Mats J. "Kung av SSR", Jonasson en "svart häst", Rally Live sänder direkt från Millebygden, fritt fram i Anderstorp och Magda gjorde första Peugeot-testet!

Blogg

På fredag är det dag för South Swedish Rally och av en slump fick jag idag min hand på en gammal bild från presskonferens inför rallyt 1989. Då samlade man ihop lite förhandsfavoriter plus några lokala förmågor för att träffa media och på den tiden var vi ganska många som ville skriva om landets största barmarkstävling. På träffen samlades fr.v. Harry Joki (Peugeot), Kenneth Ljunggren (hans nya Ford Sierra Cosworth 4×4 som gänget lutar sig emot) Björn ”Nalle” Johansson, (Opel Kadett), Leif Nilsson (Audi), Mikael Sundström (Mazda), John Nilsson (Audi), Juha Repo (co-driver till Sundström), Annika Ekeleund (co-driver i brorsan Rogers Audi), Ingemar Algerstedt och längst ut slutlige totaltrean i rallyt Tomas ”Gullabo” Jansson (Audi).

Lite kul är att bröderna Nilsson placerade sig intill varandra med John som elva och där Hans Nilsson (Porscheåkare Ola Nilssons pappa)skötte noterna. Som tolva kom då storebror Leif med Lars Svensson i högerstolen.

Fortsatte i bildhögen och hittade en av många seger bilder segerbilder som tagits av Mats Jonsson och Johnny Johansson,. Denna är från första segern 1983 och där Mats körde den blå/gula ”Swedish Junior Rally Team-Asconan”.

Efter detta har det blivit ett antal fler triumfer i SSR för Mats, rättare sagt elva segrar totalt i de 37 starter han gjort i rallyt. Till detta ska läggas till 19 pallplatser och att kalla Forshagas stolthet för något annat än ”Kung av SSR” är helt uteslutet.  Den som är närmast i ”Hall of fame” gällande vinster är Stig Blomquist, Thomas Rådström och ”Gullabo”, alla med fyra segrar. Vad gäller antalet starter i rallyt är där även där ett jätteglapp till tvåan som är småländske göteborgaren Gert Blomqvist. Precis som Gert visar på bilden har han totalt 22 starter i SSR, den sista gjordes 1997 med en Mitsubishi och Lena Lindberg som co-driver.

*

I år finns varken Mats Jonsson eller Gert Blomquist med i startlistan utan nu är det nya namn som gäller och i fajten om totalsegern lär det bli en uppgörelse mellan R5-klassens Skoda-trio Mattias Adielsson, SM-ledare, Fredrik Åhlin, tvåa och så outsidern och min ”svarte häst” Jörgen Jonasson (bilden). Nu väntar helt nya SSR-sträckor för trion men norrlänningen tonar ner sina chanser.

-Seger tror jag inte på för snön har precis farit här uppe och vi har inte testat en meter grus, menar Jonasson.

Bakom Adielsson/Åhlin/Jonasson finns fler ”svarta hästar” och en av dessa är gotlänningen Johan Holmberg som kör en R5-Fiesta. Seger på hemmaplan i Guterallyt stärkte självförtroendet men här var det hemmavägar menar Johan.

Tempo på Gotland kan jag hålla högt av egen erfarenhet, men det var länge sedan jag var i trakterna av Älmhult. Men jag borde vara närmare toppåkarna nu i alla fall än i vintras, för snö är inte mitt före…

Fjolårstrean Thomas Thunström, Citroën kan inte heller räknas bor och inte heller SM-femman Martin Berglund. Men det vill nog till att allting stämmer för att haka på i kampen om pallen. Samma sak för ledaren i klassen ”4WD-Övriga” Tobias Johansson men under vinterdelen har ”Lill-Eken” varit längre ifrån firma Adielsson & Åhlin än vad jag trodde innan säsongen drog igång. Kanske trivs Ludvika-åkaren bättre på grus med sin Mitsubishi…

*

Du som inte har möjlighet att åka till Millebygden på fredag för SS1 och SS2 får mölighet har att följa dramatiken via Filmfabriken som sänder live-tv med kommentatorer. Man kommer att ha flera kameror placerade längst sträckan så att man på ett bra sätt kan följa bilarna de två gånger sträckan körs.

Rally Lives ordinarie radiosändningar från fredagen kommer att utgå, och ljudet från tv-sändningen kommer att sändas ut i SBFPLAY Radio-appen. TV-sändningen startar klockan 16.00 på fredag och hittas på SBFplay.se. Rallyradion startar 07.30 på lördag via ordinarie kanaler.

*

Kommande helg är det mc-racing på Anderstorp Raceway och länge har det varit ovisst om den nitiske miljötjänstemannen hos Länsstyrelsen skulle lyckas stoppa både denna tävling och även andra i framtiden. Men idag kom så det förlösande, Länsstyrelsen blev överkörda av Mark och Miljödomstolen och det finns inte längre några hinder för tävling på den klassiska torvmossen.

*

I helgen gör Magda Andersson debut i Euro RX för sitt nya team DA Racing. Debuten blir i belgiska Mettet och i helgen körde SMK Hörbys rallycrossare första testen med sin nya Peugeto 208 RX Supercar.

Happy with the day and my pace, looking forward to Belgium this weekend, hälsar Magda sina internationella fans (dom är många vet jag)…