Första totalseger för Adolfsson, Theorin 2WD-vassast i Silverkongen, Storäng bäste svensk i Tjeckien, Grahn vann YM Øst- premiären och Grybb i Skänninge!

Blogg

Då är äntligen gruspremiären 2018 avklarad med Kristianstad/Älmhults Silverkongen där det med tanke på hur vägarna såg ut för tre veckor sedan inte blev blötan som var problemet utan mer dammet. Kan enkelt konstatera att där jag stod i målet på sträcka fyra vid Vånga har man noll koll på all dramatik som bjuds ute i skogen. Enda avbrottet i raden av hela och fina rallybilar som kom fram till mål-TK:n var den vita VOC-940:an som gick över mållinjen med låsta hjul och styrde av vägen ut i skogskanten. När så höger dörren öppnades förstod vi snabbt att det var en stackars kartläsare som inte mådde så bra. Till min glädje kunde jag vid hemkomsten se att paret kom i mål trots allt.
En sak skilde sig också åt mot andra gånger jag varit med i ett sträckmål, nästan alla som kom fram hade lyckliga leende på sin läppar. Att omdömet om sträckan mellan Västanå-Bökestad var positivt är årets underdrift, istället höjdes de 10 kilometerna följsam grusväg till skyarna. Har sagt det tidigare, det finns inga bättre/finare rallyvägar än i gränstrakterna Skåne, Småland och Blekinge.

*
Tänker inte tävlingsrapportera så värst mycket det finns det det andra som redan gjort och dessutom med bättre kol än ”springpojken” i målet på sträcka fyra.
Av den förväntade fajten mellan Stoffe Nilsson och Tobias Johansson blev inget när Stoffe punkade på andra sträckan samtidigt som Tobias drog av en drivaxel. Upp i ledning då Sundsvalls Anton Eriksson i R5-Skodan men sedan fick han liknande problem på Vesslarp (SS5) och bröt. Istället blev det överraskande men otroligt välförtjänt Robin Adolfsson, Växjö som tog sitt livs första totalseger i par med Niklas Ottosson.
– Vi har blivit tvåa totalt ett par gånger tidigare men aldrig vunnit totalt, konstaterade Robin belåtet.
– Känns väldigt roligt att äntligen få stå högst upp totalt och tack till er i servicen ni gjorde ett kanon jobb!
Tvåa i 4WD slutade nu Joachim Carlström/Jörgen Norrman medan Stoffe trots fem sträcksegrar fick nöja sig med fjärde platsen med Skoda-åkaren Nils Jensen och Hörby-kartisen Jörgen Jönsson före sig.
I getingboet A-förare 2WD blev det min tips-femma Marcus Theorin/Henrik Söderqvist som vann och äntligen fick Golfen till att fungera nästan hela vägen.
Vilken dag, slirande koppling från ss1 och en växelarm som gick av på ss5, berättar Marcus.
Grabbarna löste det på sista kortservicen så att vi kom till sista sträckan där låste den sig istället på treans växel och med tok ladd så tar vi oss i mål som segrare och tvåa totalt! 
I fredags dömde jag ut Volvo-åkarna och deras chanser på de luriga Silverkongen-sträckorna men som vanligt hade jag fel. Tvåa i 2WD och trea totalt slutade Daniel Wall/Lina Jonasson med den svarta 240:an. Trea slutade ”min vinnare”Oscar Sundell/Håkan Jacobsson i Toyota Corollan medan Mattis Olsson/Marcus Sundh med en lite sjuk motor blev fyra.
Premiäråkte i Robert Karlsson, Ljungbys Golf gjorde Tollarpsbyggaren Mats Jönsjö och samarbetet fungerade uppenbarligen bra då man körde sin som femma strax före Hässleholms Johan Green/Kevin Athley.
Frejdigt sladdande Jonas Kruse/Håkan Ekholm placerade sig ganska exat i mitten av de 27 i klassen som kom i mål. Starkt gjort efter 24 års frånvaro från Volvo-sladd!

*
Skulle kunna skriva hur mycket som helst men det tänker jag inte göra utan nöjer mig med att plocka lite till exempel att Victor Hansen, SMK Hörby tog andra raka klassegern på lika många veckor. Att beakta, detta var Victor med Ida Lidebjer Granberg till höger i R2-Peugeotens första målgång med bilen som i vintras bara dj-lades. I söndags var det asfalt hemma i Hörby, nu både not och gruspremiär med fransyskan. Att då köra in som 38:a totalt imponerar på mig. Bakom sig hade Victor och Ida flera etablerade fortåkare dessutom i betydligt vassare bilar.
Imponerade gjorde även Ungdomsåkaren från Haninge, Kalle Gustavsson med Joakim Gustavsson som kartläsare i Polon. Klasseger och 5:a totalt men ändå bara åtta sekunder före tvåan, Vetlandas Emil Friman/Andreas Friman.

