Missa inte Ronnie Petersons March i helgen, bara ljudet är värt resan!

Blogg

Igår var det pressdag på Ring Knutstorp inför helgens jättetävling Svenskt Sportvagnsmeeting, nordens största racingtävling med över trehundra tävlande. Jag säger bara, åk dit om du kan!
Om inget annat intresserar, så åk dit bara för att få se eller rättare sagt höra ljudet i den March 721X som Ronnie Peterson körde 1972. Den gamla Formel1 bilen ägs i dag av Magnus Ahlquist från Rydaholm som även renoverat bilen till nyskick. Till helgen ska den ut på Knutstorp och dra några varv.
När Magnus igår drog i gång V8:an i depån så var det ett himmelskt vrål som ekade långt bort över den Naturskyddade Söderåsen. Men vad är väl fågelkvitter mot detta…
Ståpäls är förnamnet och än en gång förbannade jag mig själv över att jag aldrig åkte till den småländska torvmossen när det begav sig, hur dj-la dum kunde man vara?
Mitt första minne av Ronnie var när han körde go-cart och detta på den nu bortschaktade banan i Höör. Måste ha varit i mitten av sextiotalet och ingen visste då hur stor han skulle bli som förare. Har egentligen inget direkt minne av Ronnie i Höör, mer än ett tidningsurklipp från tävlingen där han finns på bild.
Istället är det från Knutstorp 1968 eller 69 när han körde sin gula SMOG-sponsrade Formel 3:a som jag minns honom första gången. Tyvärr bröt han precis där jag stod med min kamera, så några bilder från detta har jag kvar. Tror till och med att Reine Wisell vann tävlingen.
Men det blir inte bara Ronnie Petersons gamla Formel 1 bil som kommer att sprida välljud över Söderåsen till helgen. Den kanske allra tuffaste klassen, även om de har minst motorer, är ”Tusencupen”. Hässlehomaren Tommy Jagerwall dominerade klassen ifjol och ser ut att göra samma sak i år. Ett litet hjärtproblem satte stopp för honom i deltävling två, den första vann han. Nu har som han sa, ” fått gjort en 10000 mils service”, så han är ”fit for figth” igen. Men det blir tufft då Stig Blomquist gör ett inhopp i klassen. ”Mäster” gör inga sådana inhopp för att bli tvåa utan vill säkerligen vinna i sin lånade Saab Sport.
En gång tidigare har Jagerwall och Stig tävlat mot varandra, men det var ett tag sedan. Året var 1967 och platsen Mantorps Travbana senast de möttes och då vann Stig i sin Saab Sport. Kul är att Jagerwall kör samma Cooper S i helgen som han då rattade på Mantorp.
Men som sagt har du minsta möjlighet, missa då inte chansen att se racing när det är som bäst och det är det på Ring Knutstorp i helgen!