Självklart ska SVT sända från Rally Sweden och Sandell satsar rätt med IRC!

Blogg

I elfte timmen kommer så beskedet från SVT att man tänker bevaka årets första VM-tävling Rally Sweden. För mig är det självklart, men uppenbarligen har det inte varit lika glasklart i Stockholm. Annars hade väl det här beskedet kommit för länge sedan, eller?
Nu blir det fyra halvtimmeslånga sammandrag med start på torsdagen och avslutning på söndagskväll. Sändningstiden verkar dock inte optimal då man drar igång först klockan 22.45.
Vet inte om det slår ner som en bomb, men den absoluta majoriteten av de som kommer att följa sändningarna har ett jobb att sköta. Att då gå till sängs framemot midnatt för att stiga upp några timmar senare kan bli tufft. Men där är kanske en annan dygnsrytm i huvudstaden?
Ännu märkligare än den kassa sändningstiden är att man gör klart med tv-inslag en knapp vecka innan starten av vårt absolut största årliga publikevangemang. Märkligt då SVT Sports chef Per Yng själv konstaterar hur viktigt Rally Sweden är för kanalen i ett pressmeddelande.
– Det är viktigt för SVT att sända från årets största publika sportevenemang i Sverige, säger Yng.
Om det nu är viktigt, varför har man inte jobbat fram det här beskedet tidigare? Undrar vad Koft-Pops och gänget i Vinterstudion sagt om man fick besked vecka för vecka om man skulle sända ”laggsport” till helgen. Ramaskri och upplopp på redaktionen antagligen…
Patrik Sandell och Staffan Parmander skippar S-WRC som följer VM-serien och istället blir det IRC, Intercontinental Rallychallenge som blir deras huvudmål i år. Tror faktiskt att det är ett helt rätt beslut. IRC-tävlingarna lockar många duktiga förare, de flesta precis under VM-toppen. Flera proffsiga både fabriks och privat team kör serien, som avgörs i klassiska tävlingar. Premiären var ju i Monte-Carlo och för Patrik blir superkrokiga Tour de Corse (Korsikarallyt) premiär i maj.
Glädjande är också att Skoda Sverige går in som huvudsponsor även om det är tjeckiska JM Racing som blir Patriks samarbetspartner. Självklart är även Red Bull med på ett hörn. En liten parantes, är där någon sportgren där den ”röe tjuren” inte finns med? Det kan inte vara många? Nästa tanke, hur många liter energi säljs det om året, måste vara ofantliga mängder!
Härligt att se hur Tina Thörners popularitet bara ökar och ökar för var fredagskväll som går av Let´s dance. Även den här gången var Tina och Tobias i topp både hos jury och publik. Jag blir inte ett enda dugg förvånad om hon kör hem hela klabbet. Synd att hon aldrig dök upp på Sandgrund i Karlstad när det begav sig, då kunde man ju lärt ut ett och annat tricks…
Känner du dig lite vinterdeppig och behöver något att pigga upp dig med? Slå en signal till Udo Sparwald i Tyskland och berätta att du är intresserad av hans fina rallybomb, Lancia Stratos från 1974 som är till salu. Bilen verkar mycket fin och är garanterat rostfri. Står dock inte något i annonsen om den är besiktigad, men det får man väl ändå utgå ifrån av prislappen att döma. Udo vill ha 340 000 euro för Stratosen. Cirka tre miljoner kronor, ja smakar det så kostar det!