Rykten att Hyundai lämnar WRC, Tänak och Breen laddar upp i södra Belgien, Eric J. vann i Tyskland, motorsportutövare Covid-19-immuna och "ryskig" rallyvideo!

Blogg

Idag avslöjar DirtFish ett rykte som borde skaka om hela rallyvärlden, Hyundai lämnar WRC redan efter säsongen 2021. Än så länge är detta inget som är bekräftat, men källor nära WRC och även inom sportvagnsracingen dit Hyundai förväntas lägga sin motorsportbudget. menar att så är fallet. En strimma hopp är då att man i Alzenau ändå ska fortsätta med sin ”Customer-avdelning” och bygga nya Rally2-i20 och så klart se till att det finns reservdelar framöver. Ryktet säger även att det ska börja tillverkas en Rally3-i20 inom kort så helt verkar man inte vilja lämna rallyvärlden. Som väntat vägrar Andrea Adamo att kommentera saken men medger att övergången till hybrid-bilar är ”a little tricky”, inte bara tekniken i sig utan även den korta tid man har på sig att bygga helt nya bilar.

Foto: Tommy Svensson

Jag är bekymrad över detta, medger Adamo.

  Senaste budet är att inte förrän i februari ska första hybridbilarna vara klara för test vilket ger knappt ett år innan de ska vara ”flygfärdiga”. Enligt uppgift har Adamo även försökt förmå FIA att skjuta fram lanseringen av de nya bilarna som ska göra entré 2022. Året efter är det tänkt att såväl Formel 1 som IndyCar ska använda samma teknik och då menar Adamo att det vore bra att koordinera detta med även WRC. 

  FIA-basen Yves Matton verkar dock inte vara inne på samma linje, utan menar istället att övergången till ”framtiden” är nyckeln till WRC:s överlevnad. Till DirtFish säger Matton.

  Att få in hybridbilar 2022 är nödvändigt för att få  med tillverkarna och därför är det inte möjligt att skjuta fram detta.

  Han stänger dock inte dörren framför näsan på Adamo utan medger att nya besked kan komma inom kort. Både Toyota och M-Sport Ford förväntas inom kort skriva avtal med FIA om deltagande med hybridbilar medan Hyundai avvaktar. Om man bestämmer sig för att lämna WRC finns där flera serier som bedöms som intressanta, WEC och Le Mans eller GT3 racing skulle passa in i Hyundais motorsportprofil.

  Som åskådare känns det som att FIA och Yves Matton spelar ett högt spel om det i potten ligger ett Rally-VM 2022 med kanske bara Toyota och M-Sport Ford. Drömmen om att med nya teknik få in nya bilmärken verkar än så länge stanna vid just en dröm. Har skrivit det tidigare och vet att jag också har många på min sida, kör WRC med ”Rally2-bilar” efter 2021.

  Foto: Tommy Svensson

  Alla dagens VM-team har snart tillgång till den typen av bilar (Toyota förväntas få premiär 2021) plus att kanske även Skoda och Citroën skulle hoppa på VM-tåget igen. Fördelarna vore många bland annat  jämnare bilar och framförallt mycket lägre kostnader vilket i dagens pressade Corona-läge borde ha högsta prioritet.

  Nu är det även tänkt att Rally2-bilar ska få ett enklare hybrid-system mot ”storebrödernas” men ett år senare, alltså 2023. För FIA är det viktigt att visa att sporten går hand i hand med miljön.

  Mindre utsläpp men även självklart att visa ur existerande teknik från vanliga bilar kan omvandlas till att även passa i rally, förklaras det från Paris.

  Planen är att ha bilar klara för homologering om ganska exakt ett år och sedan kunna växla in i WRC 2023. 

  *

  Foto: Tommy Svensson

  Trycket på de belgiska rallyarrangörerna ökar både med att få till ”Corona-säkra” tävlingar men även att man får mer storfrämmande än normalt. Till ”South East Belgian Rally” kommande helg anmäler Hyundai både Ott Tänak och Craig Breen för att köra de 15 mil asfaltsträckor som bjuds. Ett lyft för rallyt som inte innehåller några direkt namnkunniga bland de drygt 50 anmälda. Det man är lite undrande över är varför inte Thierry Neuville också blivit anmäld eller räknar Adamo redan med att hans kännedom om de belgiska vägarna är tillräcklig… 

  *

  Foto: ADAC GT Masters

  På lördagen tog Henric Skoog sin första seger i tyska ADAC GT Masters och på söndagen var det Eric Johanssons tur att kliva upp överst på pallen. I sin BMW M6 GT3 #14 för MRS GT-Racing tog han över ratten från teamkamraten Jens Klingmann som då var i ledning och som sedan svensken förvaltade hela vägen i mål. På andra plats och mindre än sekunden efter kom så Henric Skoog men med ett tidsstraff på tio sekunder. Ett straff för att han i likhet med många andra fick för att ha kört utanför banmarkeringen och puttade ner honom till plats fem. Även Joel Eriksson drabbades av samma straff  samtidigt som hans bilkompis Aidan Read inte kom ur depån efter att ha bränt kopplingen, vilket innebar brutit för BMW-duon. Med två tävlingar kvar i serien är Eric Johansson bäste svensk på tionde plats med Henric Skoog två placeringar efter. Jimmy Eriksson är bäst av skåningarna som 23:a medan Joel är på 31:a. Leder serien gör Patric Niederhauser/Kelvin van der  Linde.

  *

  Foto: Tommy Svensson

  Lyssnar på radion att Corona ökar dramatiskt i Skåne och av orsaker som ingen riktigt verkar förstå. Från 55/dag i förra veckan till idag 89 vilket så klart oroar många inklusive mig själv. Samtidigt har jag funderat lite på hur man skulle kunna fixa pandemin och en väg kunde vara att tvinga folk till att börja tävla i motorsport av något slag (obs. ironi) om inte detta så åtminstone bli mekaniker eller funktionärer. Styrker min tes med att just dessa grupper inte verkar löpa någon risk att varken smittas eller smitta andra med Covid-19. Ser idag att kommande helgs endurotävling ”Gotland Grand National” samlar 2300 förare på Tofta Skjutfält men att ”tävlingarna är så Corona-säkra som möjligt” enligt arrangören Nordic Sport Event.

  Tofta skjutfält är gigantiskt stort och eftersom vi inte kommer att ta in publik är det ett tryggt evenemang, säger Conny Bohlin till SVT.

  Alltså är det helt klarlagt att det är publiken som smittar medan alla andra, här kan vi nog räkna med bortemot 4000 personer på samma ställe att samtliga dessa är kärnfriska. Nog haltar logiken en hel del när det är okej att så många människor samlas låt vara utomhus, samtidigt som 50-gränsen inte på något vis plockats bort för övriga sammankomster. FHM/Anders Tegnell & Co må vara experter på området men när det kommer till logik så lämnar onekligen deras åtgärder mycket övrigt att önska…

  *

  Just nu florerar en ”ryskig” video från helgens deltävling i Ryska Mästerskapet ”Rally Pushkinskie Gory 2020”. I en knepig vänsterkurva på sträcka fem rullas och kraschas det hej vilt. Faktiskt stämmer för en gångs skull uttrycket, ”staplade bilar ovanpå varandra” för det var exakt vad man gjorde. Noterbart är att enda varningen för bakomvarande var en kille som vad jag kunde se, stod och viftade med en bit vitt tyg. Kan också konstatera att viftningarna inte hade någon som helst effekt utan avåkningarna bara fortsatte. Syns också att mentaliteten hos rysk rallypublik och svensk inte är riktigt samma…

  *

  Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se