Ny finne i WRC, Stoffe vann enkelt Sydrallyt, dubbelt Volvo i WTCC, Veiby i APRC-topp och Tom K. dominerar Sachseen Rallye!

Blogg

Istället för att berätta om ett nästan färdigkört South Swedish Rally, en sträcka återstår och denna är inte färdigkört förrän ett väntande fördelsedagskalas redan har börjat. Därför hoppar jag detta totalt och så får vi ta det i mål i morgon.

*
BloggSunninenÄr Pontus Tidemands arge konkurrent i WRC2, Teemu Suninen på väg från klassen och upp till WRC? Mycket tyder på detta, då det dyker upp information att hans manager välkände Timo Jouhki fixat till en WRC Fiesta av senaste modell för Teemu.
Nu ska det enligt finska källor bli minst två WRC-starter framöver och de två första nästan på hemmaplan med Rally Polen och efter detta Rally Finland. Nu lämnar han troligen inte WRC2 under säsongen utan nästa planerade start där är i Rally Germany som är en av de obligatoriska tävlingarna.

*
I Sydrallyt som var deltävling i Sydsvenska Rallycupen var det föga överraskande Stoffe Nilsson och Jesper Johansson som tog ännu en seger i årets serie. Faktum är att Stoffe vunnit allt hitintills och är med stormsteg på väg mot totalseger i hela cupen. Han stod i en helt egen klass och tvåan Robin Adolfsson/Niklas Ottosson var nästan en och en halv minut långsammare. BloggStoffe
En sak stack dock ut för Subaru-åkaren från Vinslöv som åkte av vägen på dagens tredje sträcka. Med lite tur blev där inga skador på bilen och gav samtidigt Adolfsson möjligheten till en sträckseger.
I 2WD försvann favoriten Mattis Olsson, Gullabo med drivaxelbrott och för Håkan Ståhl var det bromsarna som gav upp.
Vann gjorde för mig lite förvånande en Volvo och detta i händerna på Emådalens Per Eriksson/Tobias Gunnarsson. Segern var dock tajt och på sista sträckan stod Hans ”Kräbbleboda” Johansson och Alexander Harrsten upp och dängde till Per med 7,5 sekunder. Men det hade ändå behövts två sekunder till för att passera och vinna.
Trea slutade Jimmy Wessbo med Nina Jonasson vid notblocket och även här var det tätt, bara 11,5 sekunder upp till ”Vinnar-Per”. Sedan var det längre hopp till fyran David ”Plombo” Lindström/Carl Eriksson, nästan minuten bak.
Med punktering på sträcka tre vilket tog över 12 minuter att åtgärda hamnade Kristianstads Johan Kastenman sist i klassen.BloggLevin
I A-förare VOC var det en intern klubbfajt för SMK Hörby där Henrik Levin/Ida Isaksson vann, 29,5 sekunder före Ola Wingren/Anders Östberg och sedan nästan lika långt efter honom hamnade Jim Nilsson/Rickard Frick.
Men näst snabbast av VOC:arna var faktiskt B-föraren Lukas Kindgren/Johan Björnsson som placerade sig mittemellan Henrik och Ola i A. Även tvåan i B-klassen, Simrishamnaren Fredrik Persson/Johan Haak var snabbare än A-tvåa Wingren.
Tufft var det även i A-Grupp E där Carl Ryke/Jaokim Amar lyckades vinna 2,8 sekunder före Jesper Larsson/Peter Olsson.

  *
  BloggVolvoDet blev Volvo och Polestar Cyan Racing-seger även i andra WTCC-racetNurburgring och den fruktade Nordschleife. Vann i den blå Volvon gjorde Nicky Catsburg sedan Tiago Monteiro kraschat medan teamkompisen Thed Björk var som snabbast i första racet slutade fyra. Därmed blev det dubbelt Volvo i topp för första gången.
  Jag fick en riktigt bra start som gav ett bra race och en av mina största segrar. Jag är stolt att kunna lägga till en seger på Nürburgring till min segerlista, konstaterar Thed belåtet efter årets andra seger
  Catsburg leder mästerskapet totalt, medan Björk ligger trea, åtta poäng efter stallkamraten.

