EKS visas i ny kostym, "The Lukyanuk Rallyshow", MSR öppnar anmälan på fredag och "Super-Sprint"!

Blogg

I dag är det officiell test och media dag på Silverstone för World RX-deltagarna och då finns självklart EKS på plats med Mattias Ekström och Andreas Bakkerrud. Lika självklart är att teamets Audi S1 EKS RX quattro visas upp i ny kostym. Med Audi Sport i båten har nu Mattias bättre förutsättningar än när han drev teamet i privat regi. Inte bara ny kostym utan bilarna är båda helt nybyggda och som Mattias betecknar, ”andra generationens vinnarbil”. Första generationens användes i fyra år innan efterföljaren nu visas.
Lätt att se vilka aerodynamiska modifieringar som gjorts men även under skalet har mycket hänt, berättar Mattias.
Testerna har också varit lovande!
Målet för honom och Bakkerud är så klart guld både för förare och märke, andra platsen bakom Johan Kristoffersson och PSRX Volkswagen Sweden svider fortfarande menar teamchefen.
I fjol startade vi som jagat villebråd, nu är det vi som är jägarna!
Inte bara nyutvecklade bilar som gör att Mattias andas optimism, även att han lämnat DTM spelar in vilket gör att han i år kan ha fullt fokus på World RX.
Personligen är detta mycket positivt, de dubbla mästerskapen var en tung börda att bära.
Att han dessutom fått in Andreas ”Baby Blue” Bakkerrud i teamet bidrar också till optimism vilken delas av den före detta Ford-föraren. Veckorna före Silverstone har för Bakkerud gått åt till att göra sig hemmastad i nya teamet och i sin nya Audi.
En bil som är lite kortare än de jag kört tidigare, har Bakkerud redan upptäckt.
Men så här långt är jag imponerad och samma sak med hur noga teamet är med minsta lilla detalj, som i slutändan kan vara viktiga!
Norrmannen är även imponerad av sin nye chef som han menar inte bara är en snabb förare, utan även en briljant tekniker. Att han ser framemot säsongen står också klart och där fokus i första hand är att skaffa så mycket poäng att EKS tar hand om guldet i Märkes-VM.
Steg två blir guld i förarmästerskapet vilket i förlängningen är mitt personliga mål, konstaterar nykomlingen i EKS.

*

Noterade att vinnaren i ERC-premiärenAzorerna, Alexey Lukyanuk gjorde en för honom ovanligt stabil insats. En liten avåkning på sträcka två var det enda misstaget som jag snappade upp från ryssen. Men såg även att han tappade över halvminuten på sista sträckan vilket inte spelade någon större roll då han gick in hit med en ledning på 47,9 sekunder över Ricardo Moura. Men frågan var vad för mistag som Lukyanuk gjorde på SS18 eller var det något tekniskt strul på Fiestan som gjorde att han tappade tid? Ingetdera visade det sig, utan istället bjöd vinnaren på ”The Lukyanuk rallyshow”. I ett vägbyte mitt på sträckan gjorde han till publikens jubel en ”donut” för att fira årets första seger. Det är sådant som gör att fansen tar en förare till sitt hjärta.

*

Lika mycket att fira hade som bekant inte Tom Kristensson eller Frank Tore Larsen som båda bröt efter avåkningar.
Så klart inte vad vi hade hoppats på eller väntat oss, då ”oturslistan” blev otroligt lång, konstaterar Tom på väg hem från det han ändå betecknar som en oförglömlig upplevelse.
Men detta är redan historia och det jag fokuserar mest på är det positiva och den listan är betydligt längre! 
Tom och kartläsare Henrik Appelskog har inte deppat ihop efter första rullningen på runt 200 starter vilket står ganska klart. Att man har bästa tänkbara uppbackning från Opel Motorsport bidrar till att optimismen spirar hos Junior U 27-deltagarna.
– Vi vet vad vi gör, vi vet vad vi kan och det finns ingenting att klaga på vad det gäller förutsättningarna, njuter av varje sekund tillsammans.
Närmast väntar Kanarieöarnas asfalt på Tom och Henrik i början av maj men innan dess är det asfalt på hans riktiga hemmaplan, SMK Hörbys RS-premiär ”Express-Specialen” den 15 april. Här åker dock inte Henrik med i teamets egen Opel Adam R2 utan sponsorn Johan Månsson. Efter detta bär det av till Danmark för mer asfaltträning i MSF Idstedt, Satrup den 21 april.

