Blogg

Chile nytt i WRC, Motorbloggen "klickraket" och jag kommer ut som f.d Saab-Lover!

Ser ut som att Chile får sin tävling i WRC och detta redan 2019, inte som ersättare utan en helt ny fjortonde deltävling. Promotorn Olivier Ciesla medger att man är väldigt nära en överenskommelse med ett andra rally i Sydamerika.
Japan och Toyota jobbar för att återigen få WRC och då vill man gärna ha detta 2020 när landet står som OS-arrangör med Tokyo Olympics.
Frågan är då om någon ”klassiker” som hänger löst om japanerna får som dom vill? Någon utökning till 15 deltävlingar lär inte vara aktuell och då behöver man inte vara Nobelpristagare i matematik för att räkna ut att en i dag befintlig tävling, måste stryka på foten.

Skulle jag göra en vild gissning så borde Frankrikes bidrag Tour de Corse kunna vara i fara. Inte för att det skulle vara någon dålig tävling utan mer det faktum att fransoserna redan finns med i WRC-kalendern med Rally Monte Carlo. Även om det rent formellt är Automobile Club De Monaco som står som arrangör så körs sträckorna på franska vägar och med fransmän i funktionärsstaben. Rally Swedens trumfkort i sammanhanget är så klart att det är det enda renodlade vinterrallyt. Att ersätta detta med ännu en grustävling i Japan känns föga sannolikt…

*
Idag blev jag faktiskt både glad och lite stolt när motorsport sajten ”Aktuell Motorsport” redogjorde för mest klickade under 2017. På sidan skriver man,
Årets mest lästa motorsportnyheter på nätet!
Den som utmärker sig är givetvis Tommy Svensson på Kristianstadsbladet med sin utmärkta motorblogg. Tommy dominerar prispallen med en första och tredjeplats. Grattis!
Att rally är den absolut mest lästa motorsport-grenen i Sverige syns tydligt i Topp10-listan.
En trend under året har varit att fler och fler traditionella dagstidningar numera kräver abonnemang för att ta del av innehållet på nätet. Det öppnar upp för andra medier med alternativa finansieringsformer.
Gott nytt år alla Aktuell Motorsport’s besökare och samarbetspartners, tack för er support!
/ Webmaster
På pallen fanns de här inläggen:
2017-10-31 Rapport från ringside till WRC Wales Rally GB, grattis Evans, Ogier, M-Sport och Tidemand! /TS Motorblogg

2. 2017-12-23 Svenske världsmästaren testades positivt för dopning: ”Otroligt jobbigt” /SVT

3. 2017-01-18 Meeke fundersam inför WRC-Monte, Audi stöttar Ekström, Bilsportlandslaget med skåningar och däckmuller i rallycrossen… /TS Motorblogg

Ska jag skryta lite, så av det tio mest klickade var fyra Motorbloggens men tätt efter kom SVT med tre nyheter. Inte dåligt av en lite småkorkad Opel-åkande fotograf att ha fler klick än hela stora SVT. Tack alla som läser!

*
I dag dök jag lite i min 70-tals låda med gamla rallybilder och utan något egentligt syfte. Utan att på något sätt vilja slå mer tändvätska på 240-elden så slog det mig ändå hur få sådana Volvos som det tävlades med i slutet av 70 och början av 80-talet. Helt ovetenskapligt så plöjde jag genom bilderna och av dessa att döma så var det Opel Ascona/Kadett GT/E som tillsammans med Saab dominerade åtminstone här i södra Sverige. För att ge lite balans i saken så kan jag komma ut med mitt förflutna som ”Saab-lover” och på bilden är jag och min dåvarande sambo Mona Ernstsson på väg mot seger i B-förare Grupp 1 i TV-Svängen 1973. Det som gör mig extra stolt var att på andra plats kom nuvarande ”spelkungen i Vittsjö Christer Offassons pappa Jan (var det Nilsson eller Andersson i efternamn?) med sin gula Opel Rally Kadett Sprint. På bilden var det dock ruskigt nära att klassegern gått åt h-e när Mona tyckte att rycka i handbromsen, var en bra idé i hårnålen på ”Linnekulla-sträckan”. Nåväl V4:an trillade ner på rätt håll och resten är som man säger, historia.
Visst var det även gott om Volvo men då snackar vi Amazon och 140:er men till slut hittade jag en bild på Magnus Jansson, yngre bror till Tomas ”Gullabo” Jansson. Bilden är tagen i samband med South Swedish rally där Magnus åkte föråkare med sin vita 242:a, gissar på någon gång 82-83.

*
Med detta sätter jag punkt för 2017 och detta blir den 2450:e Motorbloggen sedan starten den 15 december 2009. Vill därmed önska alla läsare ett Gott Nytt År och tacka för alla nyårshälsningar från er. Tyvärr är jag dålig på att förmedla olika digitala hälsningar men hoppas att ingen tar illa upp för detta. Nu ses vi 2018!