Ovist hos M-Sport, duellen Tidemand vs PG dominerar ESR, Solberg jagar Bryntesson och fint avslut för TV-Svängen.

Blogg

Hur pass bra sover M-Sports Malcolm Wilson om nätterna? Frågan känns relevant med tanke på att alla verkar vara och dra i teamets förare. Stämmer alla rykten så kan det mycket väl också bli så att Wilson får ställa upp med helt ny line up i Rally Monte Carlo 2018. Detta om Sebastien Ogier går till Citroën (högst troligt) och Ott Tänak lämnar för att köra ToyotaJuho Hänninens bekostnad. Återstår gör då Elfyn Evans, idag i DMACK:s Fiesta och så Mads Østberg som kör helt utanför M-Sport genom ADAPTA Motorsport. Ingen skugga över varken Evans eller Østberg, men ändå lite för tunna för att fylla ut en redan världsmästare plus en blivandes kostymer.
Om nu Ogier och Tänak försvinner så får Wilson leta bland de som eventuellt får lämna och där tänkbara kandidater är Hyundais Hayden Paddon och Dani Sordo samt Kris Meeke och Craig Breen hos Citroën (har på känn att Stephane Lefevbres franska blod spelar roll hos Matton). Här finns inte heller den WRC-vinnare som behövs hos M-Sport, Meeke har tempot men för övrigt är inte hans cw imponerande. Dock en brasklapp, kanske är det kombon Meeke+C3 WRC som inte funkar ihop och ett bilbyte är det som behövs för ”The Ulsterman”?
Eller så kan Wilson tänka helt nytt och som svensk tänker jag så klart på Pontus Tidemand, men det finns andra kandidater som kan bli tuffa att runda för WRC2-vinnaren. Tänker främst på Teemu Sunninen och Eric Camilli som redan finns hos M-Sport. Sedan kommer också Kalle Rovanperä med stormsteg. Under tiden kan Wilson drömma sig tillbaka tillbaka 2013 då han mönstrade upp WRC-gänget Mads Østberg, Thierry Neuville, Hayden Paddon och Nasser Al Attiyah. Åtminstone Neuville skulle teambossen nog gärna se göra comeback hos ”The Blue Oval”.
Silly season fortsätter…

*
Sent i eftermiddag eller exakt klockan 17.30 är det dags för ”sanningens ögonblick” då SM-finalen East Sweden Rally rullar i gång med ”SS1 Stångebro”. En fin publiksträcka strax intill Saab Arena och efter detta körs ytterligare två sträckor, under vad det verkar en regntung fredagskväll. Runt halvåtta ska första bil starta på ”SS3 Ulrikdal” och redan där borde man kunna få en fingervisning om vilka som kan sätta ”Svensk Mästare” på sina visitkort på lördag eftermiddag.
Som vanligt finns Rally Live på plats för att bevaka tävlingen och en nyhet är att i samarbete med TOOLS även kommer att direktsända första sträckan med bild på SBFplay.se. Sändningen startar 17.00 med ett uppsnack och en summering av SM-säsongen innan sträckan startar 17.30. Kommentator är Sebastian Bourghardt som ihop med Per Johansson och Miriam Walfridsson sköter Rallyradion via SBFplay.se, Rallyradion.se eller i appen SBFPLAY Radio.

*
Då är det dags för 2017 års sista SM-tips.
Trimmat 4WD.
1. Pontus Tidemand Skoda
2. PG Andersson Skoda
3. Mattias Adielsson Mitsubishi
Ett färskt WRC2-guld skojas inte bort och med VM-tempot färskt konserverat tror jag att PG får det tufft mot Pontus som kommer i en svart R5-Skoda med Jonas Andersson till höger. Även om PG sitter i en vassare och vitare  Skoda-variant med Emil Axelsson vid notblocket tror jag på Eda-seger. Lika intressant är fajten om tredje platsen och där Tobias Johansson utmanar Mattias Adielsson. ”Lill Ekens” tuffa uppladdning med en krånglande Mitsubishi-motor innebär antingen en extra taggning eller att Ludvika-åkaren är lite sliten. Bilen var fortfarande inte raceklar i dag på morgonen, men allt var under kontroll berättade Tobias på väg ner till Linköping.
Vi har gett upp finalstarten tre gånger och även avbokat hotellet. Men tack vara fina kompisar bland annat Mattias Adielsson och Micke Gustavsson blir det ändå start…
Som SM-vinnare satsar jag på ledande Thomas Thunström.

  *
  Trimmat 2WD.
  1. Robin Sandberg Toyota
  2. Pelle Willén Toyota
  3. Kristian Johansson Golf
  Utan tvekan blir det både seger i helgen och SM-guld för firma Sandberg/Bengtsson i NYBE-Corollan, grattis Småland säger jag.

