Blir det en kombi för PG i Rally-VM?

Blogg

Allra först var Erik ”Carlsson på taket” och sedan måste Roger Eriksson från Kolsva varit tvåa. Nu ser det ut som om Årjängsstolthet PG Andersson blir trea. Vad är det nu jag svammlar om? Jo, att köra kombibil rallyskogen!
I början av sextiotalet hade Saab 96:an bara treväxlar att peta med på rattstången. För lite för rallysvängen och till Monte-Carlorallyt 1961 (tror jag det var) fick därför ”Carlsson på taket” åka Saab 95, kombin alltså som hade fyra växlar.
Roger Eriksson var först med Subaru och körde i mitten av åttiotalet i Standard B-klassen med Subarus minsta modell. För att klassa in här behövdes lite extra tyngd och då var det enklast att ta kombin. Ett lyckat recept för Roger var med i SM-toppen flera år med sin udda bil.
Näste man kan bli PG Andersson som i dagarna varit hos Prodrive och snackat med bossen Dave Richards. När det f.d så framgångsrika Subaruteamet 2008 lades i malpåse på order från Japan, har teamet inte haft något i VM att göra. Visst, man har kört lite Grupp N-bilar men inte i WRC-klassen. Gamle co-drivern Richards verkar dock längta tillbaka till rallyvärlden igen och har satt igång ”projekt Mini”.
En bil som först valdes bort, för liten för att passa in i det nya VM-reglementet. Men när Mini avslöjade att man skulle börja bygga en fyrdörrars version, Countryman klassiskt kombinamn hos engelsmännen, så var det sista pusselbiten på plats. Nästa bil i Rally-VM blir alltså en Mini med fyra dörrar plus kombistuk och vid ratten kan alltså PG sitta om det vill sig väl. Vill sig väl och väl, allra helst skulle jag se honom hos Ford förstås. Men om detta nu skulle spricka så borde Mini vara ett bra alternativ.
En invändning kan vara, Prodrive lyckades ju aldrig få riktigt ordning på Subarun, vad talar då för att man ska lyckas med Mini? Mycket skulle jag vilja säga. Vad gäller Mini är det Richards själv som driver projektet och har valt bil utifrån faktumet, bygg en vinnarbil. Med Subarun fick han istället en färdig bilmodell i knäet, varsågod vi vill ha en vinnare!
Mer som talar för Mini är att Prodrive är oerhört proffsiga, sex VM-titlar med Subaru snackar man ju inte bort. Med sina femhundra anställda på tre kontinenter, är de de inte heller några vedbodtrimmare precis…
Nu är det bara att hoppas att PG hamnar rätt framöver. För det dröjer ett tag innan Mini är ”ready to race”. Nästa år är planen massor av tester somska påbörjas i den här månaden plus några inhopp i VM:s andra halva. Först 2012 är det planerat för full VM-säsong.
Blir det med PG bakom ratten? Hoppas kan vi!