En japan för WRC-Yarisen, "kaniner" strular för SSRC-rally och nostalgi i Karlshamn!

Blogg

BloggToyota kopia 10Det är viktigt för Toyota att en av deras WRC-förare är japan!
Orden kommer från världmästare Tommi Mäkinen som nu ”headhuntar” en ung japansk rallytalang för permanent plats i WRC-Yarisen. Kravet från Toyota känns lite trist ur svensk synvinkel, ännu en dörr som stängs för Tidemand & Co känns det som (såvida nu inte den gröna Skoda-dörren fortfarande är öppen för Pontus?). Läser lite brittiska sajter och där ställer flera sig frågande till önskemålet då man menar att det inte finns någon tillräckligt bra förare där borta som platsar i WRC. Själv har jag näst intill noll koll, minns bara Subaruföraren Toshi Arai som jag träffat några gånger i samband med Rally Sweden. Efter honom vet jag ingen japan som visat framfötterna utanför öriket men de finns kanske?
För tillfället ägnar sig testföraren Eric Camilli åt tester av Yarisen som verkar gå rätt väg av bilder och snack att döma. Bilen verkar nästan klar för race så frågan är om Toyota har tålamod att vänta ända till 2017 innan det blir premiärkörning. Mitt tips, senast i höst kommer bilen att testas i skarpt läge. Kanske inte i WRC som förbil utan mer troligt i något nationellt mästerskap, typ Sydafrika eller Australien.

*
Än en gång har statliga Fortifikationsverket visat sig från sin allra sämsta sida och säger nu nej till Skillingaryds Mk som planerat en sträcka på Skillingaryds övnings- och skjutfält för Skilling 500 den 27 juni. Som skäl anger man ”Försvarsmakten har en övning till och med den 26 juni (dagen före). Vidare anses rallytävlingen störa djurlivet i området eftersom det är under föryngringsperioden”, detta enligt Värnamo Nyheter.

Ni hör själv hur dumt det hörs, att militären kör runt med allehanda tunga fordon ute på fältet samtidig som det knallas på av de grönklädda vilket inte skulle bekymra djurlivet alls. Däremot en dag senare när ett drygt hundratal rallybilar passerar dessutom på vägen och inte i naturen, då lurar katastrofen runt hörnet för kaniner och andra fastboende på fältet. Fortifikationsverket hänvisar till jaktvårdslaget i området som värnar om djurlivet, en ömkan som uppenbarligen inträffar just den 27 juni. Som en sista hälsning skickar Lina von Barth på Fortifikationsverket in baseboll trät i nacken på arrangören, känns dessutom lite triumferande.
Eftersom det inte är ett myndighetsbeslut går det inte att överklaga!
För klubben inenbär beslutet en massa merjobb berättar Mats Bergman i SSMK.
– Det här innebär en omplanering för oss, vi hade inte fått några signaler om det här tidigare.
Skilling 500 har körts i runt fyrtio år och för andra gången sedan 2011 har man nu fått nobben att använda fältet
– Deras första argument är ju inget problem, fortsätter Mats Bergman om Fortifikationsverkets hänvisning till Försvarsövningen som slutar dagen före rallytävlingen.
Man hänvisar även till att en byggnad som klubben vill använda inte var tillgänglig, också detta köpet Bergman.
Byggnaden hade vi klarat oss utan det är synpunkten om jakten, det känns tråkigt.
Till VN säger han att det är svårt att uttala sig i jaktfrågan, men menar samtidigt att det ju pågår en militärövning fram till den 26 juni och att det sedan inte arrangeras något förrän i augusti i området.
– Det känns som att det inte finns en vilja att stötta det lokala föreningslivet och det är svårt för en enskild klubb att påverka jag hoppas det här är något man vill ta upp genom riksorganisationen för motorsport eller riksidrottsförbundet.BloggRavludna
Med den slutklämmen sätter Mats fokus på en av sportens viktigare frågor och som SBF under många år nu påstår sig jobba stenhårt på för att lösa. Skillingaryds Mk är inte ensamma om problemet, inte så länge sedan Simrishamns MK försökte få tillstånd att återuppliva gamla Ravlundasprinten (bilden). Även där var samma myndighet helt kallsinnig och det finns ännu fler exempel uppåt landet. Tror inte jag är ensam om att önska en statusuppdatering från förbundet om var parterna står i frågan. För det kan väl ändå inte vara så illa att frågan inte ens diskuteras…

  *
  På fredag stänger anmälan till Asarums MS pånyttfödda Karlshamnspecialen som körs den 6 april, annandagpåsk. En tävling som för alltid finns i minnesbanken, det var här som jag gjorde debut som Opelförare och tror detta var 1973 eller 74. I en av Roland B. lånad Ascona provade jag bakhjulsdrivet för första gången i tävlingssyfte. Det gick väl hyfsat, körde inte på något fast föremål alls vill jag minnas.BLOGGMAZDA
  Idag visar listan på 73 anmälda och lite kul var att kolla in 4WD-klassen ungefär som att flyttas 25 år tillbaka i tiden vad gäller bilvalen. Anmälda är:
  Rickard Andersson SMK Hörby Audi quattro S2
  Magnus Johannesson Kristianstads Mk Lancia Delta Integrale
  Lars Johansson Hässleholms MK Mazda 323 Turbo (gick inte så bra senast i Asarum 2013!)

  Mikael Wehlin Hässleholms MK Subaru Impreza

  *
  I dag släpptes Tävlinginsbjudan till sommarens SM-Sprint i Sundsvall. Inga konstigheter i den inbjudan vad jag kan se och som tur är tillåter man inte varken VOC eller Grupp E i tävlingen som körs vecka 27. Skönt för mig och Silver-VOC:en, då behöver vi inte tänka på detta.

  *
  På lördag är det som bekant Simrishamnsmixen och nu försöker jag analysera anmälningslistan för kommande tips. En sak är säker, det blir ingen lättippad match…