Blogg

Kenya satsar på Safarirallyt, ERC glada över Åhlins anmälan, dåligt väder ställer till det för Toms R2-debut och stopp i Lima!

Att kenyanerna menar allvar med sina tankar att ta tillbaka East African Safari Rally till ”toplevel” alltså WRC är inget att betvivla. FIA-presidenten Jan Todt träffade häromdagen landets president, Kenyatta och vad som framkommet så är herrarna överens om att rallyt ska göra come back i VM-kalendern. Ryktet säger också att man plockat 20 miljoner ur statsbudgeten för att göra detta möjligt.

Det är dock inte enbart ekonomi som kommer att avgöra om drömmen blir verklighet en annan sak är hur själva rally ska genomföras. I den här delen av världen körs det som bekant  inte vad vi övriga kallar ”avlysta specialsträckor”. Istället är det start i ena änden av vägen och mål i den andra och vad som händer däremellan är mycket upp till rallybesättningen själv att bestämma. Den här typen av sträckor är så klart snudd på omöjliga att göra lika publiksäkra som vi vill att sträckor ska vara. Detta blir en utmaning för det kenyanska bilsportförbundet att lösa.

Att det krävs en helt annan mentalitet från både arrangörer och den afrikanska publiken är uppenbart då rallyt genom åren kantats av många tragedier och dödsolyckor. Men jag är ändå säker på att man kommer att lösa problemen och med FIA:s stöd kan detta bli ett ärende som hamnar i snabbfilen. Kanske redan 2020 är ”Safari” tillbaka i WRC-kalendern.

*
Lite på samma ämne med statligt stöd i ryggen, så blir 17-årige Marco Bulacia Wilkinson den yngste sydamerikan att ta sig an WRC2 och detta i kommande WRC Rally Guanajuato Corona Mexico. Med hjälp av Bolivias president Evo Morales gör Marco WRC2-debut med en Ford Fiesta R5 och trots sin ringa ålder snackar vi ingen gröngöling precis. 2017 startade Marco i 13 internationella rallyn och senast av dessa var Memorial Bettega där han körde en äkta WRC-Fiesta till en fjärde plats i klasen.
Tänk tanken, Stefan Löfven ställer sig till exempel bakom Mattias Adielsson och beordrar idrottsminister Annika Stranhdäll att föra över X-antal miljoner till hans konto för att möjliggöra för SM-ledaren att köra full säsong i VM…

*

Att ERC-arrangörerna blev lite i hatten över att BRC-tvåan 2017, Fredrik Åhlin anmält sig till EM-serien är en klar underdrift. På hemsidan beskrivs Fredriks anmälan som ”Fantastic news” och det är väl bara att hålla med!

*
Skutskärsratten i morgon är helgens största tävling som deltävling för Suzuki 1300 RallyCup, Klassiska RallyCupen, Historiska Rallycupen, Upplands DM samt Nedre Norras FM. Fyra sträckor på totalt 42 mil väntar de cirka 140 anmälda.
Oväntat få i 1300 Rallycup, bara elva anmälda och där Ola Strömberg och Britt-Marie Ålund framstår som favoriter.
Betydligt fler är de anmälda till KRC/HRC runt 50 bilar kommer till Skutskär och där bägge ledarna Janne Blom (KRC) och Ola Axelsson (HRC) är anmälda.
I fajten om totalsegern heter huvudpersonerna Jan Wikström och Stig Andervang.

*
Även i ”UK” ställer vintern till det för rallyfolket och i helgen ställs fem av sex tävlingar in där och på Irland. Bland dessa ”Malcolm Wilson Stages” som skulle haft M-Sports anläggning i Cockermouth som HQ. Arrangören har för avsikt att köra rallyt längre fram i vår när vintern släppt sitt grepp om öriket.

*
I kväll startar ADAC Saarland Pfalz Rallye och dagen har använts för att köra ”recce”
Mycket is och isfläckar på sträckorna ganska mycket lurigheter, konstaterar Tom Kristensson från St. Wendel.
Det gäller att vara extra noga med noterna och det blir helt klart en utmaning och utmaningar älskar vi!Det snöar ganska mycket här just nu och det börjar bli vitt på vägarna. Vi fortsätter att förbered oss inför första sträckan som startar 17.28 ikväll. Det är fortfarande lite osäkert om alla sträckorna kommer köras pga det dåliga vädret

Vädret har dock blivit sämre under dagen berättar Tom.

Det snöar ganska mycket här just nu och det börjar bli vitt på vägarna. Vi fortsätter att förbereda oss men det är fortfarande lite osäkert om alla sträckorna kommer köras på grund det dåliga vädret

Första sträckan drygt sju kilometer långa Freisen-Westrich I startar klockan 17.28 ikväll och sedan ska ytterligare fyra sträckor köras, den sista med start runt 20.30. Resultat hittas på https://www.ewrc-results.com/results/45301-adac-saarland-pfalz-rallye-2018/?s=172196

*
Har varit mycket ljus på lillebror Eriksson, Joel men det händer även en hel del kring lite äldre brorsan Jimmy. Idag presenterar Tomeilla-pågen sin satsning för 2018 detta i Formel 1-legendaren Keke Rosbergs stall Team Rosberg i Tysklands främsta GT-mästerskap, ADAC GT Masters.
Vid sidan av Lamborghini finns också Porsche, Audi, Chevrolet, BMW, Mercedes, Honda och Ferrari representerade.
Det känns skönt att ha årets säsong på plats och jag är väldigt taggad inför den här utmaningen, säger Jimmy.
ADAC GT Masters är ett stort mästerskap som på många sätt påminner om Blancpain GT Series som jag körde i fjol, men det blir ändå en ny bil, ett nytt team och nya förutsättningar. Det blir en spännande säsong som jag ser mycket fram emot.

ADAC GT Masters har premiär på Oschersleben den 14-15 april.

*
Nu har Sune Rickardsson satt ner foten och stängt anmälan till LBC-Ruschen i Lima nästa lördag, 230 bilar finns i listan.
Nu är anmälan stängd och dom som efteranmäler sig nu hamnar på en reservlista och plockas in efterhand avanmälningar kommer in, berättar tävlingsledare Rickardsson.

*
I Fridafors finns många fina Opel-människor och då i synnerhet på Fridafors Bilservice som häromdagen skickade över förslag på ny servicebil till mig. Onekligen vore det lockande att backa in en Opel Kadett Caravan 1000 ”Bilen som förenar nytta med nöje” vid sidan av ”Silver-Kadetten” på en serviceplats. Bara lite synd att dra all uppmärksamhet från WRC och R5-bilarna…

*
Trevlig helg.