Än så länge stämmer mitt WRC-tips, Sunninen sumpade nog sin WRC-chans för 2022, Tobias Brink snabbast i sista STCC-testet, skriver man låtar om både traktorer och Tom så klart man vinner, Tom förstörde "Sardin-festen" 2020 och missa inte Nationaldagen med chans att få se "Silver-Kadetten"!

Blogg

Efter sex körda sträckor av Rally Italia Sardegna skulle man lätt kunna tro att WRC-toppen läser Motorbloggen och har som målsättning att inte göra mig besviken.

Foto: Hyundai Motorsport

Mitt tips eller resutatet efter ”SS6 Erula-Tula 1” är som följer med Ott Tänak i ledning, Dani Sordo är tvåa, knappa halvminuten efter och så Sebastien Ogier, trea fyra sekunder efter Sordo.

  Foto: Toyota Gazoo Racing

  På fjärde plats hittas Thierry Neuville och exakt som jag tippat, Elfyn Evans som femma, 57 sekunder bak ledande Tänak. Som vanligt på Sardinien har det varit en del dramatik och det verkligen högg till i hjärttrakten när Teemu Sunninen tror jag avslutade sin WRC-karriär redan på sträcka ett. M-Sport Ford-föraren lever på nåder och de två senaste tävlingarna har han kört i WRC2 och då med Tom Kristensson som kompis i det blå servicetältet. Nu fick han då åter chansen att byta plats med fransmannen Adrien Fourmaux och den förvaltades så där. Suninen laddade lite för hårt och det var ”game over” åtminstone för idag. Läser på Twitter från mer insatta röster än jag, att detta var det som absolut inte fick hända om han fortsatt skulle vara intressant för WRC 2022. För mig känns det och har gjort så länge, att WRC2 och Rally2-Fiesta är exakt där Suninen hör hemma. Tyvärr känns det som att jag fått rätt till slut…

  Foto: wrc.com

  När nu Adrien Foummaux klev tillbaka i WRC2 visade han ganska direkt att han var för ”stor” för WRC2 genom att vara tvåa bak Mads Østberg på SS1.

  Sedan förstördes helgen på SS2 där även den franska framtidsmannen hade ett alltför optimistiskt innerspår och slet sönder framhjulet. Med andra ord nästan nattsvart för M-Sport Ford som nu sätter tilliten till Gus Greensmith som är sjua i WRC efter Takamoto Katsuta.

  *

  Foto: Citroën racing

  Mads Østberg toppar WRC2 sedan Andreas Mikkelsen haft en strulig dag som avslutades på sträcka fyra med ett ”taklägg”.  Då höll han andra platsen men tråkigt nog skadades buren så någon omstart är inte aktuell. Istället är det nu Jari Huttunen som utmanar Østberg, 28 sekunder efter.

  Foto: Hyundai Motorsport

  Tryggt bakåt då Toksports Marco Bulacia Wilkinson har 1.44,9 upp till ledningen.

  Foto: Skoda Motorsport

  Även i WRC3 har jag koll på ”mina pågar” där Kajetan Kajetanowicz kämpar med Yohan Rossel och Pepe Lopéz om segern. Mellan trion skiljer bara 3,7 sekunder. Idag återstår två sträckor innan det är kvällsvila och imorgon början SVT sända från SS9 där första bil ger sig i väg strax efter 08.00. 

  I sista testet inför Q1 i STCC TCR ScandinaviaLjungbyheds Motorbana var SMK Hörbys racingprofil Tobias Brink snabbast  med sin Audi. Dock flåsades Brink Motorsporföraren i nacken av PWR:s Robert Dahlgren vars Cupra var två tiondelar långsammare.

  Foto: STCC TCR Scandinavia

  Inte mycket mer skilde sedan ner till Dahlgrens teamkompis Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Snabbaste Golf-åkare var Oliver Söderström som fyra medan Hannes Morin, även han en ”Brinkare” rullade in med en femte tid. Strax före 17.00 inleddes Q-körningarna medan racen startat först på lördag.

  Foto: Richard Olin

  V8 Thunder Cars har redan hunnit med sina två Q-körningar och där verkar danska gästen Mikkel C. från Slagelse vara mannen som de andra måste försöka rå på. #15 Camaro vann både Test 2 plus Q1 och Q2. Lika stabil tvåa var hemmaföraren och regerande mästaren Dennis Strandberg. Hittade inga resultat för helgens utan jämförelse största klass ”Legends Cup”, mellan tummen och pekfingret är där mer än dubbelt så många Legends-bilar som resten av helgen lyckas samla…

  *

  Det blev Fredrik Silfverberg som tog hem segern i Radio P4:s rikstäckande musiktävling ”P4 Nästa”, men än så länge bara i den lokala deltävlingen hos P4 Kristianstad. Med sin egenskrivna låt ”En riktig traktor ska vara röd” tog han både jury och lyssnare med storm och var båda gruppernas  förstaval.

  Foto: Lasse Ottosson

   Nu har Fredrik som är uppväxt på landet utanför Hörby, tagit första klivet mot ännu högre höjder och något annat än seger i hela tävlingen känns för mig otänkbart. Jag menar, skriver man låtar om både  traktorer och Tom Kristensson så vad kan gå fel? Fredrik var så klart glad efter gårdagens seger. 

  Jag vill tacka alla er som röstat och engagerat er i den här tävlingen. Jag är innerligt tacksam och glad!

  *

  Passar bra att förklara för alla som undrat varför Tom Kristensson och Daniel Arhusiander inte kör i Rally Italia Sardegna, en tävling där Tom vann ifjol när den ingick i Junior-WRC. M-Sport Poland som driver juniorernas VM-serie förklarade igår på Twitter, att både dom och Tom hoppar över den dammiga deltävlingen på Sardinien. På skoj förklarar man också, ” Tom förstörde tävlingen ifjol” och då syftas på att han och Joakim Sjöberg vann med över elva minuters marginal till tvåan Fabrizio Zaldivar, för övrigt just nu sjua i WRC3-klassen på SardinienSå visst kan man beskylla Tom för att ha förstört spänningen. I år finns inte Sardinien med i hans WRC2-program ihop med M-Sport Ford istället är det nu välbehövlig paus fram till Rally Estonia 15-18 juli. En tävling som Tom har en ”gås oplockad med” efter att där i fjol inkasserat enda riktiga nederlaget, när Fiesta-motorn hastigt packade ihop.

  *

  Trevlig helg önskas från ett somrigt Hörby och glöm inte att boka in ett besök hos SMK HörbyNationaldagen, med rallykörning i e-sportriggen, rallybilsvisning och grillad korv. Men även världsmästare Tom Kristensson har lovat att kika in under dagen och jag tror (vet) att det är möjligheten att få provsitta ”Silver-Kadetten” är det som lockar honom…

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33.