Mikkelsen vill upprepa seger, P4 Västmanland bättre, Victor och Ida mot J-SM, rally i skånsk SM-Vecka och Rotary gillade rally!

Blogg

Känns nästan som att rallyvärlden håller andan inför beskedet från Sebastien Ogier om framtiden i WRC. Ett besked som utlovats i anslutning till kommande veckas final Rally Australia. Mycket lite WRC-nytt skrivs i mina olika ”flöden” utan det verkar mer vara lugnet före stormen.

En som säkerligen inte känner sig lugn är Andreas Mikkelsen som ska försöka upprepa fjolårsegern ”down under”, då med Volkswagen R Polo WRC och nu i #6 Hyundai i20 Coupe WRC.
Australien är troligen mitt absoluta favoritrally och jag har så klart fina minnen här ifrån, berättar Mikkelsen.
Segern från 2016 är ett sådan och jag hoppas så klart kunna upprepa samma sak i helgen…
Nu ska han och Anders Jaeger ta sig an de tuffa sträckorna kring Coffs Harbour som kommer att markera avslut på 2017. 2018 blir ett helt nytt blad för paret, då väntar full VM-säsong hos Michele Nandan vilket Andreas gillar.
Detta är alltid ett utmanade rally så inget kan tas för givet. Nu har vi en fördelaktig startposition vilket vi hoppas kunna göra bästa möjliga av, ser verkligen framåt emot detta!
21 sträckor på totalt 31 mil innehåller det 13:e och sista av årets WRC-säsong.

  *
  Motor-Sverige försöker komma ur chocken att inte Johan Kristofferssons VM-guld räckte för nominering till Idrottsgalan. Att ett VM-silver i den stora och folkliga sporten diskus (obs. ironi) väger tyngre än ett guld i rallycross ter sig för de flesta av oss oerhört märkligt. Nu är dock detta ett faktum och i ljuset av detta är det desto mer glädjande att inte samma härdsmälta drabbat P4 Västmanland. Radiokanalen tilldelade sitt idrottspris ”Glasmicken” till rallycrossaren Niclas Härdevik Norström något som uppskattades av SM-vinnaren.
  Jättehäftigt, det här trodde jag inte med så tuffa motståndare, och motorsporten är inte så stor och representerad i de här sammanhangen, säger Niclas Härdevik Norström till P4 Västmanland.
  En anledning till att han vann var kanske att det inte var någon så kallade expertjury som fällde avgörandet, istället skedde en omröstning bland radiolyssnarna. Niclas fick 40 procent av det totala röstantalet och blev därmed förste vinnare från motorsportleden. Mycket slit gav Niclas till slut ett SM-guld men inte förrän i allra sista deltävlingen kunde MSK Hammaren-föraren jubla
  Jag har kämpat nio år i den här klassen och äntligen fick vi till det. Det var väldigt mycket känslor och en oerhörd glädje när guldet var säkrat efter semifinalen, sa en rörd Niclas.

  *
  Att kalla SMK Hörbys Victor Hansen för tävlingsflitig måste vara årets understatement. Sedan premiären som 16-åring i oktober 2015 har Victor med pappa Jens i högerstolen kört inte mindre än 85 tävlingar och av dessa vunnit 48 gånger. Med nytaget körkort är därmed åren i Ungdomsrally nu ett minne blott och säsongen 2018 väntar runt hörnet. En säsong som innebär stor kursändring för Victor som nu lämnar pappa hemma och istället sätter Ida Lidebjer Granberg i högerstolen. Trots sina bara 28 år tillhör Ida som bor utanför Karlshamn, landets mer rutinerade kartläsare och tog i år ett SM-brons ihop med Mikael Jirvelius. I fjor däremot skuggades hennes år av en våldsam krasch i Simrishamn som resulterade i sju frakturer i vänsterfoten, två i den högra samt revbensfrakturer. Tack vare en enorm vilja tog hon sig tillbaka till kartläsarstolen och på vägen hann hon även med med att köra både halvklassikern och tjejklassikern. Att hon dessutom sitter med i Rallyutskottet gör att man ställer sig frågan hur många timmar hennes dygn har?
  Victor och jag har pratat mycket under året och jag har känt att jag vill satsa på att åka med en ung, lovande förare som brinner för att utvecklas och bli riktigt bra, kommenterar Ida sin nya roll.
  Jag är övertygad om att nästa år kommer att bli ett lärorikt år och det blir mycket nytt att lära för Victor och där hoppas jag att jag kan bidra med min erfarenhet.
  Det Ida menar är att till nästa år blir det premiär för Victor med noter och detta blir inte det enda nya då både VOC-940:an och Grupp N-Polon får maka på sig för den nya R2 Peugeot som tidigare körts av smålänningen Erik Telehagen.
  Detta är en bil som jag tror mycket på då den verkar robust och driftsäker samt är riktigt konkurrenskraftig, menar nya Peugeot-föraren.
  Nu gäller det bara att hitta rätt inställningar för min körstil!
  Målet är Junior-SM och detta i klassen Otrimmat avslöjar Victor.
  Några målsättningar vad det gäller resultat finns inte utan säsongen handlar bara om att samla erfarenhet, komma in i att köra efter noter och att lära känna bilen.

