Safari kan flyttas till september, "datarally" ökar intresset, Bil-O virtuellt i Danmark, mer inställt, proppen ur i Hässleholms GP, ny Fiesta till Åhuskärr och en lite svindlande bild!

Blogg

Arrangörerna av Safarirallyt har ännu inte gett upp hoppet att kunna runda Coronapandemin och köra som planerat i mitten av juli. Nästa måndag öppnar mediackrediteringen för nationell media medan FIA avvaktar någon vecka med sin del. Enligt kenyanska Dalily Nation är all utrustning som krävs för WRC redan på väg över Atlanten med båt från Rally Mexico till hamnen i Mombasa. Härifrån går allt med tåg till Nairobi för att vara på plats några veckor före planerad start. Fortfarande är det dock oklart hur teamen ställer sig till start i Afrika, tidigare har man visat upp en ganska kritisk fasad mot att rallyt körs. Nya rykten har nu också börjat surra att det kan bli flytt av ”Safari” och då nämns både sensommaren eller ett övertagande av Rally New Zealands datum i september. När dessutom premiärministern där för någon dag sedan, uttalade sig att landets gränser kommer att vara stängda för utlänningar under lång tid framöver öppnade sig onekligen en dörr för flytt av Safari. Tidigare har det lovats besked från FIA och Kenya nu på lördag om rallyt ska köras, flyttas eller ställas in.

*

Att ens fundera på hur allting ser utom en-två månader är egentligen helt meningslöst, läget verkar skifta dag för dag. Vissa öppnar upp samhället medan andra diskuterar i termer att smittan väntas ta ny fart och allt måste hållas nere. Något som inte påverkas är de virtuella tävlingarna som verkligen upplevt en ny vår. Tusentals människor inklusive fullblodsproffs, tävlar mot varandra i allt från rally till Formel 1. Nu börjar även WRC-team som M-Sport Ford att kika på ”datorrally” som ett led i att hitta nya talanger den dag Corona har flyttat på sig. Teamchef Richard Millener funderar i dom banorna även om han menar att jakt på talanger försiggår alltid och överallt.

  Nu under Coronakrisen har vi sett ett stort antal sådana (talanger)  ”online”, menar han.

  Millener hävdar också att rallyintresset ökar tack vare att man kan tävla framför datorn något som han sedan hoppas får återverkan, när allt lite mer normalt. Därför är det viktigt att hålla intresset vid liv även när ”Rally IRL” är tillbaka. 

  *

  Ett enormt kliv från WRC kan tyckas men ändå inte. Danska förmannen i ”Vejsportudvalget”,  Ole Skov arrangerade i går kväll ”Corona-papirløb”, där de som ville kunde deltaga hemma vid datorn. Bil-O-entusiasten Rune Nilsson från Hässleholm deltog ihop med lika entusiastiska sonen Andreas.

  Gällde att lösa klurigheter på banor med olika svårighetsgrader, berättar Rune.

  På ett bestämt klockslag sände han ut tävlingsuppgifterna till de tävlande och när man efter några timmar löst uppgifterna sände man tillbaks skyltkortet där man skrivet upp de kontroller man passerat och fick då sin sluttid.

  75 ”ekipage” deltog vilket är betydligt fler än vid en vanlig Bil-O-tävling därav en handfull svenskar.

  Tyvärr har vi inte sett något liknande från det  Bil-O utskottet hos SBF, hade kanske varit lämpligt nu när svensk Bil-Overkligen är på väg ner, menar Rune.

  Folk har kanske mer tid i dessa tider plus att det är både billigt och miljövänligt. Kan kanske locka någon datanörd till sporten…

  Foto: Privat

  Rune som brukar köra när han och Andreas tävlar, kom även fram till en annan slutsats.

  -Det är på vänstersidan jag skall sitta i bilen och mitt resultat är inget att prata om då det var första gången jag ”läste” en dansk Bil-O, berättar Hässleholmaren och den store Opel-entusiasten.

    Trots att jag deltog i C-klassen så hade jag bara ett fåtal efter mig (mycket slarv) medan Andreas blev 5:a i A klassen.

  *

  Över till dagens inställt, först ut är det finska Lahti Historic Rally ingående i den historiska serien för Rally-EM som flyttar fram ett år till 2021 från 14-15 augusti i år.

