Lappi inte mogen för WRC-guld, Snapphanetipset med hemmasegrar, VOC i Killingen, ny i STCC och härlig Opelbukett!

Blogg

En svala gör ingen sommar säger det gamla ordspråket och ungefär så menar nog också Jari-Matti Latvala när han säger att Rally Finland-vinnaren Esapekka Lappi ännu inte är mogen att slåss om WRC-titlar. Han menar att unge Lappi helt naturligt ännu saknar en hel del nödvändig rutin.
Han behöver mer rutin och det finns rallyn såsom det i Mexiko där han ännu inte kört alls. När man vill kämpa om VM-titeln måste man först skaffa erfarenhet från alla VM-deltävlingar, menar Latvala.BloggLappi
Toyotas nykläckta stjärna håller med sin betydligt mer rutinerade teamkompis och våndas redan lite inför kommande ADAC WRC Rallye Deutschland.
I Tyskland är jag inte i min komfortzon, konstaterar Lappi.
Han håller också med om att det krävs mycket för att bli världsmästare och ett första steg är att kunna konkurrera i alla deltävlingar, inte bara på hemma plan. Att Lappi är ett världsmästarämne står utom allt tvivel, men som ett annat ordspråk säger man måste först lära sig att krypa innan man kan gå…

*
BloggCaveI veckan samlade Hyundai 18 förhoppningsfulla unga rallyåkare för ett första möte som så småningom ska ge ”en av de aderton” en plats i en Hyundai R5 och WRC2 till nästa år. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon komplett lista på de utvalda som var på plats i Alzeanu, därför vet jag inte om någon nordbo finns med. Dock har jag hittat tre britter som är uttagna, från BRC välkända Gus Greensmith, Tom Cave (bilden)och Opel Adam-föraren Chris Ingram. Här har onekligen Cave som redan kör R5-Hyundai i BRC och senast blev han trea i WRC2-klassen i Finland, ett visst övertag. Trots detta blev han överraskad över att komma i fråga för det här.
Måste erkänna att det här såg jag aldrig komma även om jag vet att Hyundai har haft koll på mig sedan i fjor, säger Cave.
Skulle onekligen vara intressant att få koll på vilka andra namn som finns på Hyundais lista…

*
BloggVeibyNu är första sträckan körd i FIA Asian Pacific Mästerskapet i Malaysia och efter denna leder indiern Guarav Gill men bara 1,3 sekunder före Ole Christian Veiby båda i MRF:s röd/vita R5-Skodor. Trea är Jari Ketomaa, Weng-Mitusibshi och femma Robert Blomberg med Lars Andersson till höger i en likadan ”Mitsu”.

  *
  I morgon är det lite av återstart för Sydsvenska Rallycupen och DM då det är i runda slängar två månader sedan förra gången det kördes en deltävling i mästerskapet. Då var det Växjö och Dackefejden medan det nu är Hässleholms MK som svarar för ”höstpremiären” med ”exaktacreative Snapphanerally” (inget namn som ligger så där enkelt i munnen precis). Därmed också dags för mig att berätta hur resultatlistan i R2/3 och R4/5 kommer att se ut i morgonkväll.
  4WD (R4/5)
  1. Stoffe Nilsson Subaru
  2. Robin Adolfsson Mitsubishi
  3. Ingvar Andersson Subaru
  4. Sune Larsson Mitsubishi
  5. Bengt Persson Mitsubishi

  070811 Segerpussen fick Stoffe Nilsson av dotern Julia 3,5 år efter sin första totalseger i hemmatävlingen AM-Tryck Snapphanerallyt. Co-driver och mamma Anna väntar på sin tur. Bild. Tommy Svensson

  Så klart måste Stoffe Nilsson med co-driver Jesper Johansson som leder SSRC och körandes på hemmaplan bli storfavorit till totalsegern. Inget annat än tekniskt fel på Subarun kan hindra Stoffe från att första segern i sitt hemmarally sedan 2012. En seger som då var Stoffes tredje i rallyt den första kom 2007 (bilden), den andra 2010 och så den fjärde 2017…
  2WD (R2/3)
  1. Johan Green Toyota
  2. Mattis Olsson Toyota
  3. Johan Kastenman Volvo
  4. Håkan Ståhl Peugeot
  5. Joacim Kristiansson Toyota
  Betydligt mer svårtippad klass än 4 WD där det bara finns nio anmälda medan det i den här klassen finns 25 förare att välj bland.

