Kubica tar "time out", tufft i Junior- ERC finalen, ny DM-Sprint, rally för miljöns skull och Stoffe "TV-Svängs Kungen"!

Blogg

BloggKoubicaNu tar Robert Kubica ännu en time out och meddelar idag att han avstår kommande WRC Rally Australia. Som skäl anger Kubica att han vill ha fullt fokus på kommande tävlingar Korsica och Spanien i slutet av oktober. Inför Tyskland fick polacken problem med motorn till Fiestan och tvingades byta motorn kvällen före start vilket gav ett tidstillägg på fem minuter. Att han sedan åkte av två gånger vilket kostade ännu mer tid förgyllde inte precis helgen.
Han gillar inte sin ”set up” och vill nu komma till rätta med detta och få bättre känsla i bilen. Kubica vill hitta tillbaka till asfalt inställningarna som han körde med 2014.
Specifikationen på Fiestan då gav den bästa känslan som jag någonsin upplevt, säger Kubica till Autosport.
Om inte annat så kan ju plåtslagarna hos M-Sport få lite semester…

*
BloggEmilJust nu förbereder sig Emil Bergkvist, Joakim Sjöberg och Mattias Adielsson/Christoffer Bäck sig som bäst inför ERC Barum Czech Rallye Zlin, finalen i Junior-ERC med start fredag. Blev nästan tårögd när jag upptäckte ERC:s hemsida och där såg att Emil Bergkvist ligger som ”banner” på första sidan(bilden). Stort!BloggEmil2
Nu är ju Emils titel redan klar så för honom gäller det att peppa Opel Motorsport-kollegan Marijan Griebel till ett så bra resultat att han säkrar andra platsen bakom svensken.
Det vore en perfekt avslutning att få hjälpa Marijan genom att ta många poäng från teamets konkurrenter, menar Emil och Jocke.
För Adielsson/Bäck är bara det att komma till start i Zlin något av en seger med bilbygge nästan in på startlinjen. Att dessutom förvänta sig att ny bil och ny tävling ta en pallplats är nog inte realistiskt men större under har hänt…

*
BloggRöklandEnde norrmanen i startlistan är Steve Røkland från Kongsvinger med svenske Patrik Barth till höger och som efter att ha kört fyra av de fem junior deltävlingarna ligger trea i tabellen. Steve valde bort Ypres Rallye och när endast fyra tävlingar räknas har han ändå bra utgångsläge med sin R2 Peugeot 208.
EM-medalje hadde smakt utrolig godt nå, det har vært en utfordrende sesong med mange løp og det er bare et av de som jeg hadde erfaring i fra tidligere og det var løpt i Latvia hvor vi ble nummer to, berättar Steve.
Med så høyt tempo som det er her i Junior EM er erfaring fra løpene veldig viktig så vi må jo også være realister og innse at det ikke er en selvfølge at vi kommer til å hevde oss men det er lov å håpe, asfalt er jo også det underlaget jeg har minst erfaring med!
Steve har konkurrens av ytterligare fyra förare med chans på EM-silver däribland då Opel-åkaren Griebel.
ERC-tävlingen i Zlin är 229 kilometer långt och innehåller 15 sträckor. Totalt 144 anmälda, varav 14 kör i Junior-ERC. Som vanligt sänder Eurosport från rallyt enligt detta.
Fredag kl 22.45
Lördag kl 22.30
Söndag kl 22,.15
Måndag kl 00.30

  *
  Att sprinttävlingar är populärt i de mer nordliga landskapen än Skåne verkar vara helt klart och nu väljer Katrineholms MK att arrangera DM-Sprint med samma upplägg som de populära SM-sprintarna. I samarbete med Södermanland/Västmanlands Bilsportförbund och dess Rallykommitté, blir det premiär med Gimmersta Rallysprint söndagen den 4 oktober.
  Tävlingsplats blir Gimmersta Säteri där man serverar en sträcka på 9,5 som körs två gånger. Dessa två sträckor ligger samtidigt till grund som kvalsträckor till helt nya Rally-DM Sprint, där sedan ett antal kvalsnabba får köra ett direkt avgörande finalåk och kora tre stycken Distriktsmästare i klasserna Std, 2 WD och 4WD. BloggSprint
  Utan riktigt koll på hur populärt upplägget bli så har arrangören begränsat till deltagare från distriktet. I fjol vann bröderna Marcus och Mattias Gerdåker från arrangörsklubben och de är säkert sugna på att upprepa bedriften den 4 oktober…

