20 "SM-rallyn till nästa år, "Sprint" är höstens grej, knappt 60 anmälda till TV-Svängen med en dag kvar, "Superhelg" i Kristianstad den 4-5 september, inte lyckat för syskonen Bäckman och Tom K. har öppnar webbshop!

Blogg

Inte så länge sedan som Rally-SM bestod av en dryg handfull tävlingar och då ofta jämt fördelat både geografiskt och tidsmässigt. Stor skillnad mot 2022 då det körs totalt 20 SM-tävlingar i landet. På tok för många säger en del medan andra tycker exakt tvärtom, att det istället öppnar upp för både nya tävlande och arrangörer. Medan första gruppen är orolig för att värdet av SM-medaljer kraftig urholkas med så många serier, ser man från ”motståndarna” mer chans för ”mindre bemedlade” att uppleva känslan av att tävla om Svenskt Mästerskap.

Foto: Lollo

I frågan väljer jag att hålla mig  neutral och min största invändning är att med 19 ”SM-helger” (SM-premiären i Boden räknas som två deltävlingar) så blir det inte mycket svängrum för arrangörer utanför SM-kalendern. I egen sak så noterar jag att TV-Svängen till nästa år krockar med Grus SM och ”YRC-Sprinten” i Vallentuna den 10 september. Blir lite spännande att se vem som går segrande ur den kampen? I dagarna presenterades en ny reviderad SM-kalender där en ändring är att  Team Westom med ”Rally Arvika” tidigarelagts en vecka. Mer av nyhet var att helgens ”Nattkröken” visade sig vara genrep för Fagersta MK som kliver in i Rally-SM den 12-13 augusti. I nedanstående kalender finns inte de båda SM-sprintarna med som körs i samband med SM-veckan Vinter/Sommar. 

  Tävlingskalender SM 2022

  Traditionella Rally-SM

  7-8 januari North Rally Norrbottens MS Boden (dubbel)
  26-28 maj South Swedish Rally Föreningen SSR
  10-11 juni Rally Arvika MK Team Westom
  12-13 augusti Nattkröken Fagersta MK
  2-3 september Västrallyt SMK Trollhättan
  Asfalt-SM

  9 april Skänningeknixen Västra Östergötlands MK
  23 april Hedemorasprinten Hedemora MK
  30 april-1maj Hässleholms GP Hässleholms MK
  14 maj Uddevalla City Race BMK Uddevalla
  4 juni Seffle City Motor Challenge Säffle MC
  23-24 juli Rally Kristianstad Kristianstads MK
  Grus-SM

  30 juli Skilling 5 Skillingaryds MK
  6 augusti Hagforssprinten Hagfors MK
  27 augusti Falerumsbacken Åtvidabergs MK
  10 septembe r YRC-Sprinten Vallentuna MK
  24 september Karlskronapokalen Karlskrona AK
  8 oktober Rally Xplosion Västerås MS

  I sammanhanget känns det berättigat att ifrågasätta det väldigt tungrodda namnet ”Traditionella Rally-SM”. Kan inte alls förstå varför Svenska Rallymästerskapen har tillägget ”Traditionella” i namnet när det mer än väl räcker med ”Rally-SM”? Helt klart är det inte många av förespråkarna för nuvarande namn som skriver löpande texter, prova att få in ”Traditionella Rally-SM” i ett tävlingsreferat utan att det blir töntigt? Jag klarar det inte åtminstone och även i fortsättningen kommer jag istället skriva utmärkta och heltäckande  ”Rally-SM”…