*
Silverkongen blev som förväntat utslagsgivande med nästan 50 brutna av de 170 startande. Bland dom som nu har bilar som kräver mycket kärlek framöver fanns sympatiske David ”Plombo” Lindström med Rallyutskottets ordförande Janne Rydh i högerstolen. Lite för bra ladd på Vesslarp och inte bara dagen utan även den väldigt fina 940:an var förstörd.

*
Bästa svenskbil i tjeckiska Historic Vltava Rallye blev en Ford Escort innehållande Christoffer Storäng/Alexander Glavsjö Holm som sjua totalt och klassegrare. Stefan Helin/Annie Seel tog sig i mål som trea i samma klass med den svarta Opel Ascona A:an och blev därmed snabbast Opel i helgen.
Sämre gick det för Tony ”Roten” Jansson som bröt efter en avåkning sedan en kulbult brustit. Även Anders Jonsen fick bryta efter att växellådan krånglat på Porschen.
I delen för Tjeckiska Mästerskapet visade Skodas Jan Kopecky sin kapacitet och vann för ERC-ledaren Alexey Lukyanuk och med finnen Jussi Nordgren som trea. En bit längre ner i resultatlistan hittas svenskarna Stefan Gustavsson/ Janne Holmberg i den idag ovanliga R2 Skoda Fabia.

*
I dag har det körts första deltävlingen i Yokohamamesterskabet Øst i Avedøre utanför Köpenhamn. En bra svenskhelg där Joachim Grahn/Rickard Nilsson genrepade inför Hässleholms GP genom totalseger med WRC-Focus. Något som bådar gott inför nappataget nästa söndag på Garnisonens asfalt/betong/gatsten. Inte nog med detta utan hela pallen i klass 1 var svensk med Håkan Oddshammar/Pamela Oddshammar, R5-Fiesta som tvåa och Mats Lundahl/Marie Eriksson, BMW som trea. Mer svenskt genom Anders Karlsson, sexa, Skavomir Bronk, sjua och Sune Larsson åtta i samma klass.
Tvåa och trea totalt blev dock danskt genom Suzuki-piloterna Michael Ted McBride respektive Anders Lysen.
Norske Opel R2-föraren Sindre Furuseth med Jim Hjerpe som kartläsare visade god form och körde in som sexa totalt och tvåa i klassen.

*
Skånskt i topp även i Skänningeknixen när Hässleholms Rolf och Tobias Grybb tog Asconan till totalseger. Detta före revanschsugne  Anton Eriksson, Sundsvall  som kom direkt från att ha brutit Silverkongen med R5-Skodan. Men för att slå en Grybb i en Ascona krävs mycket och Anton nådde inte ända fram utan fick nöja sig med att bli tvåa totalt.
Tvåa i klassen efter Grybb slutade Tjusts Opel-åkare Tommy Johansson och trea blev Fordesset Bjarne Rutgersson.
Skånskt även på pallen i VOC/Grupp F där Eslövs Erik Harrysson med Rickard Fors vid sin sida fick till det med den nybyggda udda Renault Megane. Paret slutade tvåa en sekund bak Henrik Johansson.

*
Att Sindre Furuseth/Jim Hjerpe var på hugget i Avedøre var inget konstigt då man hade tempo i kroppen efter att i lördags vunnit klassen i DM2 ”Cimbern Rallye” på andra sidan danska gränsen i Nordyskland. Här var Sindre vassast före danske Opel-kollegan Michael Sørensen.
Vann totalt gjorde premiärsegraren i DM1 Esben Hegelund med R5-Skodan, dessutom övertygande då det skilde en hel minut till tvåan Kim Boisen i sin ovanliga BMW M1. Regerande mästaren Ib Kragh tog sin R5-Citroën till andra plats i klassen och trea totalt.
Nu håller vi här, blir lite för mycket tävlingar hit och dit resten som Ale-Svängen till exempel tar vi imorgon. Vill även tacka för bilderna från Silverkongen, Henric Åkeson, och Magnus Andersson, från Avedøre, Carsten Magnusson och i Skänninge fotade Mats Andersson.