Dold anmälan till Asfalt SM, Tierp ställer in deltävling två och tre, tunga namn föreslås till SBF-styrelse, "DM-premiär" på Nordjylland, Lindholm till Toksport, Tom K. kan få WRC-åkare i samma tält och påskpyssel väntar.

Blogg

Senaste tiden har det gått envisa rykten att Rally-SM inte kunde uppfylla de kriterier som finns för att enligt RF klassas som ”Elit”. Stötestenen skulle då enligt dessa, vara att man till SM har ”Öppen anmälan” och där vem som helst med giltig licens kan anmäla sig. I de flesta andra RF-förbund är SM något man kvalificerar sig till, medan det i rally är öppet för vem som helst. Att det fanns viss substans i ryktet stod klart i går när Svenska Rallymästerskapen förklarade. ”I rådande situation med pandemin och efter påtryckningar från myndigheter, att inbjudan och bulletiner ses hos allmänheten, kommer Uddevallas inbjudan att finnas i SBF:s system Lots, där endast medlemmar i förbundet kan ta del av informationen.  Efter påskhelgen kommer inbjudan till Uddevalla City Race, som körs i maj, att läggas ut i Lots.  Vi passar på att önska er alla en GLAD PÅSK!”.

Med detta är det alltså enbart SBF-medlemmar som kan se inbjudan, men för övrigt är det ingen skillnad och fortsatt är det öppet för vem som vill att anmäla sig. Om detta blidkar ”myndigheterna” återstår att se.

*

  I dag kom så ett trist besked i just Asfalt SM och där MK Tierp väljer att ställa in sin två-dagars tävling den 22-23 maj. Kort meddelar ansvarige för tävlingen Jörgen Joons. 

  Efter samtal och rekomendation med RF, Länstyrelsen, Smittskyddsläkare så har vi beslutat att på ett juridiskt hållbart sätt går de inte att genomföra en tävling nu. Rallyutskottet, SM-Promotor och Domarordförande är informerade.

  Joons tillägger.

  Vi vill tyvärr inte leta gråzoner som inte håller vid en anmälan mot arrangemanget och där tävlingsledaren riskerar fängelse eller böter och klubben en ekonomisk katastrof!

  Tunga argument som är väldigt svåra att kritisera och som istället innebär att visa respekt mot Covid-19 som jag ser det. Passar bra att här hänga på med gårdagens Motorbloggen där ämnet återigen lyftes fram.

  Foto: Tommy Svensson

  Något som fick Hässleholms MK:s minst sagt rutinerade ordförande/tävlingsledare CG Wilke att kommentera de ”militanta-delarna” av rallysporten. ” Det är lätt att ”tycka” en massa, när man sitter på läktaren och inte behöver ta något ansvar. Men vi som tävlingsledare skall ta ansvar för allt, från publik, tävlande, funktionärer, polismyndighet, FHM och regeringsbeslut. Tag det lugnt nu bara, så kommer allt att ”reda upp sig” när vi fått ner smittspridningen och huvuddelen av de vuxna har fått sitt vaccin.”. Behöver jag lägga till att där blev många ”Gilla” på CG:s inlägg och det visar på sitt sätt, att det även finns rallyfolk som förstår hur allvarligt läget är. 

  Tur att inte Valberedningen till Svenska Bilsporförbundet presenterade sina förslag till nya styrelsemedlemmar inför Förbundsmötet den 18 april i går den 1 april.  Inte för att de fyra namnen skulle vara ett skämt, tvärtom som jag ser det så är de istället så starka att jag åtminstone lätt kunnat tro att det var ”lur”. Med denna ”line up”, Susanne Kottulinsky Åhlin, Lars Stugemo, Tony Ring och Ninna Hansson känner jag att Bilsport Sverige har alla förutsättningar att lägga all skit bakom sig. Kvartetten ska enligt valberedningens förslag då komplettera de tre som sitter kvar, tf ordförande Roger Engström och valda till 2022, Maria Björk Svensson och Fredrik Wakman. 

  Vi känner oss väldigt nöjda med de namn som finns presenterade, menar Ronny Nyström, ordförande i valberedningen.

  Valberedningen har arbetat efter att hitta olika kompetenser som ger dynamik i styrelsen, men med en samsyn i viktiga frågor som breddutveckling, rekrytering, elit, kommunikation och att bli ett modernt förbund inom organisation och teknologi samt framtidens omställningar inom miljö och bränslefrågan. Därtill med en fungerande personkemi och det tycker jag att vi har lyckats med här.

  Alla utom Ninna Hansson är välkända namn inom bilsport medan hon istället har stor erfarenhet av olika idrotter bland annat varit styrelseledamot i Ishockeyförbundet och Bandyförbundet samt som VD och styrelseledamot i andra förbund/företag. Därutöver menar Valberedningen,  en bakgrund inom marknad och sponsring samt SVT/TV4 som kan bidra till att förbättra kommunikationen internt inom förbundet och till extern media. 