  *
  BloggVeibyEfter första dagen av det australiensiska bidraget till FIA Asia-Pacific Rally Championships är det norskt i topp genom Ole Christian Veiby med Team MRF:s R5-Skoda och detta elva sekunder före MRF-kollegan Gaurav Gill.
  Måste erkänna att dagen har varit riktigt bra och jag har verkligen njutit av rallyt, konstaterade Veiby vid etappmålet.
  Visst har vi haft våra problem, bland annat en punktering men i stort har allting fungerat mycket bra.BloggKettomaa
  Bara 25 sekunder efter ligger Jari Ketomaa med sin R5-Mitsubishi som ägnade eftermiddagen åt ”limit-driving” och plockade sekudner på Skoda-åkarna.
  Jag satsade verkligen och ibland lite väl hårt, men bilen kändes bara så bra, menade Ketomaa.
  Fyra ligger svenskduon Robert Blomberg/Lars Andersson i en systerbil till Ketomaa. I morgon väntar 12 mil specialsträcka innan målgången på Canberra International Airport.

  *
  Bloggtom1 kopia 2Det är ”Schweden Show” i tyska Saachsen Rallye och dom som står för showen är Tom Kristensson och Henrik Appelskog som dominerar totalt i ADAC Opel Rallye Cup. Efter åtta av de tolv sträckorna leder SMK Hörby-föraren med 38,4 sekunder före Nico Knacker som bara är en knapp sekund före britten Calvin Beattie.
  Det är tufft på sträckorna kring det forna östtyska bilbyggarmeckat Zwickau (här byggdes Trabant) och det är värmen som gör att asfalten blöder.
  Halt och svårt med bromspunkter och nu bevakar vi ledningen, berättar besättningen i Opel Adam # 50 och så tillägger Tom.
  Vi vill inte göra misstag!!!
  Leder totalt gör Skoda Deutschlands Fabian Kreim.

  *
  Det blev inget långt ”Juelsminde Rally Den Jyske Sparekasse DM2” för vinnaren av Tingsryd Rallysprint, Simrishamns Joachim Grahn. Direkt på första sträckan hamnade han och Mikael Kjellgren i ”Udgået” efter att ”gearkassen” havererat på R5-Fiestan.
  Istället är det Skoda i topp genom Michael Sørensen med en Super 2000 Fabia och detta, 3,5 sekunder före Ib Kragh i en Citroën. Trea är något så exotiskt som den Volvo 242 Turbo som körs av Heino Mejer men han är 1.25,3 efter ”firjulstraekkerna”.
  Märkligt nog hittar jag inte svenskbekantingen Johnny Pedersen med BMW M3:an efter sträcka fem. Ingen tid på sträcka sex men inte heller med i listan över de som ”udgået”…

  *
  Det blev en femte plats för Mattias Adielsson och Andreas Johansson i den blå/gula R5-Fiestan i Slovakiska Mästerskapets Rallye Tatry. Detta strax över minuten före hemmaföraren Grzyb Grzegorz (vad är det för fel på Svensson, Nilsson och Persson?) i en R5-Skoda. Men han hade ingen stor marginal, 0,7 sekunder bak var märkeskollegan Martin Koci.

  *
  BloggKadettI dag blev det inget South Swedish Rally för mig, istället var det första officiella visningen av ”Silver-Kadetten” när byggmaterialleverantören P&G hade sin stora familjedag i Hörby. På plats fanns så gott som hela Hörbys föreningsliv och då så klart även SMK Hörby. Ordförande Magnus Helgesson och vice ordförande Rickard Andersson representerade och under servicetältet stod så Silver-Kadetten vid sidan av Fredrik Nilssons snygga 940-Grupp H.
  Tack vare tillmötesgående från Lars Jonsson i MSR-staben kom hela stridsmålningen för Midnattssolsrallyt ner i fredags och därmed blev så klart Kadetten för publiken vad sockerbiten är för flugan…