Helgens bomb, Supercupen i rally läggs ner och en dovhjortsbrun Amazon!

Blogg

Det mer eller mindre slog ner som en bomb, Supercupen läggs ner! Efter tio år verkar generalen och initiativtagaren Robert Johansson ha tröttnat. Eddie Hörbing blir därför sista segraren och finalen i Kvarnturen till helgen blir den absolut sista deltävlingen i cupen.
Så här skriver man på hemsidan:
”10-08-08 Kvarnturen blir historiens sista SuperCupdeltävling
Cupledningen har i veckan haft ett möte och man har tagit beslutet att lägga ner SuperCupen 2011.
– Vi bedömer det som att nu är det dags för någon annan att hitta på något annat och nytt för de rallyåkare som inte vill åka SM men fortfarande tycker det är kul att köra någon annan serie runt om i landet. Kanske det går att göra något med DM serierna i de olika distrikten för att höja statusen på dessa, säger Robert Johansson”.
Kan inte hjälpa att jag tycker det är oerhört synd att Supercupen läggs ner. När cupen startade var det som vanligt rörigt och bråkigt i Rally-SM. Robert Johansson och några andra missnöjda nöjde sig inte med att bara gnälla. Man kavlade upp ärmarna och gjorde något eget och det blev succé direkt. Mats Jonsson vann första året och har sedan dess mer eller mindre prenumererat på titeln i 4WD-klassen. Om jag räknat rätt är det sju titlar som hamnat hos värmlänningen, men nu är det slut!
En gång, år 2006 har min hemmatävling TV-Svängen körts i Supercupen och med Mats Jonsson som vinnare. Mitt minne från denna var främst hur lätt det var att ha att göra med ”General Johansson”. De få problem som uppstod löstes i samförstånd. Hade dessutom alla tävlande visat samma ödmjukhet mot arrangörer och funktionärer som han, ja då hade mycket varit vunnet …
Över till något helt annat. I förra veckan filmade man i Kristianstad, en kortfilm med Magnus Härenstam i huvudrollen. Han spelar en handelsresande i början av sextiotalet som är ute på sista säljturen innan det är dags för pension.
Nu till det som platsar i Motorbloggen, Arne kör runt i en Volvo Amazon, dovhjortsbrun. Men, filmen utspelar sig i början av sextiotalet och Amazon med kulören dovhjortsbrun kom först på 62-års modell, enligt Volvo-klubbens hemsida.
Alltså kör ”Arne” runt i en nästintill splitterny Volvo Amazon i filmen. Men för f-n, då kan man ju inte ha en bil som visar alla tecken på att ha varit med i många år, matt i lacken och med bägge framskärmarna utbytta.
Ett telefonsamtal och jag garanterar att det finns flera mer passande Amazoner inom tre-fyra mils radie runt Kristianstad, än en matt dovhjortsbrun 62:a!
Det är så typiskt detta med att missa detaljer vilket i min ögon sänker filmerna direkt. I filmen ”Rallybrudar” var där massor av småmissar och då hade man ändå hyrt in ”experter” för att få fram den genuina rallykänslan från mitten av sextiotalet.
Men hur många Vauxhall Victor kördes i rally här i Sverige? Citroén ID 19, var det en vanlig rallybil? Eller hur många i rallysvängen, kallar tävlingarna för ”lopp”?
Bagateller, men det stör mig ändå oerhört. Huvudfiguren Ewa Röse skulle ju fått kontrakt med Saab, Volvo eller folkvagn, men nu blev det Citroén. Trovärdigt, knappast!