Kong Christian Race, lillejulafton för oss rallyåkare och Sturesson STCC-tvåa!

Blogg

Då är ”lillejulafton” avklarad! Ja något annat kan man inte som rallyåkare kalla Preem Näsby Kong Christian Race, i folkmun Kongen. Vilka vägar, utan tvekan bland det allra bästa som finns att uppbringa i vårt avlånga land, tack Kristianstads MK. När dessa sedan paras ihop med strålande vårväder och glada positiva funktionärer, då är det ren högtid. Men lillejulafton, vad är då julafton? Ekratten i Asarum så klart. Där snackar vi vägar som är om möjligt ännu krokigare och mer underhållande än Kristianstads, men det är hårfint. Asarum har dessutom specialsträckan ”Stengrepen”, att få köra den är värd en hel säsongs startavgifter…
Annars blev Kongen ungefär som jag tänkt mig. Femma av sju startande i min ”cupklass” får jag vara nöjd med. Nöjd är jag däremot inte med sträcktiderna. Jag menar vi åkte så mycket Kadetten förmådde och får ändå däng med tre minuter av klassvinnaren Jonas Gustafssons Saab Sport. Tre minuter, en evighet, ljusår kalla det vad du vill, men mycket är det…
Istället får jag glädja mig åt Stoffe och Kalle Greens segrar. Båda två lite av skrällar även om jag hade med dom ”fem i topp tipse”t på Motorbloggen. Stoffe hade läst detta och blev både glad och överraskad sa han, över att jag trodde på honom i det tuffa sällskapet. Men han visade med eftertryck att jag hade rätt!
Nästa uppgift för Stoffe blir Lille Mats Rallyspsrint och då kommer han att köra nybygget, WRC-Subarun. Ska bli minst sagt spännande att se hur detta går!
Före start var rutinerade tävlingsledaren Björn Larsson lite orolig med tanke på antalet startande. Oron gällde inte sträckorna utan det faktum, att med många startande ökar risken för att en olycka ska inträffa. Nu blev Kongen tack och lov helt olycksfri och dessutom bröt inte speciellt många av de 210 startande. Lider gör jag med nyblivne Hässleholmsåkaren Johan Persson som kort efter start rullade sin nylackade Peugeot till skrot. Tack vare den stabila buren kunde han och co-drivern kravla sig ur vraket, mörbultade men i stort sett oskadda. Med en vanlig bil hade konsekvenserna av en sådan smäll varit helt annorlunda!
Bland de många åskådarna fanns motorlöse Thord ”Todde” Johansson, en roll som han inte gillade så där värst mycket. I väntan på ny motor, en väntan som kan bli flera månader lång om det vill sig illa, var han lite filosofisk av sig.
– Enda chansen att bli miljonär på rally, det är att börja som miljardär, konstaterade Todde med ett matt leende.
En annan åskådare var friskusen Hans ”Kräbbleboda” Johansson. Varken han eller ”arvtagaren” Rickie Borgström verkar ha några planer att åter sätta Kräbbleboda på rallykartan inom den närmaste tiden.
– Men idag kändes det inte bra, ryckte riktigt i gasfoten när man stod ute i skogen, konstaterade Hans längtansfullt.
Nästa begivenhet blir alltså Lille Mats Rallysprint på söndag. Landets största asfaltstävling dessutom med alla de vassaste danskarna på startlinjen. Ny högtidstund för oss motornördar. Om inte förr, så ses vi på Garnisonen!

Höll på att glömma Johan Sturesson, vilken debut med nya BMW:n på Jyllandsringen! Nu ligger Johan tvåa i STCC och femma i den nya Skandinaviska cupen och nästa deltävling avgörs på Johans hemma/favoritbana Ring Knutstorp. Får vi se Johan överst på pallen där? Jag säger som Gunde Svan, ingenting är omöjligt och jag håller tummarna!