40 bilar till ERC på Azorerna, "Kajto" kör med fredsbudskap på Skodan, Østberg/Barth gör debut i "UM", i morgon smäller det i "Sprintkiosken", SM-vinnare värmer upp i Roskilde och STEC har premiär på Mantorp!

Blogg

”Azores Rally” är helgens stora internationella rally som deltävling två i ERC. Mitt ute i Atlanten ska det avgöras vem som kommer till ur skånsk/småländsk synvinkel (då ger sig nämligen SMK Hörbys Victor Hansen/Victor Johansson in i serien) mer intressanta deltävling tre på Kanarieöarna. Förhandstipsen handlar om tvåan från premiären ”Fafe”, portugisen Armindo Ararnjuo, Alberto Battistoli från Italien eller spanjoren Javier Pardo, alla med Skoda.

Foto:erc.com

Trots att promotorn försöker elda upp intresset så måste man ändå vara lite ärlig, 40 EM-bilar är inte så imponerade. Nu kompletterar flera lokala cuper och totalt är det 67 ekipage som ger sig iväg från Ponta Delgado på lördag morgon. Målgången är sedan vid 17.30 på söndag.

  I helgen är det första deltävlingen i Kroatiska Mästerskapet med ”Quattro River Rally” som körs utanför Karlovac. Ett mästerskap som jag normalt inte har så bra koll på, men när polske WRC2-åkaren Kajetan Kajetanowicz går ut med # 1 på sin Skoda Rally2 blir det lite annorlunda. I fjol föll han på mållinjen i WRC3 och fick nöja sig med andra platsen efter att Yohann Rosell passerade honom både i finalen och tabellen. Nu laddar ”Kajto” och Maciej Szczepaniak om inför årsdebuten med ”WRC Rally Croatia” på de snarlika vägarna kring Karlovac,s om för oss kanske är mer känt som ett ölmärke på Systembolaget än en stad i Kroatien.

  Foto: LOTOS

  Nu är det inte bara för genrep som jag uppmärksammar Polens snabbaste rallyförare, utan än mer för att han gör starten som en protest mot det pågående kriget i Ukraina. Hans Lotos-sponsrade Skoda är dressad i gult och blått med budskapet ”The Road to Peace” och vem han riktar detta mot är nog ingen större hemlighet. Helgens rally är till största del en nationell affär men på plats finns både far och son Kramer från Österrike. Pappa Stefan med sin Mitsubishi medan Alfred junior som lotsas av danskan Jeannette Kvick Andersson kör en ny Peugeot 208 Rally 4. 

  Årsdebut gör även Mads Østberg som med Patrik Barth åker första tävlingen i det Ungerska Mästerskapet ”Salgó Rally”. Exakt som i fjol med en Citroén Rally2 från Citroén Hungary Rally Team och med målsättningen att vid säsongens slut stå som ungersk mästare.

  Foto: Citroën Hungary

   Motståndet består i stort sett uteslutande av ungrare och förutom Mads och Patrik utgör en slovak med en Fiesta Rally 3 det utländska inslaget. Fortsatt väntas det med spänning på hur resten av säsongen för det norsksvenska paret kommer att gestalta sig…

  *

  I morgon smäller det i ”Sprint-kiosken” i Morjärv och senaste uppgiften som jag sett och om den stämmer, så har antalet startande minskat med tio bilar mot när anmälan stängde. Nu ska det vara 25 SM-medaljsugna som gör upp på den upplogade banan i Morjärv. Först ut är Crosskart 11:00 sedan kommer Rallycrossgänget för att strax efter lunch köra första kvalet för rallyåkarna. Kval två körs 14:10 med finalen15:50. Här ska då sex 4WD-ekipage köra och åtta 2WD där säkert värmländska Gustav Johansson/Jesper Samuelsson hoppas vara en av dessa

  Foto: privat

  Framemot 17-tiden ska årets första två av totalt 14 ”Svenska Mästare i Rally” koras. Hur är det nu inflation stavas…

  *

  Nästa söndag den 3 april är det RS-premiär i Hörby med ”Bilmånsson Rallysprint” innan det en knapp månad senare är första stopp för Asfalt SM, Hässleholms GP. För SMK Hörbys regerande mästare Joacim Kristiansson/Maya Rangtoft är målet klart, att försvara SM-guldet och som bonus även köra hem DM/Asfaltcup.

  Foto. Tommy Svensson

  Som en del av uppladdningen inleds det på söndag i Roskilde med ” John Frederiksen Rallytest”. Totalt 50 ekipage är anmälda och förutom ”Jocke” med Opel Corsa så finns fler svenskreggade bilar form av Lundatrion Håkan Oddshammar Fiesta R5, Arne Oddshammar, BMW och Skawomir Bronk, BMW.  Många danska elitåkare passar även på att damma av rattrosten inför såväl DM1 ”Slagelse rally” den 9 april men även för Hässleholms GP. Bland dessa finns snabba Skoda-duon Marco Gersager/Carina Møller (vann HGP 2021) och Steen Johansen/Claus Amstrup.

  *

  Igår skrev jag lite om morgondagens racingpremiär på Ring Knutstorp med Race4Fun och i startgroparna finns nu även en annan långlopps-arrangör STEC. Den 10 april kommer 40 team till Mantorp Park för att tävla i de tre race alternativen två, tre eller sex timmar långa.

  Foto: STEC

  Hela tävlingen livesänds på Solidsport plattform STEC TV för blygsamma 99 kronor, berättar arrangören.

  För de som hellre ser racing på plats så är det fritt inträde och likaså gratis startavgift för team som vill prova på under premiären. All information finns på Www.stec.se   stec@stec.se  

  *

  I morgon blir det ingen Motorbloggen av tidsskäl, men vi ses på lördag!

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se.