  Även om gränserna skulle öppna i början av augusti bör utländska deltagare vara helt säkra på detta inom det snaraste så att resplaner med färjor och flyg kan planeras, säger en av de ansvariga Jani Seppälä i ett pressmeddelande.

  – Även ekonomiskt skulle det vara mycket svårt att tfå ihop en så här svår ekvation! 

  I Danmark röner ”Birch Tvilum Rallyshow” samma öde, berättar Løbsledelsen, Kjellerup og Omegns Motorklub. I år var det 42:a gången som det skulle ha showats i Fårvang nära ÅrhusJylland.

  Även här hemma ställs det in och igår meddelades att YRC-sprinten ingående i Öppna Östra Sprintcupen som var planerad att köras den 7 juni på skjutfältet i Kungsängen att denna flyttas till hösten. Ny datum blir den 13 september då det var ledigt från skjutning på fältet.

    Sen får man se om omständigheterna har förbättras när det närmar sig, menar Stefan Jägerhult.

  *

  I går uppmanade jag svenska RS-åkare att skynda på med anmälan till Hässleholms GP som då mer verkade ingå i ”Danska Mästerskapet” än i RS-DM/Asfaltcup. Dom röd/vita dominerade listan totalt men nu har de blå/gula passerat med råge och idag står räkneverket till den 26 juli på 74 anmälda. 25 danska, tre norska och en ”polsk” bil är anmälda resterande är svenska. Vad gäller den polska anmälan så handlar detta om Lunds flitige BMW-åkare Skawomir Bronk, mer exotiskt än så blev det inte. Från Norge kommer Rune och Viktor Lasch Danneborg, WRC-Fiesta respektive R5-Citroën. Familjen Danneborg kompletteras av Lars M Berntsen i sin Maxi Ford Escort. 

  Foto: Tommy Svensson

  Nya tunga namn från Danmark har även tillkommit som en del av ”The Madsen Family”, Kim med Line Lykke Jensen i den udda Peugeot 307 WRC. Ett aktat namn i dansk rallysport sedan massor av år är Jens-Ole Kristiansen som dyker upp i Hässleholm med en Peugeot 206 WRC där Dorte Hasseriis sköter noterna. Två heta R5-åkare har också anslutit, Marco Gersager/Carina Möller, R5-Skoda och Michael Mcbride/Sabrina Sørensen i Peugeot 208 T16. Även fjolårsvinnaren Joachim och Adam Grahn har vaknat och ämnar försvara segern med samma vita WRC-Fiesta som då. 

  *

  Foto: Staffan Andersson

  Även om ”Jocke” väljer att köra Fiestan med WRC-gener skulle det vara fullt möjligt för honom och Adam att istället välja den helt nya Fiesta R5 MK2 som idag landade i Åhuskärr. En bil som GN Motorsport beställt sedan länge hos M Sport i Cumbria men som på grund av Corona tvingats till ”karantän” hos företagets polska filial. Nu har dock allting löst sig och i förmiddags kunde ”skötaren” Staffan Andersson välkomna Fiestan till nya hemvisten.

  Foto: Staffan Andersson

  Nu väntar vi bara på att alla papper ska bli klara hos Transportstyrelsen sedan är Fiestan redo för uthyrning, förklarar Jocke, ”G” i GN Motorsport.

  *

  Foto: Tommy Svensson

  Lite långsökt kanske, men det går att knyta ihop detta med att f.d WRC-stjärnan Kenneth Eriksson från Äppelbo i dag fyller 64 år. Knuten är att på den här bilden poserar Per ”Börje” Andersson tillsammans med Colin McRae, Stoffe Nilsson och födelsedagsbarnet inför starten av ”International Swedish Rally”. Samma ”Börje” som i år ska sköta notläsningen åt Grahn när väl rallysäsongen kommer igång efter Corona. Visst är det en svindlande bild med två från  Hässleholms MK, omgivna av två världsmästare. Redan 1986 tog Kenneth  VM-guld i Grupp A med en Volkswagen Golf medan skotten gjorde samma sak 1995 med Subaru i WRC. Snacka om att det var stjärntätt i Bror Danielssons bilhall i Karlstad denna onsdagkväll i februari för drygt 20 år sedan.

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se Tommy Svensson