  *
  Inte så ofta man blir positivt överraskad när SBF skickar ut sina nyhetsbrev men idag blev jag faktist detta. Anledningen till glädjen var att det nu verkar vara helt klart att det även blir rally när det är dags för SM-Veckan sommaren 2018. SM-Veckan arrangeras i Helsingborg/Landskrona och hit kommer fyra olika bilsporter, Karting, Radiostyrd Bilsport, Crosskart och Rally. De tre första har för mig inte verkat så krångliga att få till men just rallydelen har inget naturligt fäste i de båda Öresundska pärlorna. Närmaste rallyklubb är SMK Örkelljunga men även dom har en bit att åka och nu vet jag inte ens om det är dom som ska hålla i rallydelen.
  Det känns bra att vi inom bilsporten fortsatt har fler än en gren med nu när det blivit tuffare. Det tyder på att både RF och SVT ser värdet av bilsporten i SM-veckan och det visar även att vi inom bilsporten med de tidigare arrangörer vi haft har gjort ett bra arbete som etablerat oss som en viktig sport att ha med, både under sommar och vinterveckor, säger Jörgen Ekvall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.
  Sammandragningen för de olika ”udda sporterna” sker den 2-8 juli och nu är det så klart med spänning vi väntar på vilket underlag som rallyåkarna ska få utöva sin del på. Blir det asfalt eller grus eller kanske en kombination?

  *
  I går kväll hade SMK Hörby sin årligen återkommande höstträff inför morgondagens stora rallyträff i Hässleholm. Den här gången inleddes mötet med en anspråkslös hyllning till Tom Kristensson, Henrik Appelskog och mannen i bakgrunden Christer ”Krabba” Håkansson (bilden). Efter att ordförande Magnus Helgesson överlämnat ett påtagligt minne av Opel Adam-triumfen var det dags för de femtio mötesdeltagarna att hugga in på den specialdesignade Opel-tårtan.
  Efter detta stöttes och blöttes aktuella frågor, allt ifrån gening, standarddäck till vilka bil och förarklasser som ska finnas. Frågorna lär även dyka upp vid morgondagens ”Rallymöte för alla”.

  *
  I dag var jag inbjuden till Rotary Kristianstad att hålla föredag i egenskap av den udda kombinationen, pressfotograf och rallynörd. Hade därför laddat upp med ett bildspel på runt 50 pressbilder från mina snart lika många år i mitt numera nästan utdöda yrke. Dock inledde jag mitt s.k. föredrag med en bild från Midnattssolsrallyt och ”Silver-Kadetten” ”in action”. Att intresset för rally var så stort som det visade sig vara hos de församlade rotarianerna kom dock som en total överraskning. Dom frågade om allt och så klart kunde jag inte svara på hälften, svårast blev det när dom började ställa frågor om WRC-bilarna och deras teknik. Gick lite lättare när vi gled över på äldre ”riktiga” rallybilar men som sagt, förvånad över intresset från åhörarna. Andra halvan, den om mitt liv som pressfotograf blev inte mindre ”ifrågasatt” och när vi nådde slutet på bildspelet visade det sig att jag dragit över tiden med drygt 20 minuter. Trots hotet från de patrullerande P-vakterna utanför stannade flera kvar och ställde ännu mer frågor. Helt misslyckat var kanske trots allt inte mitt framträdande…

  *

  I morgon blir det ingen Motorbloggen, ett allt för tajt fotoschema sätter stopp för detta. Förhoppningen är att jag på söndag kan rapportera vem som tog hem silvret efter World RX-finalen i Kapstaden, blir det Petter Solberg eller Mattias Ekström. Ni som prenumererar på Kristianstadsbladet kan under tiden glädjas åt en ny Motorlördag. Denna gång är det Lotus Cup Europé-förarna Daniel Palma och Tommie Eliasson, Kristianstad som berättar om årets som gått. Dessutom med min egen ”Motorlistan” där huvudrollerna på ”heta listan” besätts av Tom Kristensson, Elfyn Evans och World RX. I andra ringhörnan finns ”Motorstopp” och här hamnar utan minsta tvekan juryn till Idrottsgalan.
  Trevlig helg.