  Johan Green, Hässleholms MK och Kevin Athley, Växjö MS inför Snapphanerallyt

  Sätter dock min slant på Hässleholms egen Johan ”Kalle” Green som haft en strulig säsong med sin nyinköpta Toyota. En bil som visade sig vara minst av allt välbyggd vilket i förlängningen gjort att Kalle med co-driver Kevin Athley avbrutit försöket att försvara SM-bronset från i fjor. Nu verkar dock bilen vara okej vilket två totalsegrar på två veckor (Södra Sunnerbo och Eslöv) bevisar.
  Kanske borde jag ha haft med ”Volvo-ligan” Pontus Berglund, David Lindström, Jimmy Wessbo, Lars Mårtensson och Anton Claesson bland ”topp-fem” men tyvärr fanns det inte plats. Anton som för övrigt sätter J-SM-åkaren Erik Telehagen i högerstolen på 940.an

  *
  Med 150 förare/kartläsare på plats vid Hässleholmsgården imorgon finns där så klart mycket jag skulle kunna plocka fram och skriva om. Istället gör jag tvärt om och skriver om dom som inte är på Hässleholmsgården och vet till exempel att SMK Hörbys Thord ”Todde” Johansson i vanliga fall i en gul Grupp H 940 väljer bort morgondagens tävling. Sätt dig nu ner för istället för rally, väljer Todde i likhet med klubbkompisen Ola Wingren (han har som bekant ingen VOC att köra med ändå efter rullningen i Växjö) och enligt uppgift även Skillingaryds Christopher Zeijlon att trampa runt i dalaskogen och köra ”Cykelvasan”. Frågor på detta?

  *
  Samtidigt med ”Snapphane” körs det SverigeSerien för VOC Mekonomen Rally i Kil och välkända ”Killingen”. 45 kilometer välkända, för att inte säga världskända, värmländska rallysträckor möter ”VOC:arna”. En olycklig datumkrock med såväl Folkracefestival i Höljes och STCC i Karlskoga gör att startfältet är mindre än normalt.
  – Vi är ändå 38 ekipage till start och utgör med det nästan halva startfältet, så till andel är allt som det brukar och som sig bör med vår jättestora klass. Men däremot är tävlingen som helhet lite mindre än vanligt och det har förstås drabbat även oss, berättar klassansvarig Roger Fransson.
  Han har plockat ut tre favoriter i de tre förarklasserna, André Nygren, Emil Andersson och Mattias Johansson.

  *

  Joakim Darbom, Brovallen Design, Foto: Micke Fransson/STCC

  I helgen körs det STCCGelleråsen med Kanonloppet och där finns inte senaste tillskottet Joakim Darbom med. Men till tävlingarna i Anderstorp gör ”utlandssvensken” debut för Brovallen Design i teamets Audi och med Reuben Kressner som teamkompis.
  Förhoppningsvis är det här startskottet för en hel säsong i STCC 2018, säger Darbom.
  Tidigare har Darbom kört italienska Trofeo Abarth-mästerskapet i tre säsonger. 2015 vann han Abarth 500, förra säsongen blev han tvåa i Abarth 695 och ligger nu tvåa i årets 695-mästerskap. Stor skillnad mot den TCR-bil han ska köra i STCC men under en kort test gillade han vad han fick uppleva.
  En underbar, potent och välbalanserad bil, säger Darbom, som blir den 25:e föraren i årets mästerskap.

  *
  BloggMotorlördagI morgon är det återigen Motorlördag i Kristianstadsbladet och detta med en artikel om Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Audi-profil i både STCC och i Tyskland. Dock är huvudtexten mer lokal och handlar om Johan Green och hans väg tillbaka med den trilskande Toyotan. Plus detta så klart Motorlistan med tre heta och ett motorstopp…

  *
  BloggopelAvslutar med en härlig bukett fina Oplar utställda vid Tydingesjön som Rune Nilsson från Hässleholm bjuder på och det är väl bara att konstatera, snyggare blir det inte…

  *
  I morgon är det Snapphanerally för hela slanten och där kommer jag att finnas i Mål-TK:n på SS4 och som vanligt med målsättningen att ställa till så lite oreda som möjligt.
  Detta betyder också att lördagen blir bloggfri, men vi ses på söndag…
  Trevlig helg