*
Frank Tore Larsen var självklart besviken då han och Torstein Eriksen var på väg mot en tredje plats bakom Fredrik Åhlin i klassen ”Junior U 28”. Ett misstag på sträcka elva där Frank Tore kom fel och dunkade höger bak i ett träd ändade rallyt.
– Kan inte vara mer besviken över hur vi avslutade rallyt på Azorerna, berättar Frank Tore.
Såg verkligen framemot fajten om tredje platsen men mitt misstag avslutade rallyt i förtid…
Norrmannen berättar har han fortsätter att utvecklas av sina misstag men om det blir en fortsättning i ERC verkar dock oklart.
Förhoppningsvis får vi möjlighet att göra comeback senare på säsongen!

*

Nu på fredag klockan 12.00 öppnar anmälan till Midnattssolsrallyt och detta i samband med Sveriges största bilutställning Bilsport Performance & Custom Motor ShowElmia i Jönköping. Då brukar allt en del extra sugna klassikeråkare hänga vid monter B06:90 för att åtminstone vara först att anmäla sig. Självklart går det även att från 12.00 anmäla sig via nätet och hemsidan.
Känns som att arrangörerna valt att at inte ”ändra på ett vinnande lag” utan det mesta är sig likt i tävlingsinbjudan från 2017. I fjol fick man en hel del kritik för att vissa sträckor i Vimmerbytrakten blev allt för sönderkörda plus att målsvängen på sista sträckan var i tuffaste laget. Minns inte hur många bilar som mer eller mindre staplades på varandra här men det var åtskilliga. Utgår från att man i år tänkt om med i första hand snällare målgång på sista sträckan SS17…
Årets upplaga körs 27 till den 30 juni och med Vimmerby som centralort.

*
I går skrev jag om SM-Sprinten i samband med SM Veckan i Skellefteå och jag hoppas att ingen missförstått och fått för sig att jag var skeptisk till både arrangemanget och de tävlande, i så fall är detta tvärfel. Med mina tankar om en SM-serie i sprint där då tävlingarna i SM-veckan skulle ingå vill jag höja statusen och intresset ytterligare. En som återkopplat är Marcus Fränden som skriver,
Vet inte om du fått svar på det förr men så här är det med SM Veckan, där ska endast avslutande SM köras, dvs det ska delas ut medaljer.
Inga tävlingar ingående i en SM Serie är intressant för RF/SVT. Därav är det inte SBF som kan göra som dom vill utan det är bara gilla läget om man vill vara med och få TV tiden som SM Veckan ger.
Dessutom blev det nu väldigt många återbud och då hade man ju kunnat plocka in andra. Vet några som missat att anmäla sig då anmälan gick ut så tidigt utan möjlighet till efteranmälan…”.

Hade lite koll på detta med att SM-medaljer ska delas ut men detta menar jag, inte utesluter möjligheten med en SM-serie där de tv-sända kan stå för sig själva. Varför inte köra mitt koncept som ”Super-Sprint Championship” där de två i SM Veckan ingår som deltävlingar och kanske med lite prispengar som morot istället för ännu ett SM-tecken. Dessutom, utan SM-status skulle det vara lättare att få med danskar och norrmän. Bara en tanke alltså…

*

En sorgens dag för alla oss som gillade Jerry Williams och vi var många. 75 år gammal dog ”Jerka” i går och lämnar efter sig ett enormt tomrum. Såg och lyssnade på honom och The Violents första gången i mitten på 60-talet i Jägersbo utanför Höör. Sista gången blev på Slagthuset i Malmö för två år sedan, lika oförglömligt då som i Jägersbo 50 år tidigare. Tyvärr missade jag honom sommaren som gick på Torsjö Live där bilden är i från.