"Målvakten" på bänken när Tänak gick till Hyundai, nya bud i" Cirkus WRC", Sesks senast i J-WRC, Masnatta med "recce" och nu har APEX/#FkkCancer börjat...

Blogg

Fick i dag tips om en intervju som en estländsk journalist på Motorsport Forum gjort med Ott Tänaks mentor/coach Markko Märtin. En lång intervju med en del som man i kändissamanhang skulle kunna klassa som ”smaskiga detaljer”. Enligt Mätin i intervjun är anledningen till att  Tänak kör Hyundai 2020Tommi Mäkinen.

Foto: Tommy Svensson

Helt uppenbart att Märtin, Tänak och Mäkinen haft olik uppfattning om hur saker och ting skulle skötas. Bland annat hävdas et att Tänak tidigt ville skriva nytt kontrakt men fick inget gensvar. Märtin gör jämförelse med fotboll.

  Om målvakten sätter sig på bänken mitt under matchen då är risken stor att det blir mål…

  Märtin är också kritisk till viss finsk media som spridit ”fake news” under hela året och av vilken anledning har han svårt att förstå. Bland annat spekulerades i att allt var ett spel för att Märtin själv ville ta över Mäkinens roll hos Toyota. Tror faktiskt att både Märtin och Tänak är strukna på Mäkinens lista över vilka som ska få julkort i år…

  *

  Nästa bud för när Toyota ska presentera sina förare från 2020 lär nu vara framflyttat till onsdag. Under dagen har det dock mumlats i WRC-korridorerna om att det kan bli delvis ”chocking news”, bland annat nämns att unge ryssen Nikolay Gryazin skulle var aktuell för åtminstone några starter i WRC till nästa år, dock helt obekräftat. Om detta skulle bli  en Toyota eller Fiesta är dock oklart, för inte skulle väl Andrea Adamo tänkas kunna se honom som komplement till Dani Sordo och Sebastien Loeb hos Hyundai? 

  Vid sidan av Gryazin florerar nu även uppgifter att det inte alls är säkert Sebastien Ogier hamnar hos Toyota. Ett alternativ enligt folk med inblick i cirkusmanegen, är att han lägger hjälmen på hyllan redan nu. Detta trots att planen var ett år till i WRC…  

  *

  Foto: Tommy Svensson

  I går kom tredje namnet till J-WRC för nästa år där Pontus Lönnström var först ut att berätta om sina planer. Kort därefter kom samma besked från Finska Bilsportförbundets (AKK) ”Future Star” Sami Pajari. Nästa man upp på juniorscenen blev Tom Kristenssons värsta rival, dessutom teamkompis hos Opel Motorsport i ERC 2018, lettländaren Martins Sesks. Efter att ha kört hem EM-titeln med Tom som tvåa blev det i år J-WRC för de bägge Opel-kompisarna. Här räknades så klart 20-åringen in bland favoriterna före premiären i Värmland i kraft av EM-titeln, men motsvarade inte alls de högt ställda förväntningarna. Istället blev året snudd på katastrof med en sjätte plats i Rally Sweden som följdes upp med en femte och en nionde plats. Däremellan hanns även med en tung krasch vilket gjorde poängskörden så dålig att han avstod finalen i Wales.

  Foto: Martins Sesks

  Nu laddar han om och detta så rejält att han redan varit hos M-Sport Poland för att hämta hem en ny Fiesta R2 för att användas som träningsbil. Helt klart har sonen till Borgmästare Sesks i Liepaja stabila sponsorer bakom sig och återigen måste Martins räknas in bland favoriterna. Nu väntar vi bara på att fler namn ska fyllas på och då inte minst fler med blågul flagga på bakrutorna.*

  Just nu är det lite vakuum på motorsportfronten i väntan på att vinterrallyna ska börja komma igång. Tidigt ute med inbjudan var Hamre MK som kör ”CTEK Masnatta” den 18 januari med Hedemora som utgångspunkt. Komprimerad tävling, sju mil lång varav fem mil utgör specialsträckor. Nu har man dessutom gjort klart för ”Öppen Klass” för klasserna R2 och R5 där man erbjuder ”Recce” av sträckorna. Så här långt har ett namn kommit upp som vill göra egna noter, Mattias Ekström/Stefan Bergman med den nya Skoda Fabia EVO. Fler namn lär fyllas på då tävlingen ligger perfekt,  två veckor före SM-premiären i Sandviken. 

  Foto. Tommy Svensson

  *

  Då har Apex #FkkCancer  börjat sitt ambitiösa projekt att samla in pengar till Barncancerfonden. Först ut är annonserna på auktionssajten Tradera där utropspriset på allt är en krona och inget reservationspris. 

  Det kommer att komma ut nya annonser löpande, och slutpriset går som tidigare sagt oavkortat till Barncancerfonden, berättas det från Hässleholm.

    Håll koll på sidan för att inte missa någonting. Auktionerna kommer att löpa ut under vår livesändning nästa fredagen den 6 december10:00-20:00. Passa på att fynda (h)julklappar – handla saker ni ändå behöver eller vill ha, och se till att Barncancerfonden gynnas!

  *
  Motorbloggen hämtar sitt material förutom genom egna källor, via officiella pressreleaser och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Tommy Svensson