  *
  BloggLorentzonIdag trillade där in en perfekt rallybild där göteborgaren Janne Lorentzon tryckt på avtryckaren precis när Pelle Willén showar som bäst. Janne skriver ”Bifogar bilder på en ny klass i SM ”1WD”…

  *
  Det är inte bara TV-Svängen i helgen, uppe i Eskilstuna är det dags för femte deltävlingen i Svenska Rallycupen, EMK-Kannan. Sex sträckor bjuds de 170 anmälda med bland annat fortåkare som Jari Saarinen, SM-vinnaren från Askersund Algot Öberg eller fjolårets cupvinnare Robert Blomberg. Västgöten Bengt Abrahamsson gör ny start i nya Mitsubishi Mirage R5 och med klockren insats kan inte ”Abris” räknas bort.
  I 2WD står det mellan Daniel Damberg och Pontus Lönnström som har farten uppe i sina publikfriande Volvobilar . Segermaskinen Mattias Ledin har ett hektiskt tävlingsprogram och med sin Peugeot 208 R2 kan trots handikappet med motorsvagare bil säkert ändå vara med och kivas med de övriga i 2WD-gänget.

  *
  TV-Svängen fortskrider planenligt och idag har vi även gjort en stor och dessutom helt frivillig miljöinsats. När jag i början av sommaren kom ut till en boende för tillstånd gick detta som vanligt smärtfritt fram till att jag skulle köra därifrån. Då påpekades det att vi slarvat med ”städningen” efter fjolårets tävling.
  Ligger kvar däck och fälgar i skogen från fjolårets tävling, ser inte så trevligt ut, förklarade den boende.
  Tyckte detta lät konstigt då vi brukar vara noggranna med att plocka upp efter oss, om inget annat så brukar söndagens ”räfsare” kolla så inget skrot finns kvarlämnat i skogen. Lovade ändå den boende att kolla och om möjligt plocka skiten med mig. BloggDäck
  Hittade också hjulen, nio stycken kompletta hjul snyggt staplade i en ”V2-”, fyra Saab 99-fälgar med ”Lapponia-däck” och fem som hade suttit på en Volvo 740 av märket Fulda. Känns inte som att någon TV-Svängs deltagare kört varken Fulda eller Lapponia men oavsett vilket är hjulen nu bortforslade för demontering inför ”slutförvaring”. Rally för miljöns skull skulle man kunna säga…

  *
  Blev ju en riktig ”klickmaskin” på Facebook efter gårdagens blogg där jag skrev lite om ”sten i vägen”. Några ”proffstyckare” plus andra mer sällsynta skribenter gav sig in i debatten som kom att handla om huruvida TV-Svängens sträckor är bra eller dåliga. Kan inte påstå att debatten förde saken vidare (skulle nästan kunna skriva, ”som vanligt”). Man kan väl summera debatten med att ”smaken är som baken samt att vissa inlägg inte tillför energi/motivation att jobba vidare med rally överhuvudtaget!

  *
  BloggStoffeStoffe Nilsson med nye co-drivern/sambon Esmeralda Gyllenswärd är favorit till att ta sin åttonde seger i årets 51:a upplaga av TV-Svängen. Sex raka vinster 2009-2014, kompletterat med premiärsegern 2007 gör att titeln ” TV-Svängs Kungen” inte känns opassande. Om nu någon ändå skulle ifrågasätta detta så är Stoffe unik då han är den ende i tävlingens 50-åriga historia som totalsegrat både som förare och kartläsare. Redan som 15-åring 1990 vann Stoffe när han skötte ”kontoret” i klubbkompisen Leif Nilssons Audi quattro ( bilden). Slå detta den som kan!