Rådström genrepar inför Wales i Slovenien, Johan K. hoppar i en Porsche, rysare att vänta i Uddevalla, fylls på i VOC:s Mästarmöte, Oscar/Nellie vann SSRC och Rally Blekinge publiksatsar!

Blogg

Även fullt seende hönor kan missa korn vilket jag fick ett bevis på i går. När jag noterade att WRC2-ledaren Nikolay Gryazin  skulle göra Polo-debut i slovenska 8. MAHLE Rally Nova Gorica 2019 lät jag även ögonen passera övriga namn i ”Entry list”. Hur jag då kunde missa den svenska flaggan och bakom den Dennis Rådström/Johan Johansson är nästan ofattbart, ”borde kanske gått till Specsavers”? Hur som helst så laddar svenskarna upp inför avgörandet i Junior-WRC, Wales Rally GB genom 15 mil krokigt asfaltrally i Slovenien. Detta gör man med en Ford Fiesta R2 med #20 på bakrutorna och går då ut efter snabbe hemmaföraren Tim Novak. En förare som bland annat Tom Kristensson hade tuffa duster med i ADAC Opel Rallye Cup (Adam-Cup). Efter detta har Novak de två senaste åren kört i det Slovenska Mästerskapet med en R2-Opel Adam. Med andra ord en bra värdemätare för Dennis och Johan, är man före honom så finns all anledning till att vara nöjd med Wales-genrepet.

Efter de två första av de 13 sträckorna stämmer min analys tämligen bra då Tim Novak ett tag var bästa 2WD före Rådström. Värmlänningen inledde bäst och var snabbast på sträcka ett men Novak svarade direkt och på tvåan, var han nästan halvminuten före. Men så blev sträckan rödflaggad efter en olycka med ungraren Gergely Fogasi i en R5 Fiesta och alla fick samma tid. Detta gör att Rådström ligger kvar på en stark 15:e placering av de 100 startande och är bästa 2WD. 

*

  Känns inte som att Johan Kristoffersson kan få nog av att köra rally eller racerbil. Nästa helg ska han försöka vinna SM-finalen i Blekinge och helgen därpå är det inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Här har Johan tre titlar att försvara och är redan klassad som seriens mest framgångsrika förare, inte minst genom att vinna alla 13 racen 2015 som också var sista året med Porsche.  Nu sticker han emellan med comeback på Mantorp den 3-4 oktober. 

  Vi har egentligen fullt upp med alla våra andra engagemang och åtaganden, men att vi ens värderar att göra det här inhoppet är att vi tycker att Porsche Carrera Cup Scandinavia är ett riktigt bra mästerskap, mästerskapet håller hög internationell klass, säger teamchefen i KMS pappa Tommy och tillägger.

  Om vi med den här starten kan bidra med något litet så är det bara roligt, för vi har haft så stor nytta av Porsche Carrera Cup i Johans karriär. Sedan får vi se vad vår medverkan på Mantorp Park kan innebära för framtiden. 

  *

  I helgen avgörs AsfaltCup.se genom Uddevalla City Race. Strax över 60 bilar kommer till Uddevalla men av dessa är där bara sju skånska RS-åkare som väljer att köra ”RS-finalen”. Av dessa är fyra ur topp-fem anmälda och så klart cupledaren och DM-vinnaren Fredrik Dehlin från Hässleholm. Han utmanas främst av klubbkompisen Viktoria Lindh som skuggar från sin tredje plats, fyra poäng efter. Dock är inte tvåan Peter Vestlund anmäld vilket lämnar fältet fritt för de båda Grupp E-åkarna från Hässleholm att göra upp om segern. Reglerna säger att en deltävling måste räknas bort från slutresultatet och räknar jag då rätt, borde detta innebära att Viktoria har trumf på hand. Hon har en poäng att räkna bort från sina 82,5 poäng och hamnar på 81,5 inför finalen.

  Gör jag så samma räknemanöver på Dehlin försvinner en 13-poängare vilket innebär 73,5 poäng, eller åtta poäng efter ”Dödsskalle-Golfen”. Med andra ord upplagt för en rysare i Uddevalla. Rysare blir säkerligen också fajten om totalsegern där fjolårsvinnaren från Hässleholm Rolf Grybb i sin R5 Citroën troligen får det tufft mot hemmafavoriten Mattias Olsson. Trots att Mattias än så länge är C-förare har han redan imponerat med sin R5-Fiesta. I morgon får han också en riktig måttstock på sina ”asfaltskills” när han möter segermaskinen i södras RS-tävlingar. 

