15 dagar till Rally Sweden, Latvala ber om ursäkt, inget Värmland för Johan K., mycket rally i helgen och Ohlin fabriksförare.

Blogg

BloggTorsbyTemperaturen börjar nu höjas (eller kanske mer rätt borde sänkas med tanke på att alla vill ha minusgrader…) inför Rally Sweden som startar om exakt 15 dagar. Så här långt ser det också bra ut med minusgrader tio dagar framåt men tyvärr är det klenare med ”det vita guldet” enligt yr.no:s prognos. BloggHyundai
WRC-nörden Fredrik Gustavsson hittade idag också Hyundai-teamet i Östersund där man kör tester med nya bilen. På plats i Jämtland var Thierry Neuville och Nicolas Gilsoul men vad jag förstår var inte minusgraderna på samma ställe, istället tre plus enligt SMHI

*
BloggOgier kopia 2Jari-Matti Latvala dementerar nu med eftertryck de rykten som cirkulerat i stort sett alltsedan han och Sebastien Ogier blev teamkompisar hos Volkswagen. Rykten som gjorde gällande att de båda inte drog jämnt och att detta till största delen skulle bero på Ogier. När så Latvala gjorde en intervju inför Rally Monte Carlo valde skribenten med eller utan avsikt att misstolka finnen.
De orden är inte mina, säger Latvala till Autosport.
Det han syftar på är att det i artikeln stod att världsmästaren vägrade att prata med honom efter tester och som anledning till misstolkningen från skribenten anger Latvala språkproblem.
Jag blev uppriktigt irriterad över detta, inte alls min stil att prata illa om varken team eller förare och jag vill be alla om ursäkt som känt sig träffade. Men dom känner mig och vet att detta inte var jag! BloggLatval kopia 2
Det Latvala menade i intervjun var att det var skillnad när han och Mikko Hirvonen körde ihop hos M-Sport och Sebastien Loeb var totalt dominerande. Då var de båda tvingade att verkligen jobba ihop för att försöka slå honom.
Det var skillnad när jag sedan kom till Volkswagen, där fanns ingen hjälp att få för att slå den nye Sebastien, förklarar Latvala.
Istället fick han kämpa själv i sin ambition att köra snabbare än den fyrfaldiga världsmästaren.
Det var detta jag sa, förklarar den nya Toyota-föraren.
Han tillägger att nu är det återigen samma läge, han och Juho Hänninen jobbar ihop för att försöka slå Ogier. Så här långt ser det också ut som att de bägge Toyota-åkarna åtminstone delvis, har häng på #1 Fiestan

*
Det blir ingen start i Rally Sweden för World RX-tvåan Johan Kristoffersson som länge försökt få ihop budget för att försvara sin fina elfte placering från 2016. Nu är det klart att Johan avstår och fokuserar istället på World RX-premiären med Petter Solberg nere i Barcelona.
I Värmlands Folkblad förklarar Johan att det inte enbart är budgeten som ställt till problem, tiden är också väldigt knappt då man planerar att börja testa de nya Polo Supercar redan den här månaden.

  *
  På fredag rullar alltid lika tuffa och minst sagt kylslagna Arctic Rally igång från Rovaniemi långt upp i Finland. Totalt 25 mil specialsträckor har förarna att avverka innan målgång på lördagskväll.
  Ur svensk synvinkel är Lars Stugemo och Olofströmsboende Kalle Lexes debut med den helt nya Skoda Fabia R5 som ersatt Sunnyside-R5-Fiestan. Lars har redan känt på nyförvärvet vid test i Finland för några veckor sedan. En test som utföll till belåtenhet.
  I Rovaniemi får han möta WRC-motstånd i form av Yazeed Al Rajhi som här kör en WRC-Fiesta av fjolårsmodellen. Bland favoriterna märks hemmaförarna Teemu Asunma och Juha Salo som båda kör R5-bilar. Jarkko Nikkara som bland annat kört Rally Sweden med en WRC Mini Cooper sitter i helgen i en Subaru från Tommi Mäkinens team.

  *
  Samtidigt körs Norska Mästerskapet med KNA Rally Finnskog och där är frågan om Eyvind Brynildsen/Anders Fredriksson ska köra hem andra raka NM-vinsten? Eller är det dags för Mads Østberg/Ola Fløene att ta sjätte raka segern i rallyt? Arrangören själv hoppas på sin egen Ole Christian Veiby att det är han som ska åka fortast på sträckorna kring Kongsvinger. En varning är också på plats för Henning Solberg som än en gång sätter Cato Menkerud i sin WRC Mitsubishi och jagar en femte seger, senast han stod övers på pallen i Kongsvinger var 2003. BloggGröndal kopia 4Alltid vasse Anders Grøndal (bilden)och Roger Eilertsen vill säkerligen också ha ett ord med när det kommer till segersnack och så även Frank Tore Larsen/Torstein Eriksen. I 2WD-klassen kör Steve Røkland med sin R2-Peugeot.
  73 startande har tre gånger två sträckor att köra på lördag.

  *
  Här hemma är det dags för en av de riktiga rallyklassikerna i helgen, Bergslagsrallyt med start och mål i Grängesberg. Bara fyra sträckor men i gengäld rejäla bitar på sammanlagt 92 kilometer. Återkommer med mer om klassikern innan helgen.

  *
  Vill egentligen inte skriva ”äntligen” då jag vet att MAS som driver Rally-SM jobbar hårt för att återge serien forna tiders status och glans. I dag fick jag dock höra en nyhet som man verkligen kan säga är ett stort steg framåt. Dock är mina läppar och tangenter förseglade så mer detaljer än så här har jag lovat att inte lämna, innan MAS själva släpper nyheten. ”Stay tuned!”

  *

  Simon Ohln, Kristianstad Kartingklubb inför SM på Åsum Ring.

  Händer mycket kring Kristianstad Kartingklubb och senaste nytt är att 16-årige Simon Ohlin numera kan titulera sig fabriksförare. Simon ska under året representera Daniel Ricciardos kartingteam och åka allt, både VM/EM/SM och Världscupen i OK-klassen. En klass där även klubbkompisarna Noah Milell och Sebastian Persson kör, men även ytterligare runt 200 förare.
  Redan kommande vecka drar säsongen igång för Simon och detta i Italien.