  *
  Otrimmat 4WD.
  1. Jakob Jansson Mitsubishi
  2. Emil Carlsson Mitsubishi
  3. Markus Gerdåker Mitsubishi
  Funderade först på att hoppa över tipset i den här tunna och kan jag tycka, knappt SM-värdiga klassen med sina fyra startande. Klar SM-vinnare är Jakob Jansson bara han rullar över startrampen…

  *

  Otrimmat 2WD
  1. Johnny Andersson Peugeot
  2. Anders Åberg Peugeot
  3. Mikael Jirvelius Ford
  Här blir det skånskt SM-guld med Åberg och kartläsande svågern Björn Johnsson. Tror att paret är så smarta att man i allra sista tävlingen innan bilen parkeras för gott, kör enbart på säkerhet med tanke på de väntande guldhattarna.

  *
  Junior-SM Trimmat.
  1. Pontus Åhman Opel
  2. Andreas Persson Renault
  3. Marcus Theorin Suzuki (bilden)
  En Opel i startlistan innebär med automatik etta på tipset och dessutom är fjolårets Adam-Cup-åkare Åhman riktigt vass. Men SM-guldet går till Värmland och Andreas Persson.

  *
  Junior-SM Otrimmat.
  1. Elias Lundberg Peugeot
  2. Daniel Röjsel Ford
  3. Sebastian Johansson Ford
  STAR-talangen Lundberg imponerar verkligen och även fast Ford Sverige-Röjsel också är snabb, är Elias inne i ett vinnarflow och då blir det SM-guld.

  *
  I kväll startar även tredje deltävlingen i Danska Mästerskapet, Hankook Slagelse Rally med ganska exakt hälften så stort startfält som i ESR. Ur den synvinkeln kan man bara konstatera att intresset för det nationella mästerskapet är mycket högre här än i vårt broderland.
  Drygt 13 mil specialsträckor på asfalt med korta inslag grus är vad som bjuds det ”DM-åkarna” och där första sträckan startar klockan 20.30 ikväll och med målgång strax före midnatt.
  Vet inte om det blir hemmaseger i Slagelse då på pappret tysken Jan Becker sitter i tävlingens vassaste bil, en Subaru WRC S7. Han utmanas främst av 4WD-åkarna Ib Kragh, R5-Citroën, Steen Johansen, Mitsubishi och Kim Madsen R5-Peugeot. I 2WD-klassen saknas Jacob Madsen som kör i ”Adam-Cup” och istället får brorsan Kenneth Madsen bära favoritskapet med sin Suzuki Maxi. I den udda BMW M1:an kan Kim Boisen också blanda sig 2WD-segern. Inga svenskar är anmälda till ”DM 3”.

  *
  Medan World och Euro RX-förarna har tävlingsfritt i helgen är det fullt upp för motsvarigheterna i RallyX Nordic 2017. Med Götene och Strängnäs kvar i kalendern har Thomas Bryntesson chans att säkra guldet i Supercar redan på Kinnekulle Ring på lördag.
  Jag ser verkligen fram emot helgen. Nivån i toppen på mästerskapet är hög och det kommer att bli riktigt tufft. Vi måste ha ett bra resultat och säkra viktiga poäng, det är huvudsaken. Vi tar inte ut något i förskott, säger Bryntesson.
  Mest jagar Oliver Solberg som vunnit en deltävling hittills under året och jagar nu sin andra fullträff.
  Avslutningen på säsongen hoppas jag blir bra och jag tänker slåss om pallplatser både i Götene och Strängnäs. Fighten mellan mig och Thomas har varit bra hela säsongen och jag hoppas det fortsätter så.
  Han varnar dock för inhopparen EM-åkande Robin Larsson och detta med all rätt.
  Det är alltid kul att köra på hemmaplan och fightas med bekanta ansikten. De flesta av toppförarna i RallyX Nordic är samma gubbar jag fightas med i EM så det är väl lika bra att visa vem som bestämmer nu till helgen, lovar Robin.
  Tillbaka i RallyX Nordic är Ramona Karlsson som tar nya tag med sin VW Scirocco med ny energi tillsammans med teamkollegan Frode Holte.
  Tävlingen i Götene avgörs under lördagen och sänds live i SVT Play från klockan 15:00.

  *
  I går kväll sattes det punkt för TV-Svängen när det var sedvanlig ”efterfest”. Tävlingsledargänget Mia Nilsson, Eva-Marie Hasslöf, Patrik Persson assisterades av ordförande Magnus Helgesson i jobbet vid grillen. Ett styvt jobb då det handlade om att få till köttet lika perfekt som vanligt vilket de runt 60 funktionärerna kunde intyga att det blev.
  Blir lika imponerad och tårögd varenda gång över engagemanget från alla och trots allt det som gjort det möjligt att köra tävlingen utan avbrott sedan 1965.

  *
  Lördagen bjuder på en fullspäckad jobblista och där blir ingen tid över för någon Motorbloggen, men vi ses på söndag. Dessförinnan kan Kristianstadsbladets läsare njuta av Motorlördag med tonvikt på morgondagens Folkracetävling i Ripa. Trevlig helg.