Adielsson kör "rek" på Kanarieöarna, Stugemo, Lundberg och Hjerpe enda svenskar, Jocke avanmäld och Stoffe kämpar mot klockan inför Silverratten, Vatanen nya RX-ambassdör och Oliver S. i Olympus Rally.

Blogg

Det blev bara två svenska ekipage på Kanarieöarna och deltävling två i ERC, ”Rally Islas Canarias”, Lars Stugemo/Kalle Lexe och Elias Lundberg/David Arhusiander. Saknas gör Mattias Adielsson men som ändå åker ner till ”Holmarna” för att köra reken inför framtida utmaningar. Inget konstigt då juniorerna inte kör hela serien och tävlingen i början av maj aldrig fanns med i Mattias planer. Istället väntar han med att lufta Sainteloc Racings R5 C3 på gruset i Lettland och Rally Liepaja.

En av många bra saker med ERC är att man kan välja tävlingar som funkar för både mig och teamet, förklarar Mattias för ERC-News.

ERC är ett långt projekt för mig vill jag lära mig de olika tävlingarna och fortsätta utvecklas som förare därför kör vi bara reken..

  Att välja bort Kanarieöarna var ett lätt val för göteborgaren och kartläsaren Andreas Johansson.

  – Har ingen erfarenhet av varken asfalten här eller hur min nya C3:a uppför sig och fortsätter att fokusera på de närmaste grusrallyna.

  Man hoppas även lära sig en del av teamkompisen Alexey Lukyanuk som är trefaldig vinnare av rallyt genom att hålla sig när honom vid service. Lukyanuk kommer med helt ny bil då hans för övrigt då också ny, Citroën blev totalskrot i premiären.

  Blir intressant att höra när han diskuterar set up och strategi med teamet och detta utan att jag själv känner någon tävlingspress.

  För mig är allt detta en fantastisk möjlighet som mina parterna ger mig och den vill jag absolut inte kasta bort, analyser Mattias väldigt klokt dessutom.

  Lars Stugemo går ut med #18 på Sunnyside/Printsport-Polon och före sig ut från Las Palmas har man killen med det coolaste rallynamnet, Albert von Thurn und Taxis. ”Abbe” kör en av Baumschlagers RR:s Skoda R5. Elias Lundberg har fått #33 på sin R2 Opel Adam och startar precis efter Sindre Furuseth/Jim Hjerpe, R2 Peugeot.

  *

  Lite närmare både i tid och avstånd så körs första deltävlingen i Sydsvenska Mästerskapet i Älmhult och Silverratten redan nu på lördag. Lite annorlunda starttid, inte förrän klockan 13.00 ger sig första bil i väg från Myresjökök i Älmhult och anledningen till detta är att man först ska hinna ”reka” de tre sträckorna. Men nu är inte Silverratten enbart deltävling SSM utan även i SSRC för klasserna 4WD och 2WD. När dessutom tävlingen körs i samma trakt som första grustävlingen i SM, South Swedish Rally återspeglas detta i startlistan.  Joachim Grahn som vann SSRC-premiären i Simrishamn har avanmält sig och kommer inte till start.

  Har för mycket på jobbet just nu (Jocke driver en maskinstation) plus att WRC-Fiestan står med asfalt set up efter Hörby, förklarar Jocke.

  Dagen efter Älmhult är det tid för Hässleholms GP och då är bilen redan startklar med alla asfaltgrejor på så tyvärr hinner vi inte bygga om fram och tillbaka…

  En annan som det är lite ovisst för är Stoffe Nilsson som med Jesper Johansson i högerstolen kraschade våldsamt redan på sträcka ett i Simrishamn. Nu är det en kamp mot klockan att få Subarun klar till lördag berättar Stoffe.

