carlström har haft en helt osannolik höst där allting dj-lats med smålänningen och nu fick han bryta redan på fredagen. Poängen räckte dock till SM-brons något som jag misstänker Joachim ser som ett stort nederlag och jag förstår honom.
  Tvåa i Rally Uppsala i sitt livs första tävling med 4WD slutade J-SM guldmedaljören Pelle Willén i den lånade Mitsubishin. På sista sträckan gick han förbi Oscar Solberg och blev tvåa med tretiondels marginal. På fjärde plats körde Anders Karlsson in och för detta fick han även SM-silver.BloggAdolfsson
  En som inte hade turen på sin sida var smålänningen Robin Adolfsson som mot slutet rullade sin röda Mitsubishi 4,5 varv vilket gjorde den riktigt, riktigt dålig…


  I Otrimmat 2WD fick Mattias Ledin äntligen sitt välförtjänta SM-guld och fortfarande om jag räknat rätt, med en enda poängs marginal. Tvåa både i Uppsala och i SM-tabellen blev Johan Holmberg.
  Rally Uppsala blev en ny tuff utmaning för SM-åkarna och av de knappt 80 startande försvann runt 30 under resans gång.

  *
  BloggBakkereudBorta i Riga och World RX/Euro RX har det körts Q1 och Q2 och efter detta är det norskt och Ford i topp genom Andreas Bakkerud som fått ihop 90 poäng så här långt. En poäng mindre har Timmy Hansen medan Johan Kristoffersson står med 88 poäng efter kvalen.BloggSolberg
  Petter Solberg har inte haft någon av sina bättre dagar och ligger sexa, 72 poäng medan argaste rivalen Mattias Ekström kört ihop 69poäng. Just när detta skrivs kommer så besked att att Petter diskas i efterhand från Q2 efter att ha puttat på Ekström. Kan chansen på VM-guldet därmed gått åt h-e?
  Inte heller Magda Andersson har haft det rätta flytet på den nya och visar det omkörningsovänliga banan. I Touringcar delen av Euro RX har Magda tagit Fiestan till en tionde plats och för detta fått 69 poäng. Värre är att trean i tabellen Ben Philip Gundersen som där har placeringen efter Magda fått till det bättre och är tvåa efter kvalen med 88 poäng och med detta passerar Hörby-Fiestan. Allra bäst har Kjetil Larsen kört som leder med 92 poäng. Tabellettan Torleif Haugenes kan ta Magda i hand och inte heller han får till det i Riga och slutar åtta efter kvalen med en poäng mer.BloggBryntesson
  I RX Lites dominerar Thomas Bryntesson fullständigt och var snabbast i bägge kvalen vilket ger den ”norske värmlänningen” 100 poäng inför morgondagen.