Nu är det dubb igen, nu är det dubb igen…

Blogg

Nu är det dags för dubbdäck igen, men lugn jag tänker inte hacka på er som väljer dubbfritt. Har inte mina tidigare argument fått er att ändra uppfattning så är där inte mycket kvar att göra. Men just nu faller temperaturen och minusgrader kombinerat med våta asfaltvägar är ingen bra kombination. Bara att hoppas man klarar sig från att få en ”autobahnfahrer” i fronten när man åker hem…
Nej nu gäller det vinterdäckslagen och varför inte samma lag gäller för bussar och lastbilar. Senaste dagarna har det varit extremt många halkolyckor runt om i landet, hur många som beror på avsaknad av dubbdäck, har jag ingen aning om. Även flera bussar har varit inblandade i olyckor, bland annat i Kristianstad. En buss kanade rakt igenom väggen på Resecentrum och vad som hittills framkommit i den tekniska utredningen så skylldes händelsen på ishalka. Inget konstigt med detta, varma bussdäck som polerar snö till is ger halka. Men kanske det hade hjälpt om bussen hade haft dubbdäck?
Medan personbilar enligt lag måste ha vinterdäck så gäller inte samma sak för bussar och lastbilar. Nu ”skärps” reglerna från årsskiftet så att däcken måste ha minst fem millimeters mönsterdjup på dragbilen medan släpet klarar sig med 1,6 millimeter. Hallå Vägverket, skärpta regler är det ett skämt eller? Vi snackar alltså fortfarande om sommardäck, med fem millimeters mönster. Hur greppar detta när det är halt?
En rundringning hos några däckhandlare visade att kostnaden för dubb i ett buss/lastbilsdäck låg på cirka 1500kr/däck vilket ger en merkostnad per buss med åtta däck, på totalt omkring 12 000 kronor. Sedan tillkommer naturligtvis även däckkostnaden med ytterligare 40 000 kronor/buss. En total investering per fordon på omkring 50 000 kronor, men en hel del av detta sparas in genom att sommardäcken håller desto längre eller hur?
Nu förstår jag att hårt pressade åkare och bussbolag slår bakut, men ska Vägverkets Nollvision uppnås så vill det nog till att alla hjälper till. För visst är det så att när snökaoset sätter igång så är det oftast lastbilar/bussar som ser till korka igen vägarna. Inte genom att köra av vägen utan mer som effektiva hinder i uppförsbackar.
I Norge är man inte lika snälla, här krävs det vinterdäck för alla. Inte nog med detta utan lagen kräver även snökedjor och inga undantag görs för utländska bilar/bussar. Kanske något för Vägverket att fundera över. För när det gäller regleringar och kostnader för privatbilister så brukar beslutsgången vara både snabb och effektiv.