  Först och främst är framför allt att Jeppe är på bättringsvägen. Nu är han opererad och gipsad men förväntas ta det lugnt ett tag. Vad gäller bilen efter att alla trasiga plastbitar och andra skadade delar var bortmonterade så visade sig inte skadorna så allvarliga som befarades.

  Än är inte allt på plats men Stoffes ambition är absolut att komma till start.

  Men jag kan i dagsläget inte lova det!

  Däremot kommer ”skrälltvåan” i Simrishamn Mattis Olsson/Marcus Sundh till start med nya R5-Fiestan. Så gör även trean Stig Andervang/Robin Eriksson, Rimo och fyran Robin Adolfsson/Nicklas Ottosson, Wäxjö. Utmanare är Kjell Sandberg/Stefan Ahl, Haninge med ny Fiesta även han plus att smålänningarna Anders Jonasson/Jörgen Lindahl gör come back. Återkommer med läget bland 2WD-åkarna närmare lördag.

  *

  I helgen är det också deltävling två i World RX i Barcelona dit Kevin Hansen kommer som VM-ledare efter Abu Dhabi. För storebror Timmy gick det sämre efter ”daten” med Andreas Bakkerud men mekanikerna har gjort ett jättejobb berättar Timmy. 

  Karossen var svårt skadad men killarna plockade ner bilen totalt, bytte ut de skadade delarna plus de på buren innan bilen gick till lackering. Allt jobbet tog bara nio dagar!

  *

  Lite svårt att hålla koll på allt med rallycross när det nu är nya uppstickarserier lite överallt. Till exempel nya ”Titans RX” som nu fått ”FIA International Series” status. Man har dessutom fått en frontfigur med stort F, rallyikonen Ari Vatanen. Under parollen ”Be Loud-Be Wild – Be Real” ska serien leverera ”action packed Rallycross” med enhetsbilarna Pantera RX6 Supercars med motorer som lämnar 500 hk. Eurosport kommer även att sända tävlingarna med både uppsnack och livesändning från söndagens finaler. Kalendern ser ut så här:

    JUN 29-30      FRANCE          DREUX

  JUL 27-28       UK                    LYDDEN HILL

   AUG 10-11     PORTUGAL     MONTALEGRE

   SEP 7-8           AUSTRIA         MJP ARENA

   OCT 5-6          HUNGARY       NYIRAD

  Grand Finale   OCT 19-20       GERMANY      BUXTEHUDE

  Anmälda är: 

  Alex Wurz – former F1 driver and 2-time LeMans Winner 

  Toomas Heikkinnen – FIA World Rallycross Championship, 

  Reinhold Sampl – Austrian Rally Champion M1 Class

  Timmy Hansen – FIA World Rallycross Championship, 

  Kevin Hansen- FIA World Rallycross Championship, 

  Hayden Paddon -FIA World Rally Championship

  Stephane Sarrazine – former F1 

  Lukacs ”CsuCsu” Kornel – FIA World Rallycross 

  Andreas Steffen – FIA World Rallycross Championship 

  Andrew Jordan – FIA World Rallycross Championship

  *

  I helgen är det återigen tid för Oliver Solberg och Aaron Johnston att ta plats i Subaru USA:s blå/gula Subaru WRX STI för deltävling tre i ARA (American Rally Association). Den här gången är det även för européer välkända Olympus Rally som även innehaft VM-status som blir scen för Oliver och Aaron. Från staden Shelton i staten Washington utgår rallyt som avgörs i skogstrakter inte helt olikt de som Oliver är uppväxt med hemma i Värmland. Inför helgen ligger svensken (!) delad trea i tabellen men har då bara kört en deltävling till skillnad från de som är framför. Leder på 34 poäng gör Piotr Fetela i en Ford Fiesta Proto och tvåan Barry McKenna på 22 poäng även han kör Fiesta. Oliver har 17 poäng lika många som trean från premiären Cameron Steely. Den sistnämnde finns dock inte med bland de 55 anmälda till Olympus Rally 2019.