  Bland de fyra nya personerna finns en förankring till bilsporten och vår rörelse, men framförallt är vi glada att vi lyckats få med personer som har en kompetens och erfarenhet från flera olika områden inom affärsvärlden. Att dessa valt att tacka ja till att ställa upp för val till styrelseuppdraget är något vi i valberedningen är både glada och tacksamma för.

  Nu är det bara att be en stilla bön att namnen gör även de mest högljudda kritikerna lite sinnesro. Åtminstone låta  kvartetten få en ärlig chans att vissa vad dom går för innan också deras huvud krävs på fat…

  *

  Medan det ser lite gråmulet ut för Rally-SM så har ännu inga mörka moln dragit upp över Nordjylland där det den 17 april ska köras ” 1. afdeling af DSR Danmarksmesterskabet i rally”, Rally Himmerland. Ett rally som enligt mig borde passa asfaltssugna svenskar som hand i handsken med sin belägenhet strax intill där färjorna från Sverige anländer. Men som vanligt har jag tänkt fel för det är fortfarande enbart Daniel ”Mulle” Ernstedt som är blågul i det för övrigt rödvita startfältet. Totalt 57 anmälda men detta kan byggas på då anmälan inte stänger förrän på torsdag den 8 april. I fajten om totalseger finns för närvarande åtta anmälda R5-bilar, tre Skoda, två Peugeot, en vardera av Suzuki R+, Polo och så Kim Madsen som kör första Citroën C3 Rally 2 på dansk mark.Saknas än så länge gör ”topkjører” Ib Kragh men som sagt, Motorsport Jylland stänger inte anmälan än på några dagar.

  Foto: DASU

  Premiären för mästerskapet skulle egentligen körts på söndag (påskdagen) med Rally Stoholm Autoservice men denna flyttades på grund av Covid-19 till den15 maj. En flytt som tråkigt nog ställde till det för Motorklubben Centrum i Ringe som samma helg tänkt sig köra ” Motorsportshop Rally Sprint”, men nu väljer att ställa in.

  -Vi bliver desværre nød til at aflyse vores Motorsportshop Rally Show 2021 den 16.maj, da Rallyudvalget for DASU for besluttet at lægge et Dansk Super Rally om lørdagen, dette ser vi som at det ikke vil økonomisk muligt at køre søndag. Samtidig tror vi heller ikke det er muligt at køre arrangementet med tilskuer på Corona restriktioner.

  *

  Emil Lindholm med kartläsare Mikael Korhonen tillhör toppen i ”Finska Mästerskapet” men har även samkört i både WRC3 och ERC i en Skoda Fabia Rally2. I par med Craig Breen körde Emil i fjol för indiske däcktillverkaren MRF. Nu däremot är det en bil från TGS Worldwide (Toni Gaardemeisters team) som körs av Emil. Blev därför lite överraskad av anmälan till Rally Croatia och WRC3 där det är Toksport WRT som står för bilen. 

  *

  Kan Tom Kristensson/Daniel Arhusiander få en WRC-förare som teamkompis i M-Sport Ford och Rally Croatia? Omöjligt är det inte om man ska tro de rykten som surrar i Finland och där då Temmu Sunninen och Mikko Markkula påstås vara klara för start. Det som är oklart är om det blir i WRC-Fiestan eller i en Fiesta Rally2 och då göra  Tom sällskap i WRC2-klassen.  Foto: Tommy Svensson Finns även uppgifter att Sunninen ska ta över den Rally3-Fiesta som Tom kör i Rally San Remo och fortsätta testa i Kroatien. Sunninen själv påstår sig inte känna till vad som väntar men medger att det hade varit nyttigt att få köra i Kroatien, oavsett bil.

  Att bara komma dit, göra noter och sedan köra rallyt hade varit viktigt för framtiden då det är ett helt nytt rally, men som säkert kommer att köras även framöver, förklarar Sunninen.

  Ryktet har uppkommit sedan ”man hittat nya pengar” och hans manager Jokela aviserat att programmet med sex tävlingar i WRC nu kan utökas till minst nio. Onekligen hade det varit kul för Tom och David att få dela tält med en så erfaren förare som 27-åringen från Tuusula. 62 WRC-starter och där en andra plats på Sardinien 2019 är bästa placering.

  *

  Foto:: Tommy Svensson

  Tänkte avsluta med lite påskpyssel så här på långfredagen. Att det är tilltänkta nya styrelseledamoten i SBF, Susanne Kottulinsky Åhlin som poserar uppflugen på Mazda-framskärmen känner nog alla igen. Men kan ni även namnen på de fem killarna i bakgrunden? Dessutom, vilket år är bilden tagen och inför vilken tävling? För att göra det ännu tuffare, i vilken ort är det som de här elitåkarna samlats för bildtagning? Några fina priser har jag inte att dela ut men kanske kan jag tänka mig att den som gissar bäst, kan få hjälpa till at vaxa ”Silver-Kadetten ” längre fram i vår…

  Lycka till!  

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33.