  *

  I samband med SMK Örebros ”Rikspokalen” firar VOC Mekonomen Rally lite extra när det är final för deras SverigeSerien. Man har även bjudit in tidigare ”SS-vinnare” och där det nu hela tiden fylls på med från tidigare VOC-hjältar. En som kommer att saknas den 5 oktober är Tom Kristensson, som av förståelig anledning väljer J-WRC-finalen i Wales istället för chansen att bli ”All time VOC-winner”. Likaså saknas familjen Levin, Henrik och Ida från SMK Hörby i ”Mästarmötet”. Det närmaste Skåne man kommer i anmälningslistan är flitige besökaren i SSRC (slutade trea i Prispottlistan, fyra poäng bak ”vinnarna”) Patrik Fredriksson, Fryksdalen (t.v på bilden med Levin på andra sidan). En som kommer till Örebro är dock forne Opel-föraren (och lite Volvo får väl medges), Mats Karlsson, Säffle. Värmlänningen vann serien två år i följd 1993-94 innan det började plockas medaljer i Rally-SM. Carleric Johansson som startade serien i klassen Volvo Original Cup kan inte nog understryka hur viktigt Mats deltagande i seriens begynnelse  varit. 

  Mats tidiga anslutning till VOC kom att göra att klassen fick den status den förtjänade och efter det, har det blivit många starter i SM och internationella tävlingar som tex Svenska Rallyt. 

  -Med detta sagt är Mats än idag en förare som besitter en ruskigt hög förarkompetens oavsett vilken bil än han kör. 

  Föremålet själv är inne i en intensiv period med sitt företag så det tog lite tid innan det blev tummen upp, berättar värmlänningen. 

  Att bli nominerad till Mästarmötet och att denna typ av arrangemang inte kommer ofta, gör att man helt enkelt inte vill missa tillfället till något så kul! 

  *

  När vi nu ändå är inne på rally med Volvo-bilar i ”standardskick” så kommer jag på att jag inte visat vem som vann Sydsvenska Rallycupen 2019. Vinnarna efter lite strul med regeltolkningen blev Skillingaryds Oscar och Nellie Karlsson. Paret har följts åt ihop med Mattis Olsson och Marcus Sundh i stort sett från premiären i Simrishamn. Efter finalen i TV-Svängen stod dom två också på exakt lika poäng 509 poäng. Till slut särskiljde SSRC-ansvariga till Oscars fördel  som så klart även vann C-förare Standard R1b i SSRC.

  *

  Ingen kan komma och påstår utan att Olofströms MK/Asarums MS går ”all in” när man nu fått förtroendet av MAS att arrangera SM-finalen i rally. Imponerande marknadsföring sedan tidigt i våras av Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge och nu släpper man även programmet som gjorts på ett för mig helt nytt sätt. Man har fokuserat på den mer ”rallyovana” publiken berättar David Pettersson i arrangörsledet.

  Vi har länge sett ett behov inom rallysporten att tänka mer utifrån kundens perspektiv, som  arrangörer har vi de tävlande, men framförallt publiken, som våra kunder, berättar Pettersson.

  Det är publiken som kommer bära med sig minnen från denna otroligt häftiga sport, och som de kommer berätta om till andra.

  Pettersson ser detta som ett utmärkt sätt att marknadsföra sporten och något som i förlängningen ska ge fler både tävlande och publik. Detta är dock inte det enda.

  Utan även mer till sporten positivt inställda människor!

  Tävlingscentra är förlagt centralt i Karlshamn på First Hotel Carlshamn för att locka även redan icke rallyfrästa. Men även programmet är mer förklarade än vad som är normalt i ett rallyprogram.

  Vi har för första gången i samarbete med Sparbanken i Karlshamn tagit fram ett programblad som riktar sig till människor som aldrig varit på en rallytävling. Utgångspunkten har hela tiden varit att den som läser inte vet någonting om hur rally fungerar. 

  Detta berättar Pettersson utesluter dock inte all den ”vanliga” informationen som riktar sig mer till den rutinerade delen av publiken. Till exempel presenteras speciellt actionfyllda avsnitt (kan inte ha varit svårt att hitta är min tanke) på sträckorna. Även var man enkelt kan parkera.

  Dessutom avstånd från dessa hur långt man behöver gå och i fall det är lämpligt att ha med sig barn. Allt för att kunna ta med sig en otroligt fin upplevelse av hur välplanerad tävlingen är där vi tänkt tidsschema ur både tävlings och publiksynpunkt. 

  *

  I går var det som vanligt avslutning för TV-Svängen 2019 med trevlig grillkväll vid klubbhuset. Tävlingsledarduon Eva-Marie Hasslöf och Mia Nilsson visade sig inte bara vara duktiga på att arrangera en nästintill helt perfekt tävling, även deras kunskaper att grilla hamburgare var ypperliga.

  Trevlig helg!

  *

  Motorbloggen hämtar sitt material förutom genom egna källor, via officiella pressreleaser och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Tommy Svensson