  *

  Skummade igenom kommande tävlingsinbjudningar och att det i spåren av Covid-19 är ”sprintformatet ” som gäller utanför de två SM-rallyna är uppenbart. Kommande månad är det bara tre tävlingar bokade som jag likställer med ”vanliga rallyn”, alltså där man har flera specialsträckor som dessutom bara körs en gång. Den 11 september körs ”EMK-Kannan” i Eskilstuna och helgen efter är det VÖMK:s tur att bjuda på ”East Sweden Rally”. Den 25 september är det dags för ”Laxå Rallyt” och kanske kan med lite fantasi även alla Gnestas deltävling i ”7-Klubbars” för vanligt rally, tre sträckor som alla körs två gånger. Till detta ska då läggas till en hel drös sprintar och i vår del av landet kör Eslövs Mk en RS, ”AM Elteknik Rallysprint” den 12 september. Lördagen därpå är det ”Karlskronapokalen” på grus medan Asarums MS inte räds konkurrensen med Skillingaryds SM-final. Samma dag den 25 september väcker blekingarna liv i ”Ekratten”. Några som inte heller är rädda för konkurrens av Rally-SM är Eskilstuna som kör samtidigt med Hässleholms MK och ”EC Snapphanerallyt”. Med bara fyra dagar kvar av anmälan står räkneverket hos CG Wilke på 40 anmälda. Senast jag kollade på Eskilstuna var där nästan fyra gånger så många bilar i listan…

  *

  Ännu kortare om tid att anmäla sig är det till SMK Hörbys ”56:e TV-Svängen” och onsdag klockan 18.00 dras snöret. Detta lär ske utan större dramatik då det varit tunt med nya deltagare den senaste veckan som vill köra de två sträckorna den 4 september. Just nu 56 tävlande och att det blir ytterligare namn, är nog föga troligt.   

  Foto: Privat

   I detta ämne så dök där upp en lite annorlunda efterlysning på Facebook med rubriken ”Finns det någon som kan åka med en debutant i Hörby 4/9?”. Därefter kom vädjan om hjälp: Michał Pinczakowski som vill ta svensk licens har kört i Polen med goda resultat och nu vill han testa på grus och måste då ta ny licens.Han kan flytande engelska och förstår svenska, bor i Älmhult. Det måste finnas någon som kan ställa upp på detta Då kontakta honom eller Markus DG Svensson i Älmhult. Michal till höger på bilden.”

  Klart som f-n att grabben ska köra TV-Svängen så hjälp honom nu!

  *

  I sportens värld snackas det ibland om ”Superhelg” där då ett antal sporter arrangeras samtidigt och på samma plats. Epitet passar väldigt bra helgen 4-5 september även om platserna skiljer sig lite åt. Inom en radie av fyra mil finns  både ”VM i Karting” genom Kristianstad Kartingklubb medan SMK Kristianstad en mil österut står som värd för ”SM i Motocross”. Till detta kan då läggas till TV-Svängen i Linderöd knappt tre mil söder om Åsum. Vill man spetsa till helgen ytterligare, så spelas det även någon sorts Europa Tour i golf för damer i Åhus 

  *

  Ingen bra helg för Andreas och Jessica Bäckman när WTCR besökte Ungern. 
  Vi får inte till inställningarna på bilen vilket gör det väldigt svårkört, vi hade hoppats på mer fart i helgen med tanke på att vi kan banan bra och hade bra fart här 2019, konstaterade Jessica.

  Foto: FIA WTCR

  Helgen började tufft för syskonen där Jessica kvalade in som 20:e medan Andreas laddade hårt men råkade klippa en däcktrave så att hans Hyundai gick sönder. Något som gav en blygsam 23:e plats i kvalet och inte heller söndagens två race gick i Bäckman favör där Andreas blev påkörd och fick bryta Race 2 berättar han.

  Utmanande helg, efter min incident på kvalet så blev racen ännu tuffare, men ändå nöjd över min start och första varv i Race 2 då jag plockade många placeringar, synd bara att jag fick en smäll så tidigt i racet och fick bryta redan på första varvet.

  *

  Många av Tom Kristenssons fans har efterlyst lite ”merchandise” eller på svenska prylar som köps för att stödja Tom i WRC2 med M-Sport Ford. Nu har detta äntligen blivit verklighet berättar Tom.

  Nu öppnar jag upp min webshop och ger er möjligheten att vara med och stödja min WRC2-satsning samtidigt som ni klär er snyggast i rallysverige  Vi har sweatshirts, t-shirts och mössor i alla storlekar, frakt ingår. Gå in på https://www.tomk.se/store/!

  Kul att även hans gamla samarbetspartner under J-WRC-åren, M-Sport Poland inte glömt Hörby-föraren. Efter Ypres har man redigerat ihop en fin film med Tom, David Arhusiander och Ford Fiesta Rally2 i huvudrollen.

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33.