Motorbloggaren ska lära sig köra bil och Richard Göransson fyra i Rikspokalen.

Blogg

Reaktionerna på inlägget om dubbdäckens överlägsenhet lät inte vänta på sig och förespråkarna för dubbfritt har mer eller mindre idiotförklarat mig för åsikten att de räddar liv. Tyvärr väljer de flesta att göra det anonymt både via kommentarsfunktionen och direkt via mejl. Här är jag benhård, anonyma kommentarer med fula angrepp, alltså sådana där man inte vill skylta med sitt namn, kastas direkt. Kan ändå bjuda på några axplock ur högen:
”Lär dig först att köra bil innan du snackar om att dubbdäck räddar liv, rent skitsnack om du bara vet vad du gör bakom ratten”. Tja, lära mig att köra bil hoppas jag att jag kan något sånär. Har haft körkort i snart fyrtio år med en årlig körsträcka på cirka sex tusen mil och dessutom runt 250 rallytävlingar som förare. Ändå anser jag mig inte lika fullärd som den anonyme. Det är väl så enkelt att det tar olika långt tid att lära sig att köra bil och jag är lite trög…
”Dubbat är livsfarligt på torr asfalt och vet att många med sådana däck är inblandade i olyckor. Tack vare att bilen inte går att styra så krockar man”. Vad säger man? Var finns den undersökningen och de resultaten att läsa?
”Tidningarnas däcktester är ju köpta av däckfabrikerna. Trist att du är så lättlurad”. Sanningen är att det inte är någon större hemlighet att däcktillverkarna helst hade sett att dubbdäcken förbjöds. Detta så att man kunde koncentrera sig på dubbfritt för en betydligt större marknad. Att utveckla dubbdäck kostar massor av pengar och sedan säljs dom i princip bara i Norden. Fakta som gör att vinsten per däck, detta vet jag inte med säkerhet, troligtvis är betydligt lägre på ett dubbat än på motsvarande dubbfria. Dessutom tror jag inte ett smack på att det går att ”köpa” varken Robert Collin på Aftonbladet eller resten av motorpressen!
Nu tar vi en paus i dubbdäckstragglet, istället över till något roligare. Förr, alltså på sextio och sjuttiotalet var det inte ovanligt att man tävlade både i rally och racing. Precis som många fotbollspelare lirade hockey eller bandy på vintern. Till exempel körde både Stig Blomqvist och Ingvar Carlsson bägge disciplinerna.
Numera är det dock sällsynt med ”dubbeljobb” bland förarna, dock är fyrfaldige STCC-mästaren Richard Göransson ett undantag. I helgen körde han Rikspokalen i samma Mitsubishi som rattades i Lima i vintras. Richard visade att han är en verklig stjärna och körde in som fyra totalt och vann klassen B-förare 4WD, detta i sin allra första grustävling. Marginalen till segraren Eddie Hörbing i en WRC-Focus var en dryg halvminut, inte mycket med tanke på skillnader i bil och grusrutin. Ge Richard en handfull tävlingar till och han börjar säkerligen